Menu

Onderdeel van Pixfactory

De mandarijneend, een vreemde eend in de bijt

Mandarijneend. Fotograaf: Karin Hovenkamp

De mandarijneend is een grappig en vrolijk beestje. De eerste keer dat je ze ziet, komen ze misschien wat clownesk over. Het zijn namelijk vrolijk gekleurde eenden met veren die soms alle kanten op lijken te steken. Mooie gelegenheid om wat vrolijke plaatjes te schieten.

Oorspronkelijk komt de mandarijneend uit het oosten van Azië. Een paar ontsnapte exemplaren hebben zich in Nederland gevestigd waar ze zich prima thuisvoelen. Het mannetje is kleurrijk met een paarse borst en oranjebruine flanken en hij heeft sierlijke veren die boven zijn achterlijf uitkomen. De vrouwtjes zijn grijsbruin met gevlekte flanken en vallen wat minder op.

Mandarijneenden houden van water in de buurt van bosrijk gebied en van dichtbegroeide eilandjes. Kijk dus niet raar op als je ze ineens in een plaatselijk parkje op een eilandje tegenkomt. In de winter blijft de eend in Nederland, waardoor ze nu goed te spotten zijn.

Blijf tijdens het fotograferen eens een tijdje staan om te kijken wat de eenden doen. Meestal ontdek je na verloop van tijd een bepaald patroon in hun gedrag wat het makkelijker maakt om de eend te fotograferen. Ben je in een plaatselijk dierenparkje, dan loont het vaak rustig op een plek te blijven zitten. Grote kans dat de mandarijneenden dan gewoon doorgaan met wat ze aan het doen zijn en dat ze je zo de gelegenheid geven zich goed te laten fotograferen. Ook een koppeltje is leuk om vast te leggen. Ze blijven dicht bij elkaar in de buurt en met een beetje geduld levert dit mooie beelden op.

Zoom vooral bij het mannetje eens in op de veren aan de kop. De kleuren en structuren zorgen voor vrolijke foto’s die van de muur af knallen! Maar ook het gevlekte verenpak van de vrouwtjes is mooi om vast te leggen op de foto. En vergeet die mooie snavel niet! Na een rondje mandarijneenden fotograferen, is de kans groot dat je vrolijk thuiskomt!

Bron: informatie deels van de website van de Vogelbescherming.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u