Menu

Onderdeel van Pixfactory

Boekrecensie: Perspectief zonder horizon

Het is maart 2019 als natuurfilmer en -fotograaf Ruben Smit vanuit het niets een migraineaanval krijgt, waarbij hij ook nog eens een groot deel van zijn zicht verliest. De ziekte van Lyme blijkt de oorzaak van alle ellende. Lange tijd leeft Ruben teruggetrokken in een donkere kamer, omdat hij amper licht en geluid kan verdragen.
Boekrecensie Perspectief zonder horizon
Het boek 'Perspectief zonder horizon' van Ruben Smit.

Persoonlijk landschap

De weg van herstel duurt lang. Hoe mooi is het als blijkt dat de fotografie hem daarbij helpt. Niet een digitale camera, want dat levert veel te veel prikkels op, maar een oude analoge Pentax. In zijn eigen omgeving trekt hij iedere dag een paar uurtjes het bos in. Vanwege zijn gevoeligheid voor licht en duizeligheid bij het kijken in de verte, kijkt hij anders naar het bos. Geen grootse landschappen, maar bijzondere details op de bosbodem. Een nieuw project was geboren: Persoonlijk landschap, perspectief zonder horizon. Nu is er het gelijknamige boek.

Het boek toont op zeer persoonlijke wijze de route van herstel, zowel in woord als beeld. Bij iedere foto vind je een korte toelichting. Niet van wat je op de foto ziet, maar wat het moment betekende voor Ruben.

Herstel, ontwikkeling en groei

“Belangrijk is dus dat ik het beeld losliet van mijn ‘oude ik’ waardoor ik automatisch plaats maakte voor de ‘nieuwe ik’. Herstel is zo dus een vorm van ontwikkeling en groei. Ook deze visie gaf me troost en rust.”

Het inspireert om met Ruben mee te reizen. Het boek staat vol prachtige intieme landschappen en details. Ze zijn er altijd en overal, alleen zoeken we te vaak naar het grootse spektakel van spectaculair licht of verre oorden. Ruben laat zien dat er, wanneer je je maximaal openstelt, ook een andere wereld te fotograferen valt. Opgedroogde algen, dode dennentakken, blootliggende boomwortels, patronen in het zand of de sneeuw, stuk voor stuk het fotograferen waard, maar geen onderwerpen die vanuit zichzelf om aandacht schreeuwen.

Het boek voelt als een cadeautje. Dat we dankbaar mogen zijn voor de momenten dat we ons goed voelen en er lekker op uit trekken. Dat Ruben op deze manier inspireert en voor sommigen misschien zelfs troost en een richtpunt biedt. Maar zeker ook dat we deelgenoot mogen zijn van de zoektocht naar herstel en het ontdekken van zijn ‘nieuwe ik’.

Zo af en toe verschijnt er een echt bijzonder boek. Dit is er zo eentje. Een werkelijke must have. Een boek dat je je over tien of twintig jaar nog steeds kunt herinneren. Kopen dit boek!

Specificaties ‘Perspectief zonder horizon’

  • 144 pagina’s
  • 30,8 x 30,7 centimeter
  • € 45,-

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: