Menu

Onderdeel van Pixfactory

Aan de slag met het polarisatiefilter

Het polarisatie is een must voor elke natuur- en landschapsfotograaf. Je kunt daarmee in het veld mooiere contrasten en intensere kleuren krijgen. Ongewenste schitteringen neemt het filter weg. In deze bijdrage krijg je tips hoe je het filter gebruikt in de praktijk en hoe je het kunt combineren met andere filters.
Met een polarisatiefilter krijg je heldere contrasten tegen de blauwe lucht. Fotograaf: Bob Luijks

Een polarisatiefilter schroef je voor op je objectief. Het voorste deel van het polarisatiefilter kun je draaien. Kijk tijdens het draaien door je zoeker totdat je het licht uit ziet doven. Op dat moment heeft het polarisatiefilter zijn grootste effect. In geval van de lucht is het effect het grootst op 90 graden van de zon. Gaat het om reflecties in water of bijvoorbeeld bladeren, dan is het effect het grootst rond de 35 graden, een schuine kijkhoek dus.

Zolang je niet van positie verandert, kun je door blijven gaan met fotograferen. Verander je daarentegen iets van positie, dan moet je het polarisatiefilter opnieuw instellen. Het simpelweg op je objectief plaatsen en vervolgens onveranderd laten is dus niet voldoende. Het correct instellen van het polarisatiefilter is in sommige specifieke situaties een uitdaging. Stel je hebt een mooie lucht, prachtige vegetatie en water, allemaal reflecteren ze het licht op een andere manier.

Staat het polarisatiefilter voor de lucht goed ingesteld, dan is het effect weer niet genoeg voor de vegetatie, enzovoorts. De enige oplossing voor dit probleem is het maken van meerdere foto’s, waarbij je het polarisatiefilter steeds wat draait. De beste delen van al die foto’s voeg je achteraf samen tot één eindplaat.

Met een polarisatiefilter krijg je contrasten in de lucht, intense kleuren en neem je schittering in het water weg. Fotograaf: Bob Luijks

Maar wat als je nu ook nog andere filters wil gebruiken? Daarvoor zijn meerdere oplossingen:

  • De basisoplossing: schroef eerst het polarisatiefilter op je objectief en draai vervolgens de adapterring in de schroefdraad van je polarisatiefilter. Draai aan het polarisatiefilter tot het gewenste effect bereikt is en plaats nu pas de houder met de filters op de adapterring. Beweeg niet te veel met de houder, want daardoor beweegt het polarisatiefilter mee. Het is wat bewerkelijk, maar het werkt wel. Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats. Omdat het voorste deel van het polarisatiefilter draait, kan het lastig zijn de adapterring weer van het polarisatiefilter te verwijderen, met mogelijk nare gevolgen.
  • De dure oplossing: verschillende merken, zoals Lee, bieden een speciale ring aan die je voorop de filterhouder monteert. Op deze ring kan dan een groot formaat polarisatiefilter geplaatst worden. Die grote diameter is nodig omdat het polarisatiefilter ver naar voren zit en de rand anders zichtbaar zou worden. Een groot formaat betekent ook een stevig prijskaartje. Daar staat wel het voordeel tegenover dat je maar één polarisatiefilter nodig hebt bij verschillende lensdiameters. Doordat het filter vooraan zit, kun je deze gemakkelijk blijven bedienen.
  • De praktische oplossing: bij enkele merken, zoals Benro, zit het polarisatiefilter verwerkt in de filterhouder zelf. Met een ringetje kun je het polarisatiefilter blijven draaien. Ook bij dit systeem heb je maar één polarisatiefilter nodig bij uiteenlopende lensdiameters. Dit is dan wel een extra dun polarisatiefilter. Heb je reeds een polarisatiefilter in bezit, dan is de kans groot dat deze vervangen zal moeten worden.

Bron: Praktijkgids Filters

Meer weten:

Hoe werkt een polarisatiefilter?

Gebruik van een polarisatiefilter bij zonnig weer

Herfstkleuren vastleggen? Gebruik een polarisatiefilter!

Tutorial polarisatiefilter

Polarisatiefilter in de bergen

 

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: