Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hohnbach Kelmis

De Hohnbach is een snelstromend Belgisch beekje dat bij Kelmis (La Calamine) uitmondt in de Geul. In het voorjaar gebeurt hier iets bijzonders. Het hellingbos langs de beek verandert in een sprookjesbos.
Mannetjesorchis. Fotograaf: Bob Luijks

Een sprookjesbos dus, waarbij je de mensenhand lijkt te herkennen, maar waar de natuur toch zelf de architect blijkt te zijn. Idyllisch, kleurrijk en steeds weer verrassend. Het blijft niet bij de ‘standaard’ voorjaarsflora. Rond de Hohnbach bevinden zich verschillende zinkmijnen. Ondanks dat deze inmiddels niet meer in gebruik zijn, zorgt de blijvende vervuiling voor een bijzondere flora, bestaande uit onder andere zinkviooltje, zinkboerenkers, zinklepelblad en zinkschapengras. Het absolute hoogtepunt wordt gevormd door de duizenden wilde narcissen, die het bos en de helling het karakter geven van een bloemenexpo.

Ideaal voor

Landschapsfotografie:
Het snelstromende riviertje heeft landschappelijk meer dan genoeg te bieden. Gebruik een wat langere sluitertijd en een fraai rotsblok of karaktervolle plant in de voorgrond. Door het bosrijke karakter is een lichtbewolkte dag of een dag met af en toe bewolkte momenten ideaal. De contrasten kunnen anders onhandig groot worden, zeker in combinatie met de licht gekleurde bloemen.

Macrofotografie:
Vanwege de enorme variatie aan planten is het gebied vooral aantrekkelijk voor macrofotografen. Enkele planten, zoals de narcissen en de mannetjesorchissen komen in dermate grote aantallen voor, dat ze ook goed in een landschappelijke benadering te fotograferen zijn. Het landschap schreeuwt hier ook om. Laat je macro-objectief af en toe even in de tas en fotografeer bijvoorbeeld een groepje narcissen bovenop een rotsblok.

Beste plekken

De oevers van de beek: in het heuvelachtige gebied varieert de beplanting sterk naar de gradiënt. Langs de beek vindt je onder andere bosgeelster, goudveil en slanke sleutelbloem. Hier heb je ook kans op grote gele kwikstaarten, ijsvogels en waterspreeuwen.

Bos op de helling parallel aan de beek: de bosbodem wordt eerst in beslag genomen door de bosanemoon, een kleine maand later door daslook. Daar tussen groeit zwartblauwe rapunzel en zelfs het uiterst zeldzame rood peperboompje, dat overigens al in februari bloeit. Wie wil spelen met mooi licht, kan hier het beste in de avond fotograferen, omdat de steile helling op het westen gericht is.

Zinkweide: nabij de Oskarstollen (onderaardse afwateringsgang) van de voormalige zinkmijn Schmalgraf bevindt zich de zinkweide die begroeid is met typische zinkflora zoals zinkviooltje en zinkboerenkers, maar ook plaats biedt aan onder andere grasklokje, schapenzuring, scherpe boterbloem, smalle weegbree en tijm. In augustus bloeit hier de blauwe knoop.

De zuidelijke helling: dit is zonder twijfel één van de meest spectaculaire plekken van België. In maart kleuren de rotsen en bosbodem geheel geel van de tienduizenden wilde narcissen. Zijn die eenmaal uitgebloeid, dan nemen de mannetjesorchissen in april het roer over en geven de locatie dan weer roze toefjes.

Interessante soorten binnen het gebied

– Zinkflora: blaasssilene, Engels gras, zinkviooltje, zinkboerenkers, zinklepelblad en zinkschapengras
– Wilde narcis
– Mannetjesorchis
– Bosgeelster
– Waterspreeuw

Op de kaart

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: