Menu

Onderdeel van Pixfactory

Erik Willaert in Beeld

Al 34 jaar lang werkt Erik Willaert als logistiek planner voor een chemisch bedrijf. Als tegengewicht voor het stressvolle werk gaat hij na zijn dagtaak graag wandelen en joggen in de natuur. Maar een vroege ochtendstond... dat is waar hij nog het meest van geniet!
Ruppell's Parrot, Etosha, Namibia. De lodge waar we overnachtten, beschikte over een observatiehut aan een drinkplas. Om 4 uur ben ik opgestaan om in het donker door het doodstille kamp naar de hut te gaan. Best wel eng want de omheining was niet hoog. Na enkele uren bibberen in de kou kwam de zon eindelijk op en kon ik deze papegaai in mooi ochtendlicht fotograferen. Ik was de enige bezoeker in de hut, de andere gasten zaten te ontbijten om daarna zo snel mogelijk het park in te rijden. Zelf heb ik die ochtend wel het ontbijt gemist. Fotograaf: Erik Willaert

Wie is Erik Willaert?

Intieme en sfeervolle portretten

Nadat Erik een aantal jaar lid was geweest van een lokale fotoclub stapte hij met volle overtuiging over naar de Bond Verantwoorde Natuurfotografie (BVNF). Want natuurfotografie… daarin lag zijn échte interesse! En die hobby beleeft hij niet alleen in de Kalmthoutse Heide, een prachtig natuurgebied vlakbij huis.

Ook in zijn keuze voor een volgende reisbestemming laat Erik zich graag leiden door de aanwezigheid van verschillende natuurparken. Een prachtig natuurgebied vol vogels en wildlife? Grote kans dat je Erik er vroeg of laat aantreft om heel wat uitzonderlijke soorten op een intieme en sfeervolle manier in beeld te brengen.

Goud

Wanneer iedereen nog slaapt en het licht op zijn mooist is, geniet Erik al volop van de natuur. Want de ochtendstond heeft goud in de mond! Dat dit aloude spreekwoord ook heel letterlijk mag worden genomen bewijst Erik aan de hand van een rijk gevuld portfolio vol dierenportretten ‘met een gouden randje’. Je kan er werkelijk niet naast kijken: er is in het werk van Erik nauwelijks een onderwerp te bespeuren dat niet wordt omgeven door een gouden of goudgele ochtendgloed. Licht en tegenlicht zorgen voor zachte en sfeervolle achtergronden en zetten hiermee elke geportretteerde soort op het hoogste voetstuk: goud!

Apparatuur

 • Canon 1DX Mark II.
 • Canon 5D Mark III.
 • Canon 7D Mark II.
 • Canon 500mm F4.
 • Canon 300mm F2.8.
 • Canon 100-400mm F4.5-5.6.
 • Canon 16-35mm F2.8.
 • Sigma 180mm F2.8 Macro.
 • Canon extenders 1.4 en 2.
 • Canon 24-70mm F2.8.
 • Canon 50mm F1.2

Portfolio

Kleine zilverreiger, Fuerteventura, Spanje. Het loont om steeds je fototoestel bij de hand te houden. We lagen op het strand toen er een kleine zilverreiger landde om te vissen in het ondiepe water. Het was bijna avond en het licht was perfect. Fotograaf: Erik Willaert

 

Winterkoninkje. In de tuin heb ik een fotohut gebouwd met spiegelglas. Ideaal om er gebruik van te maken tijdens elk moment met perfecte lichtomstandigheden. Deze foto haalde enkele jaren geleden de tweede prijs bij een fotowedstrijd van Natuurpunt. Fotograaf: Erik Willaert

“Mijn eigen stijl zou ik omschrijven als sfeervol. Ik probeer nooit zomaar een registrerende foto te maken. Het licht op de achtergrond speelt een belangrijke rol. Ik fotografeer ook heel vaak in tegenlicht.”

Least Sandpiper, Fort Island Beach, Florida, USA. Ons hotel bevond zich niet ver van het strand. In het donker ben ik naar het strand gereden en heb ik op mijn buik gewacht tot het licht werd. Die ochtend leverde sfeervolle foto’s op maar ook tientallen zandvlooienbeten, waar ik weken later nog jeuk van had. Fotograaf: Erik Willaert

“Wat me aanspreekt in natuurfotografie is het verrassingseffect. Elke foto-uitstap biedt een nieuwe kans op een onverwachte gebeurtenis.”

Swamp Sparrow, Point Pelee NP, Ontario, Canada. Point Pelee National Park is het meest zuidelijke punt van Canada. Het park ligt ergens op een schiereiland in Lake Erie en wordt door de vogels op hun migratieroute gebruikt als springplank om het meer over te steken. Het park bestaat uit moerassen waar vlonders tussen het riet doorlopen. Het was een hele uitdaging een zingende vogel mooi vrij te fotograferen. Fotograaf: Erik Willaert

“Een speciale herinnering houd ik over aan het willen fotograferen van beenbreek. Die stond achter een beekje. Toen ik over de beek sprong kwam ik erachter dat zich daar drijvende vegetatie bevond. Ik belandde tot aan mijn nek in het water en de stinkende smurrie. Gelukkig had ik mijn fototoestel boven water kunnen houden en had ik mijn rugzak met fotomateriaal voordien even aan de kant gezet.”

Paapje, Zeeland, Nederland. Zeeland ligt op een kwartiertje rijden. De bedoeling was om reeën tussen de zonnebloemen te fotograferen. De reeën wilden niet meewerken, de paapjes gelukkig wel. Deze foto werd in 2019 tweede in de categorie vogels van de jaarlijkse Roots fotowedstrijd. Fotograaf: Erik Willaert

 

Amerikaanse rode eekhoorn, Algonquin NP, Ontario, Canada. Algonquin is het derde grootste park in Canada en is bekend voor zijn elanden, beren, bevers en wolven. Deze eekhoorn zat op een bospad in het mooie ochtendlicht, zodat het een sfeervolle foto werd. Fotograaf: Erik Willaert

 

White-fronted Plover, Cape Cross, Namibia. We hadden de pelsrobbenkolonie bezocht en het werd avond. De zon ging onder wat de omgeving een mooie roze kleur gaf. Doordat het al tamelijk donker was, kon ik met een vrij trage sluitertijd werken, waardoor de golven en het zand mooi wazig werden. Het probleem was echter dat de plevier bijna nooit stilstond, waardoor deze heel moeilijk scherp in beeld te brengen was. Ik moest voortdurend van plaats veranderen want het trippelde continu het beeld uit. Fotograaf: Erik Willaert

“Mijn inspiratie haal ik bij de prachtige natuurdocumentaires van BBC en vanuit de appreciatie van andere fotografen op mijn werk.”

Haas, Kalmthoutse Heide, België. Op 5 minuten rijden ligt de Kalmthoutse Heide. Die ochtend zat alles mee. De zon kwam op toen ik de haas naar mij toe zag rennen. Door het tegenlicht zag de haas mij niet. Fotograaf: Erik Willaert

 

Sperwer in de tuin. Er hing al weken een sperwer rond in de tuin. Op een dag plaatste ik een tak voor de fotohut, in de hoop dat de sperwer er op zou gaan zitten. Tot mijn verbazing landde de sperwer binnen een geringe tijd op de tak. Het roepen van de sperwer maakte de foto af. Fotograaf: Erik Willaert

“Wat ik nog heel graag zou willen fotograferen? Teveel om op te noemen! Maar ik droom wel van prachtige beelden van een wespendief, een grauwe kiekendief of een slangenarend.”

Ruppell’s Parrot, Etosha, Namibia. De lodge waar we overnachtten, beschikte over een observatiehut aan een drinkplas. Om 4 uur ben ik opgestaan om in het donker door het doodstille kamp naar de hut te gaan. Best wel eng want de omheining was niet hoog. Na enkele uren bibberen in de kou kwam de zon eindelijk op en kon ik deze papegaai in mooi ochtendlicht fotograferen. Ik was de enige bezoeker in de hut, de andere gasten zaten te ontbijten om daarna zo snel mogelijk het park in te rijden. Zelf heb ik die ochtend wel het ontbijt gemist. Fotograaf: Erik Willaert

Tips van Erik Willaert

 • Wees origineel, ga niet alleen vanuit fotohutten fotograferen.
 • Houd steeds je camera bij de hand, de mooiste mogelijkheden doen zich meestal onverwacht voor.
 • En… wees geduldig!

4 reacties

 1. Dikke proficiat met deze prachtige portfolio! Mooie sfeerbeelden en leuk om verhalen erbij te lezen. Geniet nog lang van je hobby! Ideaal in deze coronatijden 🙂

 2. Wat een prachtige portfolio Erik maar mooie beelden ben ik van jou gewoon. Het licht, de achtergrond, de scherpte ..alles zit op de juiste plaats. Proficiat 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

4 reacties

 1. Dikke proficiat met deze prachtige portfolio! Mooie sfeerbeelden en leuk om verhalen erbij te lezen. Geniet nog lang van je hobby! Ideaal in deze coronatijden 🙂

 2. Wat een prachtige portfolio Erik maar mooie beelden ben ik van jou gewoon. Het licht, de achtergrond, de scherpte ..alles zit op de juiste plaats. Proficiat 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: