Menu

Onderdeel van Pixfactory

Apparatuurnieuws van oktober

Elke maand wordt door Natuurfotografie.nl cameranieuws gepubliceerd. In het nieuws van oktober bekijken we nieuwe camera's van Olympus, Nikon en Sony.
De OM-D E-M5 Mark III is spatwaterdicht. Fotograaf: Olympus

Olympus OM-D E-M5 III

De OM-D E-M5 Mark III is een heel compacte systeemcamera. Hij erft heel wat technologie uit de OM-D E-M1 Mark II, zoals de 20,4 Megapixel Live MOS-sensor en de snelle TruePic VIII-beeldprocessor. De E-M5 Mark III heeft interne beeldstabilisatie die een winst van 5,5 stops oplevert – in combinatie met bepaalde objectieven wordt dat zelfs 6,5 stops. Het autofocussysteem telt 121 AF-punten die een breed stuk van het beeld afdekken. De camera biedt vertrouwde Olympus-opnametechnieken zoals Live Composite voor nachtopnames, de Pro Capture-modus om snelle actie vast te leggen, Tripod High Res Shot, Focus Bracketing en Focus Stacking. De body is stof-, spatwater- en vorstbestendig afgewerkt en de SSWF (Super Sonic Wave Filter) technologie laat de beeldsensorfilter 30.000 keer per seconde trillen wanneer de camera wordt ingeschakeld om stof te verwijderen. De OM-D E-M5 Mark III is vanaf midden november verkrijgbaar met een aanbevolen verkoopprijs van 1.199 euro.

Nikon Z 50

Vorig jaar bracht Nikon zijn eerste systeemcamera’s met de nieuwe Z lensvatting uit. De full-frame modellen Z 6 en Z7 krijgen nu het gezelschap van de Z 50, een systeemcamera met een kleinere sensor in Nikons DX formaat (APS-C, 23.5 x 15.7 mm). Net zoals de DX-spiegelreflexcamera’s van Nikon gebruikt de Z 50 dezelfde lensvatting als zijn full-frame tegenhangers, zodat alle bestaande Z objectieven ook op de Z 50 passen. Omwille van de kleinere sensor wordt de beeldhoek met een factor 1,5x verkleind. Net als bij de DX-spiegelreflexcamera’s komen er ook aangepaste Nikkor Z DX objectieven met een kleinere beeldcirkel. De eerste twee zijn de NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR en de NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR. Beide objectieven hebben beeldstabilisatie (VR) en compenseren daarmee het gebrek aan interne beeldstabilisatie in de Z 50. Lichtsterke teleobjectieven zijn er nog niet voor het Z systeem, maar via de FTZ-adapter passen zowat 360 NIKKOR-objectieven met F-vatting op een Nikon Z-camera. De Z 50 body gaat 949 euro kosten.

Sony a9 II

Het raspaardje van Sony heeft een update gehad. De nieuwe Sony A9 II is gearriveerd. Fotograaf: Sony

Sony introduceert een nieuwe versie van zijn topmodel full-frame systeemcamera. De α9 II behoudt de 24 megapixelsensor van zijn voorganger en kan net als deze 20 frames per seconde maken zonder dat het zoekerbeeld donker wordt tussen opnames. Bij gebruik van de mechanische sluiter haalt hij een topsnelheid van 10 fps, ongeveer dubbel zo snel als de α9.

De veranderingen in de α9 II moeten de camera aantrekkelijker maken voor sport- en nieuwsfotografen. Zo zijn de connectiviteits- en netwerkmogelijkheden sterk uitgebreid met onder meer een Ethernetpoort, een snellere WiFi-verbinding, en is het mogelijk om spraaknotities samen met een foto te verzenden.

Goed nieuws voor natuurfotografen is dat de α9 II beter bestand is tegen vocht en stof. Alle randjes op de behuizing zijn beter afgedicht, evenals het klepje van het batterijvak en de mediasleuven. En dankzij een betere handgreep en een grotere AF-AAN-knop is de camera makkelijker te bedienen met handschoenen aan. De α9 II is vanaf november beschikbaar voor 5.400 euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: