Menu

Onderdeel van Pixfactory

Rietorchis

De naam zegt het al, deze orchidee moet je op vochtige plaatsen zoeken. In het waterrijke Nederland is deze mooie zomerbloeier dan ook geen zeldzaamheid, in België buiten het kustgebied wel. Ondanks de felle kleur vind je de orchis niet gemakkelijk, vaak bloeit hij wat verborgen tussen het riet en andere oevergewassen. Van dichtbij kun je genieten van de prachtige orchideeënbloem met zijn mooie vorm en vlekkenpatroon.
Rietorchis
In een meer creatieve bewerking de groene achtergrond minder verzadigd en lichter gemaakt, de paarse kleuren juist donkerder. Fotograaf: Ron Poot

De rietorchis is een lid van de groep van orchideeën-soorten die erg op elkaar lijken. Het is de groep van ‘handekenskruiden” die zo heten omdat de wortelstokken vertakt zijn, als een hand met vingers. Andere soorten die daar bij horen zijn gevlekte orchis en de in mei bloeiende brede orchis. De handekenskruiden zijn vooral goed vertegenwoordigd in West Europa. Rietorchis heeft in Nederland en Engeland zijn optimum.

Voor de bloei van de rietorchis moet je in juni zijn. Dan zie je de paarse bloemtrossen opengaan, van onder naar boven komen de bloemen een voor een uit. Rietorchissen kunnen flink variëren in uiterlijk, dat maakt het op naam brengen wel eens lastig. Er zijn planten met gevlekte bladeren en planten met ongevlekte bladeren. Het patroon van vlekjes op de bloemslippen varieert nogal. De bloemkleur kan roze zijn maar ook fel paars.

Herkenning van de rietorchis

Waar moet je dan op letten? Kenmerk van de rietorchis is de dat de grote onderlip altijd wat samengeknepen is en niet vlak zoals bij bijvoorbeeld de gevlekte orchis. De onderlip is rijk bezaaid met vlekjes en streepjes. De twee zijslippen staan zijwaarts of schuin omhoog. De rietorchis heeft een holle stengel, een kenmerk van veel moerasplanten. Gevlekte exemplaren hebben er ook altijd ringvormige vlekken bij, met name op de onderste bladeren.

De bloemen hebben een spoor. Bijzonder is dat deze bij de rietorchis geen nectar bevat, zoals bij de meeste spoordragende bloemen. Veel insecten zul je dan ook niet aantreffen op de bloemen, de plant moet het hebben van zelfbestuiving om aan nakomelingen te komen.

Zoals gezegd houdt rietorchis van vocht, maar tevens van enige voedselrijkdom in het water. Al te schrale of zure plekken vermijdt de rietorchis. Overbemesting aan de andere kant zal hij ook niet verdragen, dan wordt hij snel verdrongen door snel groeiende andere kruiden.

 

Een fraai getekende bloem van dichtbij. Het blad bij deze variant is gevlekt. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • De bloemen van rietorchis zijn mooi van vorm en rijk aan patronen. Ideaal voor een detailopname met een macrolens.
  • Met de groothoeklens is het goed mogelijk de orchideeënplant vol in beeld te krijgen en tegelijk de omgeving herkenbaar mee te nemen. Daarmee zegt de foto veel over de karakteristieke leefomgeving van de plant.
  • De rietorchis groeit vaak in groepen bijeen. Probeer hier gebruik van te maken door andere bloemtrossen in de achtergrond te verwerken (herhaling).
  • Voor wat extra sfeer is het leuk de bloemtros door de vegetatie heen te fotograferen.
  • Let in de omgeving op andere interessante planten. De rietorchis kleurt mooi in combinatie met gele bloemen in de buurt zoals ratelaar of boterbloem.

Leefomgeving

Natte, matig voedselrijke plekken. Oevers, rietlanden, moerassen.

Vindtijd

Juni-juli.

Bescherming

Wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

De leefomgeving kan kwetsbaar zijn, zoals moerassen en oevers.

En dan nog dit!

3 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: