Menu

Onderdeel van Pixfactory

Apparatuurnieuws van juni

Elke maand wordt door Natuurfotografie.nl apparatuurnieuws gepubliceerd. In het nieuws van juni bekijken we objectieven van Samyang, Pentax en Tamron.
Samyang pakt deze maand uit met 3 nieuwe objectieven. Fotograaf: Samyang / Manuel Delgado

Samyang

Samyang brengt een objectief met autofocus uit voor de Canon EOS RF systeemcamera’s. De AF 85mm F1.4 RF heeft een maximaal diafragma van F1.4, zodat een heel beperkte scherptediepte mogelijk is. Het bevat een ultrasone DLSM (Dual Linear Sonic Motor) scherpstelmotor die snel en stil werkt. Een afdichting rond de bajonet beschermt het objectief tegen stof, lichte regen, en sneeuw. De Samyang AF 85mm F/1.4 RF komt eind juli in de winkels met een adviesverkoopprijs van € 699,-.

Door het grote diafragma is de scherptediepte bij de AF 85mm F1.4 RF beperkt. Fotograaf: Samyang / Christopher Frost

Verder brengt Samyang nog twee objectieven met manuele scherpstelling (MF) uit. Het gaat daarbij om vernieuwde versies (Mark II) van de al bestaande MF 14mm F2.8 en MF 85mm F1.4 objectieven. De nieuwe uitvoeringen bieden een De-click functie. Door deze te activeren is het diafragma traploos in te stellen in plaats van met vaste ‘kliks’. Dat is een voordeel voor video, omdat er dan geen plotse veranderingen in helderheid zijn wanneer het diafragma wijzigt.

De Samyang MF 85mm F/1.4 MK2 heeft alleen manuele focus. Fotograaf: Samyang / Christopher Frost

De Samyang MF 14mm F2.8 Mark 2 krijgt daarnaast ook een Focus Lock functie om de scherpstelring te vergrendelen. Daardoor voorkom je dat de scherpstelling per ongeluk gewijzigd wordt doordat je de focusring aanraakt. Astrofotografen dienen slechts één keer scherp te stellen op de sterrenhemel en kunnen dan de focus vergrendelen.

Bij de Samyang MF 14mm F/2.8 MK2 kan de scherpstelling vastgezet worden. Handige optie voor astrofotografie. Fotograaf: Samyang / Donghwan Shin

De Samyang MF 14mm F/2.8 MK2 en de Samyang MF 85mm F/1.4 MK2 komen eind in juli beschikbaar in 6 verschillende vattingen: Canon EF, Nikon F, Sony E, Fujifilm X, Canon M en Micro Four Thirds. De adviesverkoopprijs is nog niet bekend.

HD Pentax-D FA85mm F1.4ED SDM AW

Dit objectief is bedoeld voor gebruikers van de Pentax K-1 full-frame spiegelreflexcamera die op zoek zijn naar een hoogwaardig objectief met vaste brandpuntsafstand. Het voldoet volgens Pentax aan de hoogste kwaliteitseisen, waardoor het ook bruikbaar zal blijven op toekomstige camera’s met hoge resolutie. Het objectief is stofdicht en weerbestendig afgewerkt en heeft een adviesprijs van € 1.999,-.

De HD Pentax-D FA85mm F1.4ED SDM AW biedt een hoge resolutie en minimale vertekening. Fotograaf: Pentax
HD PENTAX-D FA 85mm F1.4ED SDM AW. Fotograaf: Pentax

Tamron 28-200mm F/2.8-5.6 Di III RXD

Tamron brengt een nieuw superzoomobjectief voor Sony full-framecamera’s uit. Dit is het eerste in zijn soort met diafragma F2.8 in de 28mm groothoekpositie. Net zoals de andere Tamron-objectieven voor Sony full-framecamera’s heeft een filtermaat van 67mm, zodat dezelfde filters op alle objectieven bruikbaar zijn. Ondanks het grote diafragma is het erg compact (117mm lang, 74 mm diagonaal) en licht (575 g).

Het superzoomobjectief begint vanaf 28mm in groothoek. Fotograaf: Tamron/Philipp Ruopp

De dichtste scherpstelafstand bedraagt 19 cm (op 28 mm) tot 80 cm (op 200 mm. Het objectief is afgedicht tegen stof en vocht en afgewerkt met een water- en vetafstotende fluorcoating. De nieuwe Tamron 28-200mm F/2.8-5.6 Di III RXD (Model A071) zal € 869,00 kosten.

Tamron 28-200mm F/2.8-5.6 Di III RXD. Fotograaf: Tamron

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: