Menu

Onderdeel van Pixfactory

De grutto is weer in het land

Grutto op de uitkijk. Fotograaf: Ina Bouhuijzen

Onze nationale vogel, de grutto, is weer in het land.

De grutto is een grote, ranke steltloper met lange poten en een lange rechte snavel. Ze komen eind februari, begin maart weer terug uit hun overwinteringsgebied in West-Afrika. Daar verblijven ze in grote groepen bij riviermondingen met modderoevers. Ze foerageren daar op rijst die is blijven liggen op de rijstvelden. In onze regio voeden ze zich onder andere met regenwormen en emelten. Lang zullen de grutto’s niet in ons land verblijven want, vanaf juli/augustus, na het broedseizoen, trekken veel vogels alweer via Spanje en Portugal richting zuiden.

Aankomst in onze regio

Bij hun aankomst in Nederland verzamelen de grutto’s zich eerst bij ondiepe plassen en plas-dras weilanden, om uit te rusten en aan te sterken voor het komende broedseizoen. De veenweiden in Friesland en in Noord- en Zuid-Holland zijn de belangrijkste broedgebieden. De vogels hebben kruidenrijke, vochtige graslanden nodig met een goed bodemleven en veel insecten om hun jongen groot te kunnen brengen.

Broedperiode

De eerste grutto’s hebben eind maart al eieren, maar de piek van de legsels is meestal rond half april. Per broedpaar is er maar 1 broedsel, dus bij grote droogte kan een compleet broedseizoen mislukken! De jongen zijn nestvlieders. Ze verlaten het nest zodra ze uit het ei zijn.

Tijdens de broedperiode zijn er spectaculaire baltsvluchten zijn te zien. Grutto, grutto, grutto, klinkt dan hun roep hoog in de lucht of zittend vanaf een paaltje. En als de grutto vlak over je hoofd vliegt, duikvluchten naar je uitvoert, zitten er gegarandeerd jonge grutto’s ergens in de begroeiing. Om te zorgen dat de vogels dan niet compleet in paniek raken, kun je het beste een stukje doorlopen. De rust keert dan algauw weer terug.

Bescherming van de grutto

Een van de grootste beschermers van de grutto is boer Murk Nijdam, de skriezeboer bij Wommels, Friesland. Zijn bedrijf is kleinschalig en traditioneel, wat resulteerde in veel gruttonesten en broedparen. Om iedereen mee te laten genieten van de grutto’s en andere weidevogels heeft hij een aantal fotohutten aan de plas-dras. Murk Nijdam wil dat zijn levenswerk behouden blijft voor de toekomst en heeft daarom besloten het eigendom van zijn agrarische grond op termijn onder te brengen bij Agrarisch Natuurfonds Fryslân.

Voor meer informatie over de Grutto en het fotograferen van deze vogel: Lees het artikel ‘De grutto, onze nationale vogel

Bronnen: Agrarisch Natuurfonds Fryslan en Vogelbescherming.

Grutto’s in de vlucht. Fotograaf: Ina Bouhuijzen

Geef een reactie

2 reacties

  1. Vandaag 10 april zag ik in Wilnis bij Marickenland heel veel grutto’s foerageren en overvliegen. Ik keek even op internet en zocht informatie over de grutto en kwam op deze site terecht. Wat leuk om te zien dat mijn eigen nicht de prachtige foto’s gemaakt heeft bij dit artikel.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u