Menu

Onderdeel van Pixfactory

Bosfotografie: zo doe je dat

Bosfotografie lijkt een beetje op landschapsfotografie. Waar je bij het fotograferen van een landschap zoekt naar lijnen om diepte en de weidsheid van het landschap te creëren in een compositie, heb je bij bosfotografie een overmaat aan lijnen om een mooie compositie te creëren. Het spreekwoordelijke ”Door de bomen het bos niet meer zien” is hier wel een beetje van toepassing. De kunst is hier om orde in de chaos te zoeken. Velen zien alleen de herfst als hét moment om het bos in te gaan, maar ook in de andere seizoenen zijn er prachtige momenten vast te leggen. De frisgroene kleuren van de jonge planten/bomen in de lente, de vol begroeide bossen in combinatie met de zomerzon in de zomer, de warme tinten in de herfst tot de sombere tinten in de winter, waarbij het grauwe weer met kale bomen een heel grafisch beeld kan geven. Ook kan het bos heel magisch zijn met vlak licht en/of dikke mist.
Zonneharpen
De zonsopkomst in combinatie met de mist die er hangt zorgt voor mooie zonneharpen. Tevens zorgt het zonlicht ervoor dat de bomen in de achtergrond “onzichtbaar” worden. Maar wacht niet te lang, anders is het moment voorbij (exif: f4, iso200, 1/1600sec, 300mm). Fotograaf: Jeffry Westerhoff

Voorbereiding

Het mooiste moment van de dag is in de ochtend rond zonsopkomst, maar heb je dagen met dichte mist of sneeuw, dan kan dat gedurende de dag ook prachtige foto’s opleveren.

Maar voordat je op pad gaat is handig om vooraf al bepaalde locaties te gaan verkennen. Als je iemand bent die van een boswandeling houdt (niet het drankje) zijn dit mooie momenten om tevens locaties te verkennen.

Zoek hierbij naar interessante boomstructuren die het liefst wat los van de andere bomen staan, kijk hoe de wandelpaden lopen om eventueel diepte in een foto te creëren, misschien zijn er wel beekjes, vennetjes of een open veld. Probeer hier dan een voorstelling van te maken hoe de foto eruit zou kunnen gaan zien.

  • Het weer
    Hoewel je bij alle weertypen bosfotografie kunt doen, is het handig om vooraf te kijken wat de weersverwachtingen zijn. Als je bijvoorbeeld in gedachten hebt om zonneharpen vast te leggen heb je mist hierbij nodig. Zo zorgt een heldere nacht voor veel vocht en is de kans op mist groot. Ook het gebruik van weer-apps kunnen hierbij helpen. Bijvoorbeeld de app: WeatherPro.
  • Het licht
    Ook is te kijken naar waar de zon op- of ondergaat. Het zou jammer zijn wanneer je een mooie compositie hebt gevonden, je staat klaar en de zon komt achter je op.
    Met behulp van bepaalde apps kun je zien waar de zon opkomt, bijvoorbeeld met Photopills.
  • Perspectief
    Bekijk de locaties ook eens vanuit een ander perspectief, dus niet alleen staand, maar ga eens door de knieën. Vaak zie je zo ineens prachtige composities en kun je bijvoorbeeld lage beplanting, takken, paddenstoelen als voorgrond gebruiken in je foto.
    Ook vanuit de lucht, onder andere met behulp van een drone, krijg je een heel andere kijk op een bos.

Dit alles scheelt je enorm veel tijd (en stress), dan wanneer je zo maar op een prachtige ochtend het bos in gaat en nog op zoek moet naar mooie composities. Negen van de tien keer kom je dan thuis met een foto waarvan je denkt “Dat is niet de foto die ik in gedachten had”.

Bekijk het eens vanuit een ander perspectief (exif: 2sec, iso100, f8, 15mm groothoek macro). Fotograaf: Jeffry Westerhoff

 

Met een drone krijg je weer een heel andere kijk op een bos. Ook hier is het zoeken naar een mooie compositie. Fotograaf: Jeffry Westerhoff

 

Een wandelpad leidt je door de foto (exif: 1/40sec, iso100, f7.1, 300mm). Fotograaf: Jeffry Westerhoff

Wat mee te nemen

Nu we een aantal locaties hebben gevonden is de vraag wat nemen we mee. In het bos is het vaak vochtig, dus zorg voor waterdichte schoenen en/of kleding. De kleding het liefst in laagjes die je makkelijk uit kan trekken, want wanneer de zon doorkomt kan het best warm kan worden. Een waterdichte fototas biedt bescherming tegen de vochtige omstandigheden.

  • Wel of geen statief
    Het gebruik van een statief is geen must, maar kan wel uitkomst bieden. Vooral in de ochtenden of op donkere dagen en je wilt met lage iso’s werken, dus ook langere sluitertijden, dan is een statief handig. Je bent alleen iets minder mobiel als je snel tussen verschillende locaties wilt switchen. Je kunt ook de keus maken om wat hogere iso’s te gebruiken en uit de hand te fotograferen. Het is wat jezelf fijn en handig vindt. Zelf gebruik ik het meest een statief om bewegingen uit te sluiten en zo te werken met een lage iso.
    Bij zonneharpen fotografeer ik wel uit de hand. Reden is dat het licht redelijk snel veranderd en wanneer je uit de hand fotografeert kun je hierop sneller anticiperen door opnieuw je compositie te bepalen in tegenstelling tot een statief. Voor info over zonneharpen zie: Zonneharpen bespeel je ‘s morgens vroeg.
Zonneharpen in het lente zonnetje (exif: f11, iso100, 1,6sec, 27mm). Fotograaf: Jeffry Westerhoff
  • Objectieven
    Je kunt bij bosfotografie veel verschillende objectieven gebruiken. Zelf gebruik ik vaak een 24-70mm, maar ook een telezoom zoals een 70-200mm kan goed van pas komen. De tele is handig om bepaalde objecten beter te isoleren uit de omgeving. Neem gewoon een aantal objectieven mee en probeer uit wat voor jou het beste beeld oplevert.
  • Polaristatiefilter
    Bij landschapsfotografie gebruik je vaak verschillende soorten filters, het enige filter wat je bij bosfotografie zou kunnen gebruiken is een polarisatiefilter. Deze zorgt voor net wat meer kleursaturatie en voorkomt eventuele reflecties van het zonlicht op bijvoorbeeld natte blaadjes. Zie voor info: Tutorial: hoe werkt een polarisatiefilter?
    Het is geen must om dit filter te hebben of te gebruiken.

 

De dieprode kleur van de ondergrond komt door de polarisatiefilter waarmee de lichtreflectie van het dauwlaagje wordt weg gefilterd. Fotograaf: Johan van der Wielen

Genieten

Wanneer je op pad gaat ga je ongetwijfeld overenthousiast raken van het prachtige licht en de sfeer die zich op dat moment voor doet. Je zult hoogstwaarschijnlijk als een gek alles willen proberen vast te leggen, maar vergeet dan 1 ding niet…….. Laat de camera even voor wat het is en geniet zelf van Het Momentum. Dan is de beleving des te mooier.

 

Een bospad en hevige sneeuwval geeft een heerlijk sfeerbeeld (exif: f4, 1/10, iso400, 300mm). Fotograaf: Jeffry Westerhoff

 

Veel bomen in 1 lijn en de schaduw zorgt dat er diepte komt in de foto (exif: f8, 1/10sec, iso400, 24mm). Fotograaf: Jeffry Westerhoff

 

Probeer ook eens de portretstand. Dit kan voor verrassende foto’s zorgen (exif: f11, 2,5sec, iso200, 50mm). Fotograaf: Jeffry Westerhoff

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: