Menu

Onderdeel van Pixfactory

Mijn eerste ervaringen met de Sony RX10 IV Bridgecamera

Waarom heb ik de Sony RX10 IV aangeschaft? Ik zocht al even naar een niet al te zware camera zonder aparte lenzen. Vooral een camera die met me mee op reis kan gaan. En voor lange wandeltochten, want bij lange wandelingen kreeg ik namelijk last van mijn nek en schouder.
De populaire Sony RX10V Bridgecamera. Fotograaf: Nel Appelmelk

Stress op reis

Vorig jaar moest ik op Schiphol alles uitpakken. Al mijn fotospullen lagen uitgestald in vier bakken. Zelfs de lensdopjes moest ik eraf schroeven. Ja, daarin konden drugs verstopt worden! Het was superdruk. Ik kon al mijn spullen nauwelijks in de gaten houden. Zeer stressvol.
Dit jaar had ik mijn mede reisgenoten wat lenzen laten meenemen in de tas. Zodat iedereen er meer oog op kon houden. Maar mijn tas was nog steeds behoorlijk zwaar.
Voor de vliegvakantie had ik me al georiënteerd bij Cameratools. Wat wil ik?
Systeemcamera? Nee, dan heb ik ook nog losse lenzen nodig.
Compactcamera?
Bridgecamera?
Ik wilde ook genoeg zoombereik hebben voor de vogels en het wild.
Het was te kort dag om een beslissing te nemen zo vlak voor mijn vliegvakantie.

Voor schuwere dieren wilde ik graag een fors telebereik beschikbaar hebben. Fotograaf: Nel Appelmelk

De camera in de hand

Een paar weken daarvoor maakte ik een excursie naar het Vogeleiland.
Er was daar een fotograaf met een indrukwekkende uitrusting. Hij had ook een losse kleine camera bij zich. Tot mijn verbazing zag ik dat hij die op de boot steeds pakte. En ook daarna tijdens de wandeling.
Je begrijpt het meteen. Ik was nieuwsgierig. Deze meneer had de Sony RX10 IV. En hij was er zeer van gecharmeerd….
Hij bood me aan de camera te bekijken en uit te proberen en dergelijke tijdens de koffiepauze. De camera lag direct lekker in de hand.

Toen ik thuiskwam heb ik op het internet de reviews gelezen en die reacties/reviews waren niet mis. Na de vliegvakantie ben ik nog eens naar Cameratools gegaan en heb ik de camera gekocht.

Deventer, nachtopname uit de hand. Fotograaf: Nel Appelmelk

Mijn eerste ervaringen

De camera is licht en weegt in totaal ruim 1 kilo. Ik heb een enorm zoombereik van 24mm-600mm, maar hij past bij regen gemakkelijk onder mijn jas.
Hoe maak je jezelf de camera eigen? De gebruiksaanwijzing downloaden. De knopjes verkennen. Filmpjes op You Tube bekijken. En nog eens terug gaan naar Cameratools. Bij de verkoop was me al gemeld dat ik zeker een extra accu moest aanschaffen. Dat had ik toen bewust niet gedaan.
Ik dacht er komen zeker vragen waar ik niet uitkom. Dan ga ik op een rustig moment terug. En dat gebeurde zo ook en mijn vragen werden uitgebreid beantwoord.

Alleen mijn PS Elements kan de RAW bestanden niet aan. Ik moet ze eerst omzetten in DNG bestanden. Ik loste dit eerst zo op dat ik alleen in JPEG schoot. Nu heb ik de DNG-converter gedownload. Ook gebruikte ik de eerste dagen alleen de automatische stand. Nu staat die standaard op diafragmavoorkeuze A-stand.

Hieronder een selectie van mijn eerste resultaten met de Sony RX10 IV.

Nadelen tot nu toe:

 • De batterij is snel leeg. Bij de koop zit geen externe lader. De accu moet dan geladen worden in het toestel.
 • De macrostand is wat lastiger om mee te werken dan met een macrolens.
 • Er kan alleen een sd-kaartje in. Gelukkig had ik die al wel. In mijn Canontoestel kunnen namelijk 2 soorten kaartjes.
 • Meervoudige belichting is niet mogelijk.
 • Ik kan mijn camera nog niet blindelings bedienen.

De voordelen:

 • Licht en handzaam
 • Mijn rugzak kan thuis blijven
 • Ik kan snel handelen bij gewijzigde omstandigheden. Als ik bezig ben met landschapsopnames en ik zie in de verte herten verschijnen. Snel inzoomen. Geen probleem.
 • Heb inmiddels een externe lader gekocht met 2 accu’s. Dus nu heb ik voldoende capaciteit.
 • De foto’s zijn haarscherp. Een puike lichtsterke Zeiss lens zit erin.
 • Er zit een uitklapbaar schermpje op. Dat was ik niet gewend.
 • Je kunt goed uit de hand filmen.

Afgelopen week had ik ineens een hele rare kleur op de foto’s. Alleen op de Automaat was alles okay. Bleek er iets verschoven te zijn in het menu bij Beeldprofiel.

Zo zag mijn foto er uit met het verkeerde beeldprofiel. Fotograaf: Nel Appelmelk

Tot nu toe ben ik zeer tevreden met de camera. Elke dag leer ik weer wat bij.
Tips en/of opmerkingen zijn van harte welkom.

42 reacties

 1. Hoi Jos

  Ik kwam je vraag tegen en loop als beginner en nieuwe eigenaar van deze camera tegen hetzelfde aan. Vogels in mijn tuin krijg ik er haarscherp op maar in het veld en op grotere afstand blijven vogels vaak vaag. Ik heb soms het idee dat hij niet goed op de vogel focust
  Heb jij hier al een oplossing voor gevonden?

 2. Beste Nel,

  Ik zou graag contact met jou leggen. Kan je me een bericht sturen via anneke.cattebeke (at) inagro.be ?

  Alvast bedankt,
  Anneke Cattebeke

 3. Goede dag, Ik heb de camera nu 3 weken. Eigenlijk voor mijn vrouw. En ben een echte beginnende amateur fotomaker. Ik wil graag vogels fotograferen. Maar op 600 mm heb ik echt HEEL veel ruis. ook op 8oo iso . Een bloem of de kleinkinderen. van dicht bij geen probleem. maar van ver ( het zal aan mij liggen) ik krijg geen een duidelijke foto.
  Zelf heb ik een canon RP met 100mm 400mm. Daar heb ik geen problemen mee op afstand. Maar ook van dit toestel zie ik prachtige foto`s voorbij komen. Dus ik doe iets verkeerd . Kan iemand mij ( ons ) helpen.

  1. Dag Jos. Er is een speciale FB groep voor deze camera. Sony RX10 Nederland & België. Daar kun je het beste je vragen kwijt.
   Zelf heb ik op de uiterste stand van 600mm en f4 bij voldoende licht en geregeld 1000 iso geen ruis. Je hoeft bij dit toestel minder te diafragmeren.
   Maar bij weinig licht is de uiterste stand geregeld bagger. Maar dat had ik ook met mijn Canonuitrusting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

42 reacties

 1. Hoi Jos

  Ik kwam je vraag tegen en loop als beginner en nieuwe eigenaar van deze camera tegen hetzelfde aan. Vogels in mijn tuin krijg ik er haarscherp op maar in het veld en op grotere afstand blijven vogels vaak vaag. Ik heb soms het idee dat hij niet goed op de vogel focust
  Heb jij hier al een oplossing voor gevonden?

 2. Beste Nel,

  Ik zou graag contact met jou leggen. Kan je me een bericht sturen via anneke.cattebeke (at) inagro.be ?

  Alvast bedankt,
  Anneke Cattebeke

 3. Goede dag, Ik heb de camera nu 3 weken. Eigenlijk voor mijn vrouw. En ben een echte beginnende amateur fotomaker. Ik wil graag vogels fotograferen. Maar op 600 mm heb ik echt HEEL veel ruis. ook op 8oo iso . Een bloem of de kleinkinderen. van dicht bij geen probleem. maar van ver ( het zal aan mij liggen) ik krijg geen een duidelijke foto.
  Zelf heb ik een canon RP met 100mm 400mm. Daar heb ik geen problemen mee op afstand. Maar ook van dit toestel zie ik prachtige foto`s voorbij komen. Dus ik doe iets verkeerd . Kan iemand mij ( ons ) helpen.

  1. Dag Jos. Er is een speciale FB groep voor deze camera. Sony RX10 Nederland & België. Daar kun je het beste je vragen kwijt.
   Zelf heb ik op de uiterste stand van 600mm en f4 bij voldoende licht en geregeld 1000 iso geen ruis. Je hoeft bij dit toestel minder te diafragmeren.
   Maar bij weinig licht is de uiterste stand geregeld bagger. Maar dat had ik ook met mijn Canonuitrusting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: