Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wild zwijn

Het is stil in het bos. Op een zomerse namiddag dartelen drie vrolijke frislingen vanuit een dichte dekking van jonge boomaanplant het open bos in. Ze zijn speels, dollen met elkaar en knabbelen aan het verse blad van bosbes en jonge boompjes. Een aantal minuten later klinkt er een kort gegrom, moeder zeug volgt met nog vier frislingen aan haar zij. Zij is alert en schuw en houdt haar biggen goed in de gaten. Het bos is veilig en er dreigt geen gevaar. Na haar volgen nog drie volwassen zeugen met biggen en een paar jonge overlopers. Vier zeugen, dertig frislingen, vijf overlopers. De rotte is compleet. Met hun snuiten op de grond zoeken ze naar voedsel, dat ze onder de grond op geur kunnen vinden. Beukennootjes, eikels, grassen, wortels, bessen, regenwormen en insectenlarven een heerlijk gevarieerd menu. Langzaam dwalen ze het bos door. Het is hun leefgebied, ze voelen zich er thuis.
Jong wild zwijn probeert nog bij moeder te drinken, in natuurlijke omgeving, gemengd uitgedund bos met bosbessen. Fotograaf: Els Branderhorst

Het wilde zwijn komt voor in voedselrijke loofbossen en gemengde bossen. Vanwege de eikels en beukennoten (mast) geven ze een voorkeur aan eiken- en beukenbossen. De aanwezigheid van natte plaatsen om modderbaden in te kunnen nemen, is een vereiste.

Overdag rust het wilde zwijn in dichte dekking, bij voorkeur in jonge ongedunde naaldhoutaanplant, de dagrustplaats, die “ketel” wordt genoemd. Een omgewoelde kuil in de bosbodem die ze met wat takken bedekken. Een wild zwijn is een nacht- en schemerdier, in een rustige leefomgeving zijn ze ook overdag actief.

Wilde zwijnen leven in groepen. Een rotte. Deze bestaan uit vrouwtjes met hun jongen en een aantal één- en tweejarige zwijnen (overlopers). Een volwassen mannetje heet “keiler” en leeft buiten de paringstijd solitair. Keilers hebben slagtanden. Onvolwassen mannetjes leven soms in groepsverband.

Uitgebreide informatie over de soort en leefwijze is te vinden op de diverse websites en in de literatuur.

 

Fototips

Wilde zwijnen zijn schuwe dieren en laten zich niet gauw overdag zien. Zij hebben een scherp gehoor en goed reukvermogen, maar kunnen slecht zien. Zij zijn alert, bij het geringste geluid, beweging, of geur, rennen zij weg.

De grootste kans om ze in het bos te vinden is in het voorjaar en de zomer, wanneer de zeugen met biggen veel op stap zijn om voedsel te zoeken. Ga veel het bos in, maak lange wandelingen en ga speuren naar hun sporen: wildwissels, wroet-, veeg- en loopsporen en uitwerpselen. Als je veel in het bos bent, kom je na verloop van tijd vanzelf wild tegen.

Als je een plek hebt gevonden waar je veel sporen hebt gezien en je daar zelfs een zwijn onverwachts hebt zien wegrennen, kan je op die plek gaan posten. Er is grote kans dat ze de daaropvolgende dagen weer terug zullen komen, rond dezelfde tijd. Verstop je goed en houd rekening met de windrichting. Ze zullen je eerder ruiken dan zien. Ruiken ze je, dan rennen ze weg en is al je wachten voor niets geweest. Zoek naar een natuurlijke schuilplek, een aanwezige omgevallen boom, dicht struikgewas en houd ruim voldoende afstand. Observeer hun gedrag goed en houd rekening met de wildwissel, hun gang door het bos.

Een schuiltentje midden in het bos kan gevaarlijk zijn. Mensen die onverwachts heel dicht in de buurt van een zeug met biggen komen, lopen de kans omvergelopen te worden. Zin heeft het ook niet, ze ruikt je toch wel en het tentje ook.

Indien je regelmatig een boswachter tegen komt, licht hem/haar dan in waar je mee bezig bent. Hij/zij zal je meer over de dieren kunnen vertellen en eventueel tips geven, of het wordt je daar afgeraden en dan is het ook logisch om je daar aan te houden.

De foto’s bij dit artikel zijn op deze wijze gemaakt. Het heeft de fotograaf een paar jaar gekost zo ver te komen. Dit vergde veel kennis van het plaatselijke bos en de lokale populatie wilde zwijnen, veel geduld en bovenal heel erg veel tijd. Als je hier als fotograaf geen mogelijkheid toe ziet, begin er dan niet aan.

Eind van de middag en tegen de schemer zijn ze ook regelmatig op wildobservatieplaatsen te zien, die zijn vrij toegankelijk. Dat is eenvoudiger.

Enkele natuurorganisaties geven wild-excursies, zoals NP De Meinweg en ook de boswachters van NP De Hoge Veluwe geven een enkele keer gelegenheid in de avonduren.

Een andere optie is om een wildpark te bezoeken. Dat is nog makkelijker. Het is wel eerlijk om dat dan ook bij je gemaakte foto’s te vermelden. Een kenner zal het verschil ook zien, die zwijnen zijn vetter, dikker en tonen een tam gedrag, dat erg afwijkt van de in het wild in het bos levende wilde zwijnen. Een liggende zeug met een grote groep hele jonge zogende biggen eromheen zal je in het bos niet te zien krijgen. Dat doet ze in alle rust in haar eigen verborgen ketel ver verwijderd van de gangbare wandelpaden en waar je als natuurbezoeker niet behoort te komen.

In het bos is het vrij donker. Je zit dus gauw op hogere iso-waarden. Houd rekening met 800 iso of meer. Een wild zwijn is bewegelijk. Omdat je met een lange sluitertijd zit, heb je bewegingsonscherpte precies op de plek van die ene spier die net bewoog. Dit is niet te voorkomen.

Ze staan regelmatig stil, maar hebben dan altijd de kop naar beneden (wroeten). Je kan honderden opnames achter elkaar maken, bij geen enkele kijkt hij/zij je aan. Voor een leuke aansprekelijke foto, heb je meer tijd nodig. Mis dus niet dat ene leuke moment.

Houd rekening met lange wachttijden en korte fotografie-momenten. De natuurbeleving is erg groot. Je geduld wordt beloond.

Leefomgeving

In Nederland komt het wilde zwijn voor op de Veluwe, in Limburg (Meinweg). Door het instromen vanuit Duitsland worden ze ook waargenomen in Oost-Brabant en bij Nijmegen. In België in de Ardennen, Voerstreek en Eupen-Malmedy.

Vindtijd

December tot eind juni

Bescherming

Respect voor het dier en hun leefgebied.
Houd je aan de bestaande regelgeving in het desbetreffende natuurgebied.

Kwetsbaarheid

Behalve de jacht heeft het wilde zwijn alleen het verkeer te vrezen. Wees bij nachtelijke autoritten in hun leefgebied altijd voorzichtig!

En dan nog dit!

En tot slot: Ga beslist niet voeren!!! Dan ben je in overtreding en het is ook niet nodig. Ze komen daar al, omdat ze daar hun eigen voedsel vinden.

6 reacties

  1. Dag Els wat een prachtige foto’s !
    Ik ben al heel lang op zoek naar een foto zwijn met frislingen.
    Zou zo heel graag zo’n foto op flink formaat in de kamer hebben
    hangen. De foto waar op de voorgrond de biggen te zien zijn.
    Kan u hierin iets betekenen voor me ??

    Met vriendelijke groet,
    Tooske .

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

6 reacties

  1. Dag Els wat een prachtige foto’s !
    Ik ben al heel lang op zoek naar een foto zwijn met frislingen.
    Zou zo heel graag zo’n foto op flink formaat in de kamer hebben
    hangen. De foto waar op de voorgrond de biggen te zien zijn.
    Kan u hierin iets betekenen voor me ??

    Met vriendelijke groet,
    Tooske .

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: