Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotografische onderwerpen op de winterse heide

Geef een solitaire boom de ruimte door hem vanaf een laag standpunt te fotograferen. Fotograaf: Hans Brongers

Een met rijp bedekt heidegebied is een bijna onuitputtelijke bron van ijzige onderwerpen voor iedere soort fotograaf. Deze tip gaat niet zozeer over een specifiek onderwerp, maar meer over verschillende fotografie-onderwerpen op de heide in de winter.

Het heidelandschap als winterlandschap

Tijdens ochtenden waarop het licht vriest met wat nevel en een fraaie zonsopkomst, is het heidelandschap betoverend. Het opkomende licht zorgt dat de berijpte heidestruiken prachtig glinsterend wit oplichten. Een eenzame en bladerloze boom is sowieso al een fotogeniek onderwerp. Staat deze in een wit winters heidelandschap tegen een kleurrijke wolkenlucht als decor, dan levert dit sfeervolle foto’s op. Vergeet ook niet een voorwerp zoals bijvoorbeeld een bevroren boomstronk mee te nemen in je landschapsfoto.

Zorg voor een onderwerp op de voorgrond. Fotograaf: Hans Brongers

Je creatief uitleven met berijpt gras

Naast heide en andere vegetatie vind je er ook verschillende grassoorten waaronder de bochtige smele. Dit sierlijke gras is ook in de winter de moeite van het fotograferen waard. Wanneer het bedekt is met ijskristalletjes, misschien zelfs nog wel meer. Het is echt zo’n onderwerp waar je al je creativiteit op kan botvieren.

Isoleer een detail in een chaotische omgeving door daarop scherp te stellen en te kiezen voor een kleine scherptediepte. Fotograaf: Hans Brongers

Speuren naar ‘lucifers’ op de winterse heide

Wanneer je op een winterse ochtend dicht bij de grond tussen de heide speurt, zul je ook veel fotogenieke zaken vinden. Wat te denken van de rode heidelucifer. Een minuscuul klein korstmos dat met een opvallende rode punt er inderdaad uitziet als een lucifer. De heidelucifer geeft zo kleur aan een witte wereld. Om de heidelucifer, overigens niet te verwarren met rood bekermos, te vinden moet je goede ogen hebben. De kans op het vinden vergroot je door op zoek te gaan naar een dode boomstronk. Daar groeit over het algemeen dit fraaie korstmos te midden van het bekermos.

IJskristallen sieren de kop van de heidelucifer. Fotograaf: Hans Brongers

Opvallende oranjerode mutsjes met ijskristallen erop

Nog een opvallende kleurige verschijning op de winterse heide is het ruig haarmos. Het is evenals de heidelucifer een minuscule verschijning op zanderige heidegronden. Op de stengel van niet meer dan een enkele centimeter staat een oranjerood vruchtlichaam. Ruig haarmos staat veelal in plakken bij elkaar op open zanderige plekken op de heide. Vooral in de winter kijk je er, door diens afmeting, snel overheen. Maar eenmaal gevonden, door laag over de grond te kijken, is het rode mutsje moeilijk over het hoofd te zien.

Fotografeer jouw onderwerp zoveel mogelijk op ooghoogte. Fotograaf: Hans Brongers

Knotsgekke verschijningen op de bevroren grond

Tussen de oranjerode kleuren bestaat de kans dat je de geel gekleurde (verblekende) knotszwam aantreft. Deze paddenstoel is door diens vorm interessant om te fotograferen. De knotszwam is evenals het ruig haarmos te vinden op meer open zanderige delen op de heide. Je hoeft dus niet te wachten tot de herfst. Ook in de winter vind je ze alleen of in kleine groepjes bij elkaar.

 

Knotszwammen in een ijzige macrowereld. Fotograaf: Hans Brongers

IJspaddo’s

Tot slot vind je her en der vast nog een enkele paddenstoel. Fraai en fotogeniek zijn paddenstoelen wanneer ze rijp op hun hoed dragen. Zo zie je, in de winter is er op de heide genoeg te fotograferen. Ongetwijfeld nog veel meer als hier beschreven. Geef je ogen de kost. Gebruik je creativiteit om mooie herinneringen aan een winterse ochtend op de heide te bewaren.

Voor paddenstoelen hoef je niet te wachten tot de herfst. Fotograaf: Hans Brongers

Fotografietips

  • Om de witte kleuren van rijp en/of sneeuw zo natuurlijk mogelijk in je opname weer te geven verhoog je de lichtgevoeligheid met enkele stops.
  • Controleer hierbij de belichting op je live view of beeldscherm op de camera.
  • Zorg dat een solitaire boom zo vrij mogelijk staat, dus vanaf een zo laag mogelijk standpunt gefotografeerd. Zo komen de boom en de achtergrond fraai tot hun recht.
  • Een voorwerp op de voorgrond van je compositie geeft diepte aan je foto.
  • Gebruik een macro- of een telelens om de natuur van heel dichtbij te fotograferen.
  • Fotografeer daarbij bij voorkeur op ooghoogte van het onderwerp.
  • Speur, terwijl je in- of uitzoomt en verschillende standpunten in te nemen naar een compositie die jou aanspreekt.
  • Isoleer een enkel object in een drukke omgeving door hierop scherp te stellen. Kies vervolgens een diafragmawaarde die een kleine scherptediepte oplevert waardoor de omgeving onscherp wordt.
  • Fotografeer als dat mogelijk is bevroren macro-vegetatie tegen het licht in. Zo worden de glinsteringen van kristallen en druppels duidelijk zichtbaar en ontstaat er zo tevens een mooie bokeh.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u