Menu

Onderdeel van Pixfactory

Boswachterij Dorst

Boswachterij Dorst is een 1.000 hectare groot bos tussen Breda en Tilburg. Langzamerhand raakt het gebied door bebouwing ingesloten, een reden voor Staatsbosbeheer na te denken over de toekomst van het gebied. In toenemende mate zal het een recreatiegebied of natuurlijk ‘park’ worden. De kern blijft echter pure natuur.
Sfeervolle ochtend in het dennenbos. Fotograaf: Bob Luijks

Boswachterij Dorst is een ideaal wandel- en fietsgebied. Ook kinderen kunnen hun hart ophalen in het speelbos. Voor natuurfotografen is de variatie een goede reden om het gebied te bezoeken. Centraal in het gebied liggen leemputten, vroeger deels in gebruik als zwembad, nu een paradijs voor de natuur. In een door arm zand gedomineerde omgeving zijn hier opmerkelijke planten te vinden, zoals liggende vleugeltjesbloem en grondster.

Ook in het bos valt genoeg te beleven. Nergens is het vlak door zandverstuivingen in de Middeleeuwen en de negentiende eeuw. Als militair terrein werd toen iets te veel bos gekapt en begon het zand weer te stuiven. In de twintigste eeuw werden grote delen beplant met den. Het reliëf zorgt voor steeds wisselende zichten, met hier en daar nog echt open stukjes stuifzand. In het zand staan grillige eiken en machtige dennen. Op mooie dagen kan het juist hier wel druk zijn.

Door de variatie in het gebied, is de boswachterij bijzonder paddenstoelenrijk. Het gebied behoort tot de top tien van Nederland. In de herfst zorgt de mooiste exoot, de Amerikaanse eik, voor prachtige kleuren. Ook de berken doen hun best, maar halen het niet bij het spektakel van de – voor de natuurbeheerders – Amerikaanse plaaggeest.

Ideaal voor

Landschap: de open landschappen van het stuifzand en de leemkuilen zijn vooral in de ochtend prachtig. Vergeet ook echter het bos niet, bijvoorbeeld met een korte telelens (70-200 mm), zodat je het spel van licht en donker of markante bomen en doorkijkjes vast kunt leggen.

Macro: voor de macrofotograaf valt hier meer dan genoeg te beleven. De variatie in planten, libellen en paddenstoelen is groot.

Beste plekken

– Leemputten: abrupte overgangen van droog naar nat, van zand naar leem met dito verscheidenheid aan planten en dieren. Vooral mooi op een koude ochtend, wanneer het water begint te dampen. Het gebied rond het voormalige zwembad Surae ligt het hoogst, waardoor je fraai over de omgeving uit kunt kijken.

– Zandverstuiving Hoevestraat: prachtige eiken en sferen door het reliëf. Dit is ook de favoriete speelplek van veel kinderen, mede door de aanwezigheid van een pannenkoekenhuis om de hoek.

Interessante soorten binnen het gebied

zandoogjes, hazenpootje, kuifmees, grote bonte specht, boomklever

Op de kaart

6 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

6 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: