Menu

Onderdeel van Pixfactory

Blauwe juffers, hoe herken je ze?

Lantaarntje in de hei. Fotograaf: Yvon van der Laan

Blauwe juffers, hoe herken je ze? In onze omgeving leven verschillende blauwe juffers. Sommige soorten lijken erg op elkaar, maar hoe houd je de verschillende soorten uit elkaar? Je kunt daarvoor het beste op zoek gaan naar de mannetjes. Bij de mannetjes zijn de verschillen het beste ziet.

Meest voorkomende soorten

De meest voorkomende soorten in onze omgeving zijn het lantaarntje, de watersnuffel, de variabele waterjuffer en de azuurwaterjuffer. Naast deze soorten heb je ook nog een aantal zeldzamere soorten zoals bijvoorbeeld de maanwaterjuffer, de speerwaterjuffer en de roodoogjuffers (klein en groot).

Het lantaarntje

  • De vliegtijd is in de periode van april tot in oktober.
  • Het lantaarntje is een algemeen voorkomende juffersoort. De juffer vrij eenvoudig te herkennen. Het boststuk van deze juffer is blauw met zwarte strepen. Verder heeft de juffer een smal donkergekleurd achterlijf waarop geen blauw zichtbaar is. Aan het eind van het achterlijf zie je een blauw oplichtend segment (het lantaarntje).

De watersnuffel

  • De vliegtijd is in de periode van met tot in oktober.
  • De watersnuffel komt onder andere voor in heidegebieden en bij vennen. De lichtblauwe streep op de schouder is breed en duidelijk breder dan de zwarte streep daaronder. Op het segment vlak achter het borststuk heeft de juffer een bolletje en verder heeft de watersnuffel een achterlijf met afwisselend zwart en blauw. De blauwe stukken zijn ongeveer even groot.

De variabele waterjuffer

  • De vliegtijd is van april tot in september.
  • De variabele waterjuffer komt met name voor in gebieden met klei- en veengronden. Ook bij deze juffer is het achterlijf blauw-zwart gestreept. De blauwe stukken zijn echter niet allemaal even groot. Vergelijk je de variable waterjuffer met de azuurwaterjuffer dan zie je dat de kleur blauw net iets donkerder is. Op de schouder van de meeste variabele waterjuffers zie je een soort uitroepteken.

De azuurwaterjuffer

  • De vliegtijd van de azuurwaterjuffer is van mei tot in september.
  • De azuurwaterjuffer komt met name voor op zandgronden bij stilstaand of stromend water. Deze juffer lijkt op de variabele waterjuffer, echter de blauwe schouderstreep is smaller dan de zwarte streep daaronder. Op het tweede segment (het eerste segment na het borststuk) zie je een u-teken en op het achterlijf zijn afwisselend zwarte en blauwe stukken zichtbaar. Hierbij zijn de blauwe stukken, die ongeveer even groot zijn, aanmerkelijk groter dan de zwarte stukken.
De prachtige blauwe kleur van het lantaarntje kleurt mooi bij de achtergrond. Fotograaf: Yvon van der Laan

Bron en meer informatie

Meer informatie over de blauwe juffers of andere soorten vind je op de site van de vlinderstichting: Vlinderstichting en in het volgende artikel: Azuurwaterjuffer.

Geef een reactie

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u