Menu

Onderdeel van Pixfactory

Apparatuurnieuws van november

Elke maand wordt door Natuurfotografie.nl cameranieuws gepubliceerd. In het nieuws van november bekijken we objectieven van Olympus, Canon en Panasonic.
Een imposant objectief van Olympus, geschikt voor wildlife fotografie. Fotograaf: Olympus

Olympus

Met ingebouwde teleconverter komt deze lens zelfs tot een bereik van 1000mm (omgerekend naar full frame). Fotograaf: Olympus

De Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO is een supertelezoom-lens met een ingebouwde 1.25x teleconverter. Het standaard bereik is vergelijkbaar met 300 tot 800 mm op full frame, en met de converter geactiveerd wordt dat zelfs 1000 mm. Als dat nog niet volstaat, kun je de lens nog combineren met de M.Zuiko Digital 2x Teleconverter MC-20 is voor een equivalente brandpuntsafstand van 2000 mm. Daarmee kun je het kleinste vogeltje van op veilige afstand fotograferen. Het objectief is 31 cm lang en weegt slechts 1,9kg. Zo is het ook uit de hand bruikbaar is. De beeldstabilisatie in het objectief werkt samen met de 5-assige beeldstabilisatie in Olympus-camera’s. Dat levert een totale winst op van 8 stops. Deze uitzonderlijke lens is beschikbaar vanaf eind januari voor prijs van € 6.999,00.

Voor de E-M1X komt nieuwe firmware beschikbaar. Fotograaf: Olympus

Dat Olympus natuurfotografen op het oog had met dit objectief, blijkt ook uit de aankondiging van nieuwe firmware voor de E-M1X. Deze firmware voegt vogels toe aan de onderwerpen die de camera kan herkennen. Als je deze focusoptie activeert, geeft de camera prioriteit aan het detecteren van het oog van een vogel en blijft daarop scherpstellen. De nieuwe firmware voegt nog andere verbeteringen toe zoals ondersteuning voor RAW video-output. De firmware is beschikbaar vanaf 3 december 2020.

Canon

Een zeer compacte 70-200 f4 voor de RF serie van Canon. Fotograaf: Canon

Canon introduceert twee objectieven voor haar EOS R systeem. De RF 70-200mm F4L IS USM telezoomlens is een goedkoper alternatief voor de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM. Het is de kortste en lichtste dergelijke lens, met een lengte van 11,9 cm en een gewicht van slechts slechts 695 gram. Desondanks is ze even degelijk en weerbestendig afgewerkt als andere L-objectieven van Canon. De ingebouwde beeldstabilisatie biedt een winst van vijf stops. Op de EOS R5 en R6 worden dat dan 7,5 stops. De RF 70-200mm F4L IS USM is vanaf december verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van € 1829,99.

De RF familie van Canon wordt uitgebreid met een 50mm f1.8. Fotograaf: Canon

De RF 50mm F1.8 STM wordt de RF-tegenhanger van van Canons EF 50mm f/1.8 STM: een licht en betaalbaar standaardobjectief. De RF 50mm F1.8 STM heeft een volledig nieuw optisch systeem en bereikt een minimale scherpstelafstand van 0,3 meter. De RF 50mm F1.8 STM profiteert van een 7-stops beeldstabilisatie wanneer de lens wordt gecombineerd met de EOS R5 of de EOS R6. Ze is eveneens vanaf december verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van € 239,99.

Panasonic

Panasonic presenteert een lichtsterke 85mm. Fotograaf: Panasonic

De LUMIX S 85mm F1.8 is een lichtsterke korte telelens voor het L-Mount-systeem. De minimale scherpstelafstand bedraagt 80 cm. Het objectief is 82 mm lang, en weegt slechts 355 gram. Het stof- en spatwaterbestendige ontwerp is bestand tegen zware omstandigheden, zoals tegen temperaturen tot 10 graden onder nul. Het objectief is sinds eind november verkrijgbaar met een richtprijs van € 649,00.

Er komen nog drie andere F1.8 voor Panasonics L-Mount camera’s, met brandpuntsafstanden van 24, 35 en 50 mm. Opmerkelijk: deze vier F1.8-lenzen worden exact even groot en de positie van de bedieningselementen zoals de focusring is gelijk. Als de camera bijvoorbeeld op een gimbal is geplaatst, kunnen lenzen daardoor snel worden gewisseld met minimale aanpassingen. Ook de diameter van de lenzen is identiek, zodat dezelfde filters kunnen worden gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: