Menu

Onderdeel van Pixfactory

Blauwgroen trechtertje

Wie denkt dat je alleen in de herfst paddenstoelen kunt vinden vergist zich. Elk seizoen heeft zijn eigen soorten. Een heel leuke soort van het voorjaar is het blauwgroen trechtertje. Als je zo’n mooi blauw paddenstoeltje tegenkomt tussen het rode mos ga je als fotograaf maar al te graag door de knieën!
Het blauwe hoedje van blauwgroen trechtertje steekt mooi af tegen het rode mos. Fotograaf: Ron Poot

Het zwammetje is maar zo’n 3 centimeter hoog en je moet wel even zoeken voor je hem vindt. De soort groeit graag in de buurt van water, op wat ijzerhoudende zandgrond. Vooral op schrale plekken waar haarmossen groeien en pitrus in de buurt staat kun je hem vinden. Een aantal jaren geleden was het blauwgroen trechtertje nog behoorlijk zeldzaam, maar door de aanleg van natuurontwikkelingsterreinen met wat open zandgrond en poeltjes is het aantal vondsten flink toegenomen. De kleur van de steel is zwart en de hoed varieert van zwart tot blauwgroen en kan verbleken tot bruinige tinten. De plaatjes zijn licht en steken daardoor mooi af. Opvallend is dat de paddenstoel op de foto er vaak veel blauwer uitziet dan met het blote oog!

Fototips

Het blauwgroen trechtertje groeit graag in de buurt van mossen, zoals het zandhaarmos. Dit mos ontwikkelt in het voorjaar net zijn mooie oranjerode sporenkapsels en ook staan dan de mannelijke mosplantjes in bloei. Deze mannetjes vormen lage oranjerode bekertjes (archegonieën) die prachtig contrasteren met het blauwgroen trechtertje. Zoek dus op de goede standplaatsen even flink door, als je gelukt hebt vind je zo’n mooie kleurencombinatie. Dat kan een groepje paddenstoelen tussen het mos zijn, maar ook kun je die kleurige mosjes leuk in de achtergrond verwerken als ze wat meer op afstand staan.

De hoed is blauwachtig van boven, maar de plaatjes aan de onderkant zijn licht. Dit steekt ook mooi af tegen de blauwzwarte steel. Zo’n kleurcontrast nodigt uit voor het fotograferen van een laag standpunt waarbij de brede plaatjes en de kleurverschillen goed uitkomen. Daar de paddenstoeltjes maar klein zijn, moet je soms je fototoestel plat op de grond zetten. Een plastic zakje ter bescherming onder je camera is geen overbodige luxe in de vochtige zandige omgeving waar de trechtertjes voorkomen. Een hoekzoeker of een kantelbare viewer zijn erg handig om vanaf die lage positie je beeld te bepalen.

In de felle zon komen de kleuren van de paddenstoel niet goed uit, gebruik een diffusiescherm om het licht wat af te schermen. Dan worden de schaduwen zachter en ook de blauwe kleur zal meer gaan spreken.

Scherptediepte kan een probleem zijn om de trechtertjes goed scherp in beeld te krijgen. Er zit behoorlijk diepteverloop in de hoed en de plaatjes. Een macrolens heeft niet zoveel scherptediepte, zeker niet als je een lage diafragmawaarde (= open diafragma) kiest. Een hoge diafragmawaarde vergroot de scherptediepte maar heeft als nadeel, dat de achtergrond nadrukkelijker in beeld komt en storend kan overkomen. Een compactcamera met macrofunctie heeft een veel grotere scherptediepte, zoveel zelfs dat je het landschap er omheen goed in beeld krijgt. Een mooie manier om de paddenstoel in zijn natuurlijke omgeving vast te leggen. Wil je toch liever een scherpe paddenstoel en een vage achtergrond, dan kun je altijd nog een “stack” maken. Dat betekent dat je meerdere opnamen maakt, waarbij de scherpte steeds op een ander stukje ligt. Later kun je deze beelden met software samenvoegen tot een nieuw scherp beeld, een stack. Zie ook het artikel over focusstacking.

 

 

Leefomgeving

Open vochtige zandgrond, ijzerhoudend. Verschijnt de laatste jaren veel in jonge natuurontwikkelingsterreinen.

Vindtijd

maart-april

Meer weten?

Mycologenvereniging
Natuurbericht van de Ned. Mycologische vereniging

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Vrij zeldzame soort, maar niet bedreigd.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

3 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: