Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotograferen op gevoel, hoe doe je dit?

Mammoth Hot Spring, Yellowstone
Toen ik deze foto maakte wilde ik de mystiek van het moment vastleggen: de 3 dode boompjes doorboort door krachtige zonnestralen en de mysterieuze damp eromheen. Wat doet dit beeld met jou? Fotograaf: Jody Zweserijn

Wil je meer spanning in je foto’s? Vind je het fijn als kijkers langer bij je beelden stilstaan en hun eigen verhalen hierbij verzinnen? Maar vind je het moeilijk los te komen van het maken van registratieve plaatjes? Misschien helpen onderstaande tips je wat afstand te nemen van je huidige manier van fotograferen en kun je makkelijker een stap maken naar een volgende dimensie in je fotografie-ontwikkeling.

Fotograferen op gevoel

  • Ben bewust van je emotie die het onderwerp bij je oproept

Voel de emotionele binding die je met je onderwerp hebt. Als je weet welke emotie deze bij je oproept, kun je ook de symboliek bedenken die je helpt deze emotie in beeld te brengen. Bijvoorbeeld de symboliek van somberte, vrolijkheid, nietigheid, grootsheid, schoonheid, mysterie, spanning, etc, etc.

  • Door te werken met zwart/wit, digitaal te bewerken of het gebruik van creatieve technieken kun je meer van je gevoel kwijt

Zwart/wit werkt in op gevoel terwijl kleur meer realiteit weergeeft. Je geeft je eigen draai aan foto’s door kleuren extra aan te zetten of achteraf elementen toe te voegen of juist weg te halen. Met creatieve technieken zoals dubbele belichting kun je tijdens het fotograferen ook tot de perfecte weergave van je gevoel komen.

  • De tijd nemen

Neem uitgebreid de tijd om na te denken waarom en hoe je je onderwerp wilt vastleggen. Misschien begin je zelfs al vooraf thuis. Probeer zo veel mogelijk uit en maak zo veel mogelijk foto’s. De beperking van rolletjes van 36 foto’s ligt ver achter ons.

  • Het hebben van een zekere balans in je leven op het gebied van verschillende disciplines

Als je voor je werk heel precies moet zijn dan is het fijn als dat in verhouding staat met de momenten dat je je creatief kunt uiten in bijvoorbeeld je hobby. Door jouw verschillende disciplines met elkaar in verband te brengen open je steeds nieuwe deuren van mogelijkheden en invalshoeken in je fotografie.

  • Exacte techniek belemmert het meegeven van je gevoel in je foto

Door secuur te fotograferen met exacte techniek zoals belichting en sluitertijd beperk je je eigen creatieve proces. Vraag jezelf af of een foto altijd perfect belicht of perfect scherp moet zijn of een perfecte compositie moet hebben. Imperfectie prikkelt namelijk juist de fantasie.

  • Oprechte interesse

Heb oprechte interesse in je onderwerp en neem de tijd deze te bestuderen en/of contact te maken.

  • Heb grenzeloos plezier met hetgeen waar je mee bezig bent

Misschien herken je het wel. Je hebt een foto gezien van iemand anders en zo een wil je zelf ook dolgraag maken. Maar het licht is niet goed, de onderwerpen zijn er niet of de locatie is niet bereikbaar. Of je hebt iemand bij je die heerlijk aan het fotograferen is en er komt bij jou niets uit je handen. Laat je plezier niet bederven door wat anderen doen maar ga van jezelf uit. Op het moment dat je het kopiëren van de foto of gedrag van een ander loslaat dan komt dat fotograferen op gevoel vanzelf.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u