Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fluitenkruid

Het “Hollands kant” geeft onze bermen in het voorjaar een typisch Nederlandse aanblik. Uitbundig en massaal bloeit deze prachtige witte schermbloem, een aantal weken lang en dan is het afgelopen voor de rest van het jaar. Een enkele nabloeier nog, maar daar blijft het bij. Om fluitenkruid ten volle te beleven moet je er nu op uit!
Schermpjes van fluitenkruid met bokeh-ringen, ontstaan door het licht dat door het bladerdek schijnt. Fotograaf: Ron Poot

Fluitenkruid kondigt de zomer aan. Als de vroegste bloeiers zijn verdwenen en de echte zomerplanten in knop staan, bloeit fluitenkruid volop. Groots en meeslepend.

Het is een typische schermbloem, de bloemen staan op steeltjes die vanuit één punt ontspringen, zoals bij een paraplu. Deze schermpjes staan op hun beurt ook weer bijeen in een groter scherm: een samengesteld scherm noemen de botanici dat. Door deze bouw ontstaat een mooie fijne structuur in de bloeiwijze.

Dat fluitenkruid familie is van de kervel kun je wel zien aan het blad. Dit is fijn onderverdeeld in kleinere blaadjes en bladslippen: een samengesteld blad.

Het is een overblijvende plant, die overleeft met een forse penwortel. Elk jaar komt hij terug op dezelfde plek en kan bij gunstige omstandigheden flink uitbreiden. In zachte winters kun je al in februari de eerste bloeiers vinden.

 

Fototips

De uitbundig bloeiende planten kleuren de bermen wit. Mooi voor landschapsfotografen die een kenmerkend “Hollands” plaatje willen maken.

In weilanden combineren ze soms mooi met het rode veldzuring. In vroeg gemaaide hooilanden overleven ze het niet, in natuurreservaten waar later gemaaid wordt kom je ze wel tegen in het open grasland.

De fijne structuur van de bloeiwijze met de doorschijnende schermen en schermpjes leent zich goed voor de meer creatieve fotografie. Met tegenlicht kun je de tere schermpjes mooi als silhouetten weergeven.

In of bij het bos kun je gebruik maken van het licht dat door de kruinen valt. Bij gebruik van een macrolens kun je hierdoor fraaie bokeh effecten tevoorschijn toveren. De lichtpuntjes op de achtergrond worden bij een open diafragma (f/2,8-f/4) grote lichte cirkels. Gebruik dit in je compositie.

Niet alleen de bloemen, ook de stengels van fluitenkruid zijn fotogeniek. Ze zijn sterk geribd en bezet met haren. Vaak zijn ze paarsig aangelopen. Op de knopen (waar het blad begint) vind je een verdikking en een mooi gevormde bladschede. Leuk om mee te experimenteren.

Tenslotte: ook als fluitenkruid uitgebloeid is kun je er nog plezier van hebben. Eerst van de langwerpige vruchtjes, die het ook leuk doen als silhouet. Nog later, als de vruchtjes zijn afgevallen, blijven de fragiele schermpjes over als interessant foto onderwerp.

 

 

Leefomgeving

Bermen en dijken, grazige bosranden.
Voedselrijke vochthoudende grond.

Vindtijd

mei-juni. Nabloei in het najaar.

Bescherming

Niet beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Van de stengel van fluitenkruid kun je fluitjes maken. Probeer maar eens. Neem een holle fluitenkruidpijp, met onderaan een dichte knoop en maak ongeveer halverwege een overlangse snee. Succes!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: