Menu

Onderdeel van Pixfactory

Foto’s op het scherpst van de snede

Picos Europa
Deze foto is achteraf flink verscherpt, met de bedoeling het contrast tussen de pluizige wolken en de rotspartijen en gier zo groot mogelijk te maken. Fotograaf: Jody Zweserijn

Een scherpe foto komt krachtiger over. En een onderdeel in een foto dat hagelscherp is knalt eruit. De foto krijgt meer contrast en veel mensen vinden dit mooi om naar te kijken.
Maar pas op dat je niet té veel verscherpt. Want dan ontstaan er onnatuurlijke kartelrandjes in je foto.

Marijn Heuts vertelt in onze nieuwste editie van Natuurfotografie Magazine (nummer 39) in welke situaties je het beste kunt verscherpen. Tevens legt hij uit hóe je dit moet doen en met welke software.

Natuurfotografie Magazine 39 (januari-februari 2019) is te koop in de kiosk/boekhandel of te bestellen via onze webshop.
Klik hier voor een abonnement met veel voordeel.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Ook de foto bij dit artikel heeft al van die onnnatuurlijke kartelrandjes en een halo rond de vogel. Verscherpen is iets uit de tijd van beeldbuizen. Sinds we platte schermen gebruiken waarbij iedere pixel perfect scherp is, heeft verscherpen alleen maar nadelen. En dan hebben we het nog niet eens over schaling: tegenwoordig is de kans heel groot dat de kijker jouw foto’s niet precies op 100% (iedere pixel in de foto is een pixel op het scherm) bekijkt. Die schaalroutines hebben ook weer hun eigen vergroot- en verkleinmethodes, die meestal slecht uitpakken bij een voorverscherpte foto.

    Ik doe het al jaren niet meer, en krijg nooit commentaar over te softe foto’s.

    1. Hallo Robert, dank je wel voor je aanvullingen. De bijgaande foto bij deze tip heeft op het ‘blote oog’ geen afwijkingen. De foto is bedoeld om in z’n geheel te bekijken. Ga je sterk inzoomen dan zijn er idd kartelrandjes rond de vogel te zien. Nu zijn de foto’s die wij bij de artikelen zetten maar maximaal 150 kb groot. En ik vraag me af of inzoomen van dergelijke lage kwaliteit foto’s niet altijd afwijkingen opleveren. Afijn, de kartelrandjes die je hier bij het inzoomen ziet zijn idd de gevolgen van te veel verscherpen. Goed gezien! Groeten, Jody

      1. Dat is het probleem: ik heb helemaal niet ingezoomd. Ik kijk gewoon op een QHD 27″ scherm, dus 107 ppi, en de pixels zijn groot genoeg om de afwijkingen te zien terwijl ik naar de hele foto kijk. Daarom zeg ik: verscherpen is achterhaald.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u