Menu

Onderdeel van Pixfactory

Camouflage bij vogelfotografie: het werkt echt

Als je vogels fotografeert, weet je dat het een uitdaging is om voldoende dichtbij te komen. Vogels zien en horen je meestal eerder dan jij hen. Hier is een oplossing voor: maak gebruik van camouflage. In dit artikel lees je welke manieren van camouflage er zoal zijn, wat de voor- en nadelen zijn en welk hulpmiddel je wanneer gebruikt.
Camouflage bij vogelfotografie: het werkt echt
Camouflage bij vogelfotografie: het werkt echt. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Schuiltent

Er zijn tientallen verschillende zelf-uitvouwbare schuiltenten op de markt. Binnen twee seconden is -ie gereed voor gebruik. Inklappen duurt meestal iets langer, maar gaat ook heel snel. Zo’n schuiltent is superhandig als je vogels of zoogdieren wilt fotograferen waarvan je weet dat ze op een vaste plek terugkeren. Dit kan bijvoorbeeld een drinkplek zijn of een zelf gecreëerde voerplek. Voordeel van zo’n tent is dat je een redelijke bewegingsvrijheid hebt zonder dat de vogels het opmerken. Je kunt er prima in zitten op een krukje of klapstoeltje. Je statief & camera-lens-combinatie staan in de tent en alleen je lens steekt eruit. Als je ook die goed gecamoufleerd wilt hebben, kun je hiervoor een zogenaamde ‘snoot’ gebruiken.

Zorg dat je van te voren toestemming hebt gevraagd om je tent neer te zetten op de plek die je hebt geselecteerd. Het kan soms ook zo eenvoudig zijn om ‘m in de tuin van een bevriende relatie te zetten, waarvan je weet dat ze veel vogels (of een eekhoorn) in de tuin hebben. Door de tent te laten staan, kunnen de vogels er nog meer aan wennen, maar bij een drinkplek is het verrassend om te zien dat de vogels er nauwelijks aan hoeven te wennen: binnen een kwartier zitten ze er al weer.

 

 

Elk voordeel heeft ook z’n nadeel...
Elk voordeel heeft ook z’n nadeel… Fotograaf: Chris van Rijswijk

Zo’n schuiltent kun je vastzetten met behulp van haringen, maar als je dat niet doen, kun je kleine stukjes verplaatsen. Wil je mobieler zijn, dan is de volgende camouflage-methode meer aangewezen.

Bag hide of camouflage boerka

Een baghide of camouflageboerka is een camouflagekleed dat je helemaal over je heen kunt gooien en waarin een opening zit voor een telelens. Je bent supergoed gecamoufleerd en het grote voordeel is dat je heel mobiel bent; je kunt er gewoon in lopen. Je kijkt door een stukje gaas, waardoor je zicht wel enigszins wordt belemmerd.

Je gebruikt het bijvoorbeeld als je vogels fotografeert die minder honkvast zijn. Groot voordeel is dat je het heel klein kunt opvouwen en dus ook goed past in je fototas. Als zich een plotselinge gelegenheid voordoet, kun je het maar beter bij de hand hebben!

Er bestaan ook camouflage poncho’s en complete camouflagepakken bestaande uit een broek, jas, handschoenen en een bivakmuts.

Kleine barmsijs gefotografeerd bij een drinkplek vanuit een eenvoudige schuiltent.
Kleine barmsijs gefotografeerd bij een drinkplek vanuit een eenvoudige schuiltent. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Camouflagenet en toepassingen

Een derde mogelijkheid is een eenvoudig camonet. Deze zijn er in alle soorten, maten, patronen en kleuren. Meestal is het handig als je er meerdere hebt, waardoor je bijvoorbeeld een opening tussen twee netten kunt creëren. Je kunt onder een camouflagenet gaan liggen en wachten tot je onderwerp dichtbij komt. Nadeel is dat als je gaat bewegen, dit direct zichtbaar is. Nadeel is ook dat liggen op de grond niet heel comfortabel is.

Deze nadelen kun je opheffen door zelf een eenvoudige ligtent te maken met behulp van fiberstokken en camouflagenetten. Je steekt de uiteinden van drie tot vier fiberstokken in de grond en gooit er een paar camouflagenetten overheen. Als ondergrond kun je een kampeermatje en/of een isolatiematje gebruiken tegen vocht en voor een klein beetje comfort. Voordeel is dat het heel snel staat en je een mooi laag standpunt kunt innemen.

Houd er wel rekening mee dat camouflage ook voor mensen van belang is, als het opvalt in het landschap trekt het snel aandacht van andere mensen. Door het nog natuurlijker te maken door er bijvoorbeeld gras overheen te gooien kun je het nog perfectioneren.

Zo eenvoudig kan het zijn. Foto: Glenn Vermeersch
Zo eenvoudig kan het zijn. Fotograaf: Glenn Vermeersch

Lenscamouflage

Als je goed gecamoufleerd bent, is het ook van belang dat je objectief gecamoufleerd is, anders steekt het zo af bij de rest. Hier zijn diverse keuzes en mogelijkheden in. Let er wel op dat je voor elk type lens een specifiek product moet aanschaffen, aangezien het precies moet passen.

Bijkomend voordeel is dat je een extra bescherming van je telelens tegen krassen en beschadigingen hebt.

Klik hier voor een overzicht van lenscamouflage voor de meest gebruikte objectieven.

In en vanuit de auto

De auto wordt door vogelfotografen vaak een rijdende schuiltent genoemd. Gek genoeg maakt de kleur van de auto niet veel uit. Vogels zijn aan auto’s gewend en kennen de vorm en het (voorspelbare) gedrag. Voor zoogdieren gaat dit meestal niet op. Vogels kunnen echter nog wel schrikken als je je beweegt in de auto. Wat je hier aan kunt doen is een katoenen netje tussen de bovenkant van het portier klemmen zodat het naar beneden hangt. Als je dit drapeert over je camera/lens met rijstzak ben je aan het zicht onttrokken en kun je je wat vrijer bewegen zonder dat de vogels hiervan schrikken.

Je ziet nog net de contouren van mijn hoofd, maar een stuk minder. Evt. kun je het netje zelfs dubbel doen, waardoor je nog minder zichtbaar bent.
Je ziet nog net de contouren van mijn hoofd, maar een stuk minder. Eventueel kun je het netje zelfs dubbel doen, waardoor je nog minder zichtbaar bent. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Ben je op zoek naar geschikte camouflage producten? Klik hier voor een overzicht van populaire camouflagematerialen.

14 reacties

  1. Ben van alles op internet al tegen gekomen. Behalve welk glas men gebruikt in de vogelhut.
    Waar is het te bestellen, doorkijkspiegel glas verder kom ik niet.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

14 reacties

  1. Ben van alles op internet al tegen gekomen. Behalve welk glas men gebruikt in de vogelhut.
    Waar is het te bestellen, doorkijkspiegel glas verder kom ik niet.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: