Menu

Onderdeel van Pixfactory

Blauwe sneeuw?

Sneeuw in de schaduw is wel degelijk blauw. Let op dat de sneeuw door de laagstaande zon ook niet spierwit is, maar een warme tint krijgt.
Sneeuw in de schaduw is wel degelijk blauw. Let op dat de sneeuw door de laagstaande zon ook niet spierwit is, maar een warme tint krijgt. Fotograaf: Bob Luijks

Bij sneeuw steekt altijd weer de mythe van de blauwe sneeuw op. Mythe? Iedereen weet toch dat sneeuw wit is? Ja en nee. Sneeuw is inderdaad wit. Dat vraagt om een juiste belichting (2 tot 3 stops overbelichten wanneer er veel wit in beeld is) en een bijpassende witbalans. Door de witte kleur kiest de camera bij de automatische witbalans al snel voor ‘zonnig’. In veel gevallen is dit te koel, met blauwe tinten tot gevolg. Op bewolkte dagen moet de sneeuw gewoon wit of desnoods lichtgrijs zijn. De witbalans moet dan een stuk ‘warmer’ worden ingesteld, zo’n 6000 kelvin of de stand bewolkt.

Met een blauwe hemel is de sneeuw in de schaduw daadwerkelijk blauw en niet grijs! Sneeuw weerkaats enorm veel omgevingslicht en laat dat onder zonnige omstandigheden meestal de lucht zijn. Niet overtuigd? Laat iemand met een gekleurde jas in de sneeuw zitten en kijk naar de kleur van de sneeuw. Het gereflecteerde licht van de jas geeft de sneeuw lokaal een andere tint. Er is dus niks mis met blauwe sneeuw en laat dit dan ook gerust zo.

Natuurlijk kun je bewust je witbalans te koel instellen. Blauw associëren we met koude en past dus prima bij sneeuwrijke omstandigheden. Het is dan misschien niet helemaal meer de werkelijkheid, maar het brengt wel je gevoel van dat moment over!

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u