Menu

Onderdeel van Pixfactory

De mysterieuze wereld van insecten op het water

Waterspin
Een waterspin gefotografeerd met een lage positie van de camera, waardoor de spin de camera recht aankijkt met al zijn ogen. Fotograaf: Robin van der Land
Waterspin
Een waterspin gefotografeerd met een lage positie van de camera, waardoor de spin de camera recht aankijkt met al zijn ogen. Fotograaf: Robin van der Land

De wondere wereld van macrofotografie op het water. Een mysterieuze kleine wereld waar het krioelt van de insecten zoals waterspinnen, watertorretjes en nog veel meer bijzondere dieren. Deze 5 tips helpen jou de perfecte macrofoto van het waterleven te maken.

Tip 1: locatie

Zorg ervoor dat je de plaats waar je gaat fotograferen goed kent en dat je zeker weet dat het daar toegestaan is het water in te gaan. Zodra je het ideale plekje hebt gevonden voor macrofotografie op het water, dan is het essentieel om even in je op te nemen wat er allemaal te fotograferen valt. Zo kun je een strategie vormen en alvast bedenken hoe je het onderwerp in beeld wil brengen. Belangrijk bij het zoeken naar de ideale locatie is niet te twijfelen de verlaten plekjes te doorzoeken. Want wie weet zit daar wel dat ene unieke insect die jou een superfoto gaat opleveren!

Tip 2: verdiep je in je onderwerp

Kennis vergaren over je onderwerp is zeer belangrijk. Zo is het essentieel te weten wanneer een insect actief is. Zoek er een uit die jou leuk lijkt te fotograferen. Zodra je genoeg informatie hebt verzameld kun jij als natuurfotograaf hierop anticiperen en die perfecte foto tot stand laten komen.

Tip 3: bescherm je camera

Fotograferen boven het water brengt een groot risico op waterschade aan je camera met zich mee. Het is dus belangrijk deze te voorzien van een waterbestendig hoesje. Voor grotere camera’s is een regenhoes een prima oplossing.

Tip 4: droge sokken

Als je kiest vanuit het water te fotograferen wil jij naast een droge camera natuurlijk het liefst ook droge sokken erop na houden. De perfecte oplossing hiervoor is een waadpak. Met zo’n pak is het mogelijk om alle uithoeken van het water af te speuren.

Tip 5 : compositie

Je hebt je verdiept in je onderwerp maar het is nu tijd voor de belangrijkste stap, namelijk het fotograferen zelf! Om het leven op het water zo mooi mogelijk in beeld te brengen, heb je een flink portie geduld nodig. Hoe minder je beweegt des te minder de insecten jou opmerken. De beste compositie is zo laag mogelijk met de camera op het water te zitten. Zo kijk je als het ware mee door de ogen van de insecten en leer je deze kleine wereld te begrijpen.

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: