Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotograferen op 1 vierkante meter

Rode zonnehoed. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Nu de lente echt begint door te breken, is er weer genoeg te fotograferen. Toch is het op het moment nog redelijk kaal buiten. Dan hoor je soms fotografen zuchten: ‘Er is niks te fotograferen’. Toch, als je even goed om je heen kijkt, zul je zien dat er ook als alles kaal is, nog meer dan genoeg op de gevoelige plaat is vast te leggen. Overigens is deze tip niet alleen te gebruiken als buiten alles kaal is, maar ook juist straks in het voorjaar en de zomer. Hieronder een uitleg hoe je dit aan kunt pakken. Het is een kwestie van goed kijken en het goede nieuws: je hoeft er niet eens ver voor weg.

Local patch of eigen tuin

Begin eens in je eigen tuin of local patch. Pak een stukje natuur van 1 m2 (iets groter kan natuurlijk ook, maar houd het klein). Ga er eens goed voor zitten (met camera natuurlijk) en kijk eens wat er op dat kleine stukje allemaal te zien is. Welke planten staan er, zitten er ook dieren? Denk niet alleen aan de vogeltjes, maar ook aan kleine diertjes als kevertjes, pissebedden en mieren. Deze diertjes zijn als dier te fotograferen, maar ook in hun omgeving. Of als je over een macrolens beschikt, zelfs tot in de kleinste details te fotograferen. Vergeet ook zeker niet te kijken welke planten er in dat stukje natuur staan. Zelfs onkruid is de moeite waard om te fotograferen. Ook planten zijn weer vanuit verschillende hoeken te fotograferen: in de omgeving, close-up/macro, de patronen in het blad of met waterdruppels erop.

Zo kwam ik deze week bijvoorbeeld in de tuin op een klein hoekje klimop veel lieveheersbeestjes tegen. Een stuk of vijftig op een klein stukje. Het is mooi om ze in de groep op de foto te zetten of in te zoomen op de details van het lieveheersbeestje. Maar ook een plant als de Rode Zonnehoed is mooi vanuit verschillende kanten vast te leggen.

Camera

In principe kun je met elke camera op deze manier fotograferen. Voor detailfoto’s is een macro-stand of macro-lens wel aan te bevelen. Maar zelfs met een mobiele telefoon zijn er goede foto’s te maken. Tot slot: laat je verrassen wat je op zo’n klein stukje natuur nog aan onderwerpen tegenkomt en je komt ongetwijfeld met genoeg foto’s thuis. En om het nog leuker te maken: ga een tijdje later nog eens naar hetzelfde stukje terug en fotografeer wat er dan te zien is. Dit kun je meerdere keren doen, bijvoorbeeld iedere maand. Er ontstaat zo een mooi fotoproject.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u