Menu

Onderdeel van Pixfactory

Gewone dwergvleermuis

Met ingeklapte vleugels past hij met gemak in een luciferdoosje. De gewone dwergvleermuis is de meest algemene vleermuissoort in onze omgeving en tevens een van de kleinste met een spanwijdte van zo’n 25 cm. Ondanks zijn kleine formaat eet hij veel. Dat moet ook wel, want vliegen kost veel energie. Hij kan in een nacht duizenden muggen opeten en dat maakt hem een zeer nuttige soort.
dwergvleermuis
Vliegende gewone dwergvleermuis, gefotografeerd met behulp van een infra-rood straaltje. Fotograaf: Paul van Hoof

Hoewel zeer algemeen zijn gewone dwergvleermuizen moeilijk te vinden en al helemaal moeilijk te fotograferen. Ze verblijven overdag in spouwmuren en zijn dan onzichtbaar. Heel soms hangt een dwergvleermuis aan de buitenkant van de gevel. De vacht van de gewone dwergvleermuis is bruin, waarbij er weinig verschil is tussen de buik en rug. Alle andere lichaamsdelen (vleugels, oren en gezicht) zijn vrijwel zwart.

Ze worden na zonsondergang actief en vliegen dan uit. Ze zijn zo klein dat ze makkelijk door open stootvoegen tussen bakstenen kunnen kruipen. Het uitvliegen gaat vrij snel, maar vaak vliegen er meerder dieren kort na elkaar uit. In een kolonie kunnen wel 100 vleermuizen zitten. Als je daar bij in de buurt woont heb je weinig last van muggen!

In de kolonie maken vleermuizen nauwelijks geluid. Meestal weet de eigenaar van een gebouw niet eens dat hij medebewoners heeft. De aanwezigheid van een verblijfplaats wordt soms verraden doordat er keutels op de grond of in de vensterbank liggen. Ze lijken veel op muizenkeutels.

Gewone dwergvleermuizen overwinteren eveneens in spouwmuren. In kelders en groeven waar andere vleermuizen overwinteren zijn ze dus niet te vinden.

Fototips

Met uitzondering van een enkel geval waarbij je een vleermuis overdag aantreft ben je aangewezen op flitslicht. Voor een stilzittende vleermuis kun je standaard flitsmethoden gebruiken.

Wil je de vleermuis vliegend fotograferen dan sta je voor een ander probleem, namelijk dat je niet weet waar ze wanneer vliegen. Regelmatig zijn de dieren jagend rond straatlantaarns of andere verlichting te vinden. Hier kun je proberen ze met een camera met flitser te volgen. Voor een betere belichting kun je de flitser van de camera af halen en los op een statief zetten.

Fotograferen bij een verblijfplaats is vrijwel niet mogelijk omdat de uitvliegopening doorgaans hoog aan de gevel zit.

Gewone dwergvleermuizen worden nog wel eens binnen gebracht bij een vleermuisopvang. Dat kan een goede gelegenheid zijn om ze te fotograferen.

De beste kans om een gewone dwergvleermuis in het wild te fotograferen is door mee te gaan met onderzoekers, al dan niet bij een vleermuiswerkgroep.

Leefomgeving

Verblijfplaatsen vrijwel uitsluitend in bebouwing (spouwmuren) en soms in vleermuiskasten. Jagend een opportunist die overal te vinden is.

Vindtijd

april – oktober

Bescherming

Wettelijk beschermde soort.

Kwetsbaarheid

Gewone dwergvleermuizen hebben met name te lijden onder aantasting van verblijfplaatsen. Denk daarbij aan sloop van gebouwen, afsluiten van spouwmuren en spouwisolatie.

Verspreidingskaart

Verspreidingskaart waarneming.nl

En dan nog dit!

Als de vleermuizen terugkeren naar de verblijfplaats vliegen ze meestal een tijdje rond voor de invliegopening en tikken die dan een aantal keer aan bij wijze van proeflanding. Zwermen noemen we dat. Dan zijn ze veel beter zichtbaar, want vaak is het al behoorlijk licht. Enige nadeel is dat je dan vroeg je bed uit moet, want dat gebeurt pas tegen zonsopkomst.

Geef een reactie

Deze artikelen vind je vast ook interessant: