Menu

Onderdeel van Pixfactory

Boek: “Natuurlijk Dwingelderveld in vier seizoenen”

Groene kikker. Fotograaf: Ronald Wilfred Jansen

Het Nationaal Park Dwingelderveld is een prachtig, uitgestrekt, natuurgebied. Het gebied mag zich het grootste natte heidegebied van West-Europa noemen. Je vindt er natte laagtes (slenken) en hoge zandruggen met heide, bos, jeneverbessen, stuifzand en vennen.

Ronald Wilfred Jansen woont op slechts 15 kilometer afstand van het Nationaal Park Dwingelderveld en is hier als natuurfotograaf regelmatig te vinden. Het liefst bezoek hij het gebied tijdens de “randen” van de dag. In de ochtenduren als het licht veelal het mooist is, de natuur tot leven komt en er nog weinig mensen zijn. Of in de late middaguren als de runderen naar de slaapplekken trekken. Zijn favoriete jaargetijde voor een bezoek aan het park is het voorjaar.

 

Kikkerdril. Fotograaf: Ronald Wilfred Jasen

In het fotoboek “Natuurlijk Dwingelderveld in vier seizoenen” laat Ronald Wilfred Jansen een selectie zien van de foto’s die hij de afgelopen 10 jaar tijdens zijn struintochten door het gebied heeft gemaakt. In het 152 pagina’s tellende boek zijn 130 kleurenfoto’s opgenomen.

Ronald Wilfred Jansen vindt het jammer dat het hem niet gelukt is in het gebied mooie foto’s te maken van bijvoorbeeld de vos of das. Hij heeft ze daar wel gezien, maar al struinend en soms dekking zoekend achter een hekwerk of boom is het moeilijk deze schuwe dieren, die zich overdag zelden laten zien, te fotograferen. In het park dient men namelijk op de paden te blijven en mag men rustgebieden niet betreden. Desondanks is er in het park veel te zien en doen zich soms verrassingen voor zoals een tamme ree die meeloopt met runderen.

Schaap. Fotograaf: Ronald Wilfred Jansen

Voorin het boek vind je een oriëntatiekaart van het gebied. Vervolgens is het boek verdeeld in vier hoofdstukken, namelijk: lente, zomer, herfst en winter. Met uitzondering van een korte inleidende tekst van enkele regels per jaargetijde bevat het boek nauwelijks tekst. Hierdoor gaat alle aandacht uit naar de foto’s. Bij de foto’s staan geen bijschriften over soort of locatie.

De foto’s in het boek betreffen onder andere foto’s van planten en dieren afgewisseld met foto’s van natuurverschijnselen en typerende locaties in het Nationaal Park Dwingelderveld.

Ree loopt in veenplas. Fotograaf: Ronald Wilfred Jansen

De foto’s zijn volledig of bijna volledig pagina vullend en zijn over het algemeen gemaakt zonder hulpmiddelen; ze zijn puur natuur. Of de foto’s je aanspreken is natuurlijk persoonlijk, want over smaak valt immers niet te twisten.

Achterin het boek is een korte omschrijving per foto opgenomen en een bronnenoverzicht in de vorm van website adressen, waar uiteraard ook de bezoeker aan het park informatie kan vinden. Hiernaast is achterin het boek een verantwoording opgenomen waar onder andere informatie is te vinden over de gebruikte apparatuur.

Ronald Wilfred Jansen hoopt met het fotoboek een bijdrage te leveren aan het respect en behoud van de natuur en het gebied. Hiernaast hoopt hij de lezer te stimuleren er op uit te trekken en foto’s te maken.

Het boek is in eigen beheer gedrukt hetgeen met zich meebrengt dat er wel een behoorlijk prijskaartje aanhangt.

Binding: hardback
Druk: kleur
Pagina’s: 152
Formaat: 25 x 25 cm
Uitgever: RWJ-PUBLISHING
ISBN: 9789490482466
Prijs: € 79,00 + € 1,95 binnen Nederland

Het fotoboek “Natuurlijk Dwingelderveld in vier seizoenen” is te koop bij elke goede (internet) boekhandel. Ook is het boek hier rechtstreeks te bestellen bij de drukker en distributeur.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u