Menu

Onderdeel van Pixfactory

Floris Smeets in Beeld

Floris is in 1986 geboren in Pijnacker, in een familie van biologen en daarmee dus vanaf jongs af aan al geënthousiasmeerd voor de natuur. Vanaf zijn elfde kwam daar de interesse voor fotografie bij. Tegenwoordig heeft Floris een bachelor in bos- en natuurbeheer en een master in ecologie. Vanaf 2012 woont hij in Noorwegen, waar hij fulltime werkt voor zijn eigen bedrijf “Your Norwegian Nature”. Dit werk bestaat o.a. uit het organiseren van fotoreizen in Noorwegen en het maken en verkopen van foto’s. Tijdens deze reizen staat niet alleen de fotografie centraal maar komt ook Floris' uitgebreide kennis over de natuur en ecologie aan bod.

Wie is Floris Smeets?

Floris Smeets

Als voorbereiding voor het schrijven van artikelen voor deze rubriek vraag ik een fotograaf altijd tien van zijn of haar beste werken te sturen. Daarbij ben ik me behoorlijk bewust van de wreedheid van deze vraag, want dat er daarmee een hoop ‘darlings gekilled’ moeten gaan worden is evident.
Een pittige uitdaging dus, om (vaak) jaren werk samen te vatten in een bescheiden collectie van slechts tien. De meeste fotografen kiezen dan ook voor een grote verscheidenheid aan beelden, waarschijnlijk om binnen een kleine marge toch een béétje beeld van hun veelzijdigheid te geven.

Zo niet Floris; variatie in soorten heeft duidelijk niet zijn prioriteit. (Saillant detail; maar liefst 25% van onderstaande Portfolio bestaat uit…..hoendervogels…!)
Floris verkiest duidelijk de diepte boven breedte en laat zo heel mooi zien dat fotografie maar slechts ten dele gaat over wát je fotografeert. En des te meer over het hoe. Zelfs bij gelijkblijvend onderwerp heb je als fotograaf eindeloze keuzemogelijkheden: Welke locatie kies je? Gebruik je een lange lens, of juist een groothoek, waarmee je er de omgeving erbij betrekt? Welk gedrag wil je laten zien? Wordt het een beeld in zacht ochtendlicht, of juist tijdens het blauwe uurtje? Met regen of tijdens zon? Vanuit een laag standpunt, of misschien juist vanuit vogelperpectief? Bevries je het beeld met een snelle sluitertijd of benadruk je de beweging door een langere belichtingsijd te kiezen? Kies je voor een lage ISO en een keurig schoon beeld, of voor de dramatiek van een grove korrel?
Zelfs al hadden hieronder 10 korhoenders gestaan, dan nog denk ik dat Floris erin geslaagd zou zijn van deze ene soort een zeer aansprekend en verrassend portfolio te bouwen. Elke keuze biedt je als fotograaf de kans om je eigen stempel te drukken en dat principe lijkt Floris goed begrepen te hebben. Met zijn persoonlijke keuzes, voor bijvoorbeeld lekker vroeg licht of bevrijdend veel ruimte, geeft Floris de kijker een inkijkje in wat hem pákt. Er lijkt niets geënsceneerd of achteraf gecreëerd en in tijden waarin Photoshop hoogtij viert is de hoge dosis authenticiteit best een heel welkome afwisseling…

Apparatuur

  • Canon 1D mkIV
  • Canon 7D
  • Canon 40D
  • Canon 500mm f4
  • Canon 100-400mm f4.5-5.6
  • Canon 17-40mm f4
  • Sigma 105mm f2.8 macro
  • Sigma 85mm f1.4
  • Sigma 15mm f2.8 fisheye

Portfolio

Alpensneeuwhoen tussen de rotsen
Alpensneeuwhoen tussen de rotsen Fotograaf: Floris Smeets

“Wat mij aanspreekt in de natuurfotografie is dat je nooit weet wat je kan verwachten. De natuur heeft de volledige controle en daar moet je mee zien te werken. Elke dag is anders en geeft weer nieuwe mogelijkheden. Er is eigenlijk nooit een “slechte” dag bij, want zolang je buiten bent valt er altijd wel iets te beleven, ook al levert het geen foto’s op.”

Baltsende korhoenders in het eerste licht van de dag
Baltsende korhoenders in het eerste licht van de dag Fotograaf: Floris Smeets
Vos in rotslandschap op de Lofoten
Vos in rotslandschap op de Lofoten

In antwoord op de vraag hoe Floris zijn eigen stijl zou omschrijven: “Het belangrijkste voor mij is dat mijn foto’s in een natuurlijke situatie en setting gemaakt zijn. De setting is de sfeermaker en het onderwerp wordt zo geplaatst zodat het opgaat in de setting. Bij het fotograferen van dieren wil ik het natuurlijke gedrag van de dieren “vangen” en daar wil ik het liefst zo veel mogelijk van hun leefomgeving bij betrekken. Hierbij neem ik geen shortcuts! De uilen lok ik niet met muizen, de rendieren zijn echte wilde rendieren en niet semi-gedomesticeerd, de baltsplaatsen van de hoenders vind ik zelf en er wordt niks met Photoshop gemodificeerd.”

Dwerguil op de uitkijk in winterse setting
Dwerguil op de uitkijk in winterse setting Fotograaf: Floris Smeets
Korhoenders in vlucht
Korhoenders in vlucht. Al een paar jaar probeerde ik een gepande foto te maken van meerdere korhoenders in vlucht. De hoenders vlogen nooit gezamenlijk voor de bosrand langs, maar altijd recht het bos in. Op mijn 29e verjaardag had de natuur een cadeautje voor me. Toen de balts klaar was, vlogen alle hanen gezamenlijk weg en bogen voor de bosrand af en kon ik eindelijk mijn foto maken. Fotograaf: Floris Smeets

“Ik fotografeer wegens mijn passie voor de natuur. Tot 2012 was dit puur registratiefotografie en kwam er bijna geen creativiteit bij kijken. Echter, plots kwam een moment waar ik niet meer tevreden was met de registratie plaatjes. Ze spraken me niet meer aan. Alleen de foto’s met veel sfeer deden het nog voor me. Vanaf dat moment ben ik meer gaan nadenken voordat ik op de sluiterknop druk. Voorheen wilde ik alles fotograferen, maar nu kan het voorkomen dat ik geen foto’s maak als ik een dier tegenkom in een setting die me niet aanspreekt.”

Laplanduil in vlucht
Laplanduil in vlucht. Voor een langere periode volgde ik deze uil, die een kaalkap als jachtterrein gebruikte. In de ochtend viel het licht wel in de kaalkap, maar het aangrenzende bos lag nog verscholen in de schaduw. Op één ochtend viel alles perfect samen en kon ik deze opname maken. Fotograaf: Floris Smeets
Reflectie van de midzomernacht zon op de golven
Reflectie van de midzomernacht zon op de golven Fotograaf: Floris Smeets

“Ik heb een bijzondere herinnering aan de situatie waar ik de foto maakte van de kudde wilde rendieren die een rivier oversteekt. Dit komt door de combinatie van de fysieke inspanning die er voor nodig was en de moeilijkheidsgraad van het fotograferen van wilde rendieren van dichtbij. Om deze foto te maken, heb ik in drie dagen 62km door de bergen gelopen met bepakking. Op de laatste dag vond ik een kudde die in tweeën gedeeld was door een rivier. Ik vermoedde dat één helft nog de rivier over zou steken en wilde dit vastleggen. Na ruim anderhalf uur sneaken over rotsen en door de rivier, wist ik me ongemerkt tussen de twee groepen rendieren te positioneren. Na ongeveer 45 minuten wachten kwam er beweging in de kudde en staken +/- 150 rendieren voor mijn neus de rivier over. Een moment dat me de rest van me leven bij blijft!”

Wilde rendieren die in alle rust een rivier oversteken
Wilde rendieren die in alle rust een rivier oversteken Fotograaf: Floris Smeets
Roodkeelduiker tijdens het opstijgen
Roodkeelduiker tijdens het opstijgen Fotograaf: Floris Smeets

“Inspiratie haal ik voor 90% uit de natuur en de overige 10% uit mezelf. De natuur levert de situatie en daar moet ik op anticiperen met de camera om het zo vast te leggen dat de elementen in juiste balans op mijn display verschijnen. Met name de diversiteit en de constante veranderingen in de natuur inspireren mij. Je zou bij wijze van spreken een jaar lang op dezelfde plek kunnen staan met een camera en toch elke dag vernieuwende beelden kunnen maken. Dat is de magie van de natuur.”

Baltsende korhoen op bevroren sneeuw
Baltsende korhoen op bevroren sneeuw Fotograaf: Floris Smeets

Fotografie: Floris Smeets

5 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

5 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: