Menu

Onderdeel van Pixfactory

Doe mee met de Texel Big Day Home Edition 2020

Zomertortel
9 mei is de dag van de zomertortel. Daarom is deze prachtige vogelsoort het goede doel tijdens Texel Big Day Home Edition 2020. Fotograaf: Marc Guyt

In het kader van de Nationale Vogelweek wordt op 9 mei voor het vierde achtereenvolgende jaar de Texel Big Day georganiseerd. Het goede doel tijdens deze editie is de zomertortel. Wel krijgt het evenement door de corona maatregelen een andere vorm dan voorgaande jaren, zodat we ons aan de regels voor social distancing kunnen houden.

Het evenement

De originele Texel Big Day houdt in dat je in teamverband 24 uur lopend of fietsend op Texel vogels ziet. Deze uitvoering gaat dit jaar niet lukken. Het alternatief, De Texel Big Day Home Edition 2020, is overigens een stuk laagdrempeliger dan de oorspronkelijke uitvoering. Iedereen die het leuk vindt naar vogels te kijken mag meedoen. Alleen of met z’n tweeën (of natuurlijk met je gezin), vanaf het balkon, de tuin of de omgeving in de buurt. Als je meedoet kan je op drie manieren winnen: met de meeste vogelsoorten van de dag, de meeste zomertortels van de dag en/of het meest opgehaalde geld. 24 uur lang actief zijn is niet nodig, met een half uurtje vogels kijken kan je ook al deelnemen! De winnaars krijgen een eervolle prijs. Daarnaast verloten we een gratis verzorgd weekend Texel en een tuinvogelpakket onder alle deelnemers en krijgt iedereen die meedoet een unieke sticker opgestuurd.

Meedoen

Deelname aan de Texel Big Day Home Edition 2020 kost € 25,-. Kijk hier voor meer informatie en de mogelijkheid om in te schrijven.

Waarom de zomertortel

9 mei is de dag van de zomertortel. Deze prachtige vogelsoort staat namelijk onder druk in Nederland. Ooit was de zomertortel hier een algemene duivensoort die overal wel te zien was. Anno nu is hij een zeldzaamheid. De laatste 15 jaar is deze duivensoort enorm achteruit gegaan. De oorzaken zijn divers. In het buitenland, en dan vooral in landen rondom de Middellandse Zee, wordt de vogel intensief bejaagd. En ook in ons land heeft de soort het zwaar. Door het verdwijnen van kruidenrijke en struikenrijke overhoekjes is niet alleen het broedgebied afgenomen, maar ook de mogelijkheid voedsel te zoeken. Voordat de zomertortel definitief uit Nederland verdwijnt willen we met het Wadden Vogelfestival 2020 geld inzamelen om deze soort te helpen.

Texel Big Day Home Edition

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u