Menu

Onderdeel van Pixfactory

Apparatuurnieuws van april

Elke maand wordt door Natuurfotografie.nl cameranieuws gepubliceerd. In het nieuws van maart bekijken we een nieuw objectief van Tamron en de nieuwste filtersystemen van LEE en Benro.
Opname met de Tamron 70-180mm F/2.8 Di III VXD, op 180 mm, 1/125 sec, F2.8, ISO 400. Fotograaf: Kentaro Fukuda

Tamron 70-180mm F/2.8 Di III VXD

De nieuwe Tamron 70-180mm F2.8 Di III VXD voor Sony E-mount. Fotograaf: Tamron

Dit telezoomobjectief van Tamron is bedoeld voor full-frame camera’s met Sony E-mount. De brandpuntsafstand is wat ongewoon, je zou eerder 70-200mm verwachten. Dankzij de ontbrekende millimeters kan het objectief echter lichter en compacter zijn. Daardoor is het slechts 149 mm lang (helemaal uitgezoomd) en weegt 810 gram en past het goed bij de compacte Sony Alpha camera’s.

Het heeft dezelfde filtermaat (67mm) als de 17-28mm F/2.8 Di III RXD en de 28-75mm F/2.8 Di III RXD. Je hoeft dus geen andere filters aan te schaffen. Twee VXD autofocus zorgen voor een snelle scherpstelling. De vochtbestendige constructie en vuilafstotende fluorcoating op de voorste lens zijn een voordeel voor natuurfotografie. Het objectief wordt in mei beschikbaar voor een verkoopprijs van € 1.499,00.

LEE Filters, LEE85

LEE85 filtersysteem. Fotograaf: Lee

Dit nieuwe filtersysteem van LEE Filters is ontworpen voor kleinere systeemcamera’s en is kleiner dan het bekende LEE100 systeem. De basis is een filterhouder uit aluminium. Die biedt plaats aan rechthoekige filters uit het LEE85 systeem en een roteerbaar polarisatiefilter. De Lee85 filters zijn ontworpen met grote tabs bovenaan. Daardoor kan je de filters vastnemen zonder dat je vingerafdrukken op het filter zelf nalaat. Duidelijke labels maken het gemakkelijker om de filters te herkennen. De filterhouder werkt met adapterringen die verkrijgbaar worden in de maten 37 mm tot 72 mm.

Het LEE85-filtersysteem wordt verkrijgbaar in meerdere bundels: Discover Kit, Develop Kit, Aspire Kit en Deluxe Kit. Alle bundels bevatten de 58 mm, 67 mm en 72 mm adapterringen. Ook bevatten de kits een LEE85 houder, systeemtas en 0,6 medium ND gegradueerde filter. Afhankelijk van de geselecteerde kit komt er een ‘Big Stopper’, LEE85 Polarizer, een 0.9 Medium ND Graduated-filter en een schoonmaakdoekje bij. Het nieuwe filtersysteem wordt nog voor de zomer van 2020 verwacht.

Benro

Bas Meelker Master Professional Filter Kit. Fotograaf: Benro

Benro heeft zijn FH100 filterhouders verder ontwikkeld. Verreweg de belangrijkste verbetering is de vereenvoudigde methode om een polarisatiefilter te plaatsen. Dit gaat nu heel gemakkelijk door het gebruik van zestien sterke magneetjes. Afstellen van het polarisatiefilter kan op twee manieren: langs de achterkant of via een rubberen band aan de zijkant. Naast het polarisatiefilter blijft het nog altijd mogelijk om drie rechthoekige filters in de houder te plaatsen. Prettig dat deze allemaal individueel te verschuiven zijn in de houder. Beschermende frames zorgen ervoor dat je de glazen filters niet met de vingers hoeft aan te raken.

Twee standaard twee lensringen, een 77 en 82 mm, worden meegeleverd.
Er komen ook nieuwe filters voor het 100mm systeem. Voor situaties waar elementen boven de horizon uitsteken, zoals bomen of huizen, is er nu het medium hard filter in 2 en 3 stops. Voor situaties als er midden in het beeld licht verminderd moet worden, zoals bij een zonsondergang, is er een Center grad in 2 en 3 stops. Verder is een 15-stops grijsfilter verkrijgbaar.

Voor fotografen die willen starten met filters heeft Bas Meelker een set samengesteld. De set bevat twee glazen grijsverloopfilters uit de Master-serie hij zelf het meest gebruikt. Deze filters kunnen worden gebruikt in de kunststof filterhouder. De Master Professional Filter Kit bevat een extra Master grijsfilter en bevat de nieuwste filterhouder. Deze is geschikt voor de magnetische polarisatiefilters.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: