Menu

Onderdeel van Pixfactory

Lenteklokje

Als de sneeuwklokjes verdwijnen, kun je nog volop genieten van de lenteklokjes. Deze vroege bloeiers gaan net iets langer door, tot in april. Je komt ze hier en daar tegen op buitenplaatsen. Het lenteklokje is dan ook een stinsenplant: ooit als siergewas in de 19e eeuw ingevoerd door landgoedeigenaren en sindsdien verwilderd en ingeburgerd.
Een detailfoto van een zeldzame dubbele bloem van lenteklokje. Ingeflitst. Fotograaf: Ron Poot

Het onderscheid met sneeuwklokjes is bij nadere beschouwing niet erg moeilijk. De lenteklokjes zijn forser en hebben een rozet van heldergroene glimmend bladeren, het sneeuwklokje heeft grijsgroen blad. Op de zes gelijkvormige bloemdekbladen zitten geelgroene vlekken, die meteen duidelijk maken dat het een andere soort is dan het overbekende sneeuwklokje.

De bloemen staan meestal alleen, bij uitzondering met twee bij elkaar. Hierin lijkt het lenteklokje op het sneeuwklokje. Maar er is ook nog een zomerklokje: dat lijkt best veel op het lenteklokje maar daar staan er altijd meer bloemen bij elkaar. En uiteraard bloeit het (veel zeldzamere) zomerklokje net weer wat later, van april tot juni.

Heel algemeen komt het lenteklokje niet voor. Maar bij de buitenplaatsen waar hij voorkomt, daar kan hij talrijk zijn. Van oorsprong is het lenteklokje wel een wilde inheemse plant, maar hoogst waarschijnlijk zijn die oorspronkelijke vindplaatsen allemaal verdwenen. Wat overblijft zijn dus de verwilderde stinzenplanten.

Fototips

Lenteklokjes, gefotografeerd door ander bloemen heen.
Lenteklokjes, gefotografeerd door ander bloemen heen. Fotograaf: Ron Poot

Lenteklokje is net als sneeuwklokje een leuk plantje om te fotograferen, alleen al omdat hij bloeit als er verder nog weinig te vinden is. Voordeel is ook dat de omliggende begroeiing (gras) nog laag is. Doordat de groei- en bloeiwijze van lenteklokje net weer anders is dan die van sneeuwklokje is het een leuke variatie op een thema.

De bloeiende rozetten hebben over het algemeen erg veel bloeiende bloemen. Dat biedt mogelijkheden om die massaliteit te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld creatieve effecten krijgen door door de bloemen heen te fotograferen.

De forse klokjes lenen zich goed voor detail opnames. Vooral de kenmerkende geelgroene vlekken op de bloemen zijn een sprekend detail. Gebruik ook eens tegenlicht, het zonlicht schijnt mooi door de witte bloemen heen en dat levert vaak sfeervolle plaatjes.

Let in de buurt van lenteklokjes goed op, vaak bloeien er nog meer stinzenplanten die een foto waard zijn.

Leefomgeving

Licht beschaduwde plaatsen, vochtig.
Stinzenplant, vooral te vinden nabij landgoederen.

Vindtijd

februari-april.

Bescherming

In Nederland niet wettelijk beschermd, in België wel.

Kwetsbaarheid

In Nederland een vrij zeldzame, maar niet bedreigde stinzenplant.
In Belgie een zeer zeldzame en bedreigde soort, alleen hier en daar in Wallonië te vinden.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Het lenteklokje is een geurende bloem, maar in de periode dat hij bloeit zijn er nog maar weinig insecten die er op af komen. Soms lukt het toch en komt er een doosvrucht met zaden op de plaats van de bloem. De zaden hebben een aanhangsel, dat erg aantrekkelijk is voor mieren. Die nemen de zaden mee naar hun nest en zo verspreidt het lenteklokje zich!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: