Menu

Onderdeel van Pixfactory

Oranjetipje

Het Oranjetipje, één van de eerste vlinders in het voorjaar! Een vrolijk rondvliegend witje dat zijn naam dankt aan zijn fel oranje vleugeltoppen. Alleen bij de mannetjes zie je die overigens, de vrouwtjes hebben geen oranje tipjes.
Oranjetipje, het mannetje met de karakteristieke oranje vleugelpunten. Fotograaf: Arjan Troost

Vanaf half april tot eind mei zijn ze te zien en ze vliegen in één generatie. De meeste waarnemingen doe je langs houtwallen en natte graslanden, waar hun waardplanten (planten uit de kruisbloemenfamilie) staan. Maar ook in tuinen bijvoorbeeld op de judaspenning. In het westen van het land zijn minder Oranjetipjes dan in het oosten.

Het wit en oranje van de vleugels kleurt mooi bij bloemen waar hij op zit. De onderkant van de vleugel is gemarmerd groen van kleur, wat de vlinder ook fotogeniek maakt wanneer hij rust.

De rupsen kun je vanaf half mei tot half juni vinden op hun waardplanten, de soort overwintert als pop.

Fototips

Overdag wanneer de zon schijnt en de vlindertjes actief zijn, laten ze zich niet makkelijk fotograferen. Het rennen achter een het vlindertje aan heeft vaak weinig zin, het geeft frustratie en je loopt bovendien overal over- en doorheen. Beter is bij wat bloemen waar ze van drinken (zoals pinksterbloemen) te gaan posten. Als ze dan wat dichterbij komen is het nog een of twee stappen en je kunt een foto maken. Het beste gaat dit met een telelens van rond de 300mm.

’s Avonds als de vlinders gaan rusten wordt het makkelijker, maar dan zijn de vleugels wel dicht. Je kunt ze dan van een afstandje observeren en kijken waar ze gaan zitten. Loop er niet te snel naartoe want je zult zien dat ze dan weer opvliegen. Eenmaal zittend en wat afgekoeld zijn ze goed te benaderen, nu gaat het het best met een macrolens want het zijn kleine vlindertjes. Onthoud de plek of zet er een stokje bij, zo kunt je de volgende dag er nog eens naartoe om ze in dauw te fotograferen.

 

Als de zon komt gaan de vleugels open (een goed moment voor een foto!) en door de zoeker zie je dat ze zich ontdoen van de waterdruppels door te poetsen met hun voorste pootjes . Wanneer ze dit doen is het moment van vliegen dichtbij.

Kijk ook eens of je een eitje kunt vinden, deze zitten vaak op de steeltjes van een bloem geplakt. Een eitje dat pas gelegd is, is wit maar verkleurt in een paar uur naar oranje.

Wat betreft de camera: de voorkeur gaat uit naar een spiegelreflex, maar als de vlinders rusten zijn ze ook wel goed te fotograferen met een compact- of systeemcamera.

Laarzen en een regenbroek zijn erg handig voor als je in het natte gras moet zitten. Als ze in rust zitten is het handig om een statief te gebruiken.

Leefomgeving

Beschutte plaatsen in vochtige hooilanden en zonnige ruigten in bosranden waar de waardplant groeit. De belangrijkste waardplanten zijn pinksterbloem en look-zonder-look.

Vindtijd

Vanaf half april tot eind mei.

Bescherming

Algemene soort, niet beschermd.

Kwetsbaarheid

Het Oranjetipje is niet bedreigd.

En dan nog dit!

Door goed maaibeheer zal dit prachtige vlindertje het steeds beter gaan doen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: