Menu

Onderdeel van Pixfactory

Polder Beningerwaard

Bloeiende graslanden in de Beningerwaard in de zomer.
Bloeiende graslanden in de Beningerwaard in de zomer. Fotograaf: Nico van Kappel

De Beningerwaard/Spuimonding-West en de ernaast liggende Beningerslikken (niet toegankelijk) vormen de linkeroever van de monding van het Spui in het Haringvliet. Het gebied bestaat uit rietlanden, graslanden, bosjes en bloemrijke oeverlanden, net zoals de aan de andere kant van de Spuimonding gelegen Korendijkse Slikken, die in het broedseizoen beperkt toegankelijk zijn. Beide gebieden liggen hemelsbreed dicht bij elkaar, maar worden gescheiden door de Spuimonding. Ze zijn wel makkelijk op een volledige dag te bezoeken door de pont te nemen vanaf Hekelingen. In een deel van dit gebied is er ook een sterk brakke invloed. Hier leven veel watervogels, diverse rietvogels en zelfs de zeearend is hier vaak te zien. Dit gebied heeft een enorme vogelrijkdom in alle seizoenen. In de zomer staan de ruige graslanden volop in bloei.

Ideaal voor

Door de vogelrijkdom is dit bij uitstek een gebied voor de vogelliefhebber. In de zomer kleuren veel bloemen het landschap dat veel mogelijkheden biedt aan de macro- en landschapsfotograaf.

Beste plekken

Locatie 1 – Uitkijktoren Spuimonding-West

51.794528, 4.25107

Vanaf parkeerplaats 1 kom je snel bij een uitkijktoren met een mooi overzicht over dit gebied en de Korendijkse Slikken aan de andere kant van het Spui. Dit is ook een mooie plek om bij zonsopkomst in de winter de ganzen te horen ontwaken en de groepen in V-formatie over te zien vliegen. Op een heldere avond en met volle maan zijn beelden van terugkerende ganzen die langs de maan vliegen ook mogelijk.

Brandganzen voor de volle maan.
Brandganzen voor de volle maan. Fotograaf: Nico van Kappel

Locatie 2 – Vogelkijkhut (hut-ID: 627)

51.792091, 4.242631

Na de uitkijktoren kun je verder lopen richting de vogelkijkhut. Vroeg of laat op de dag kun je hier reeën tegenkomen. Aan de linkerkant van het pad zijn de uitgestrekte rietlanden en rietruigten van de niet toegankelijke Beningerslikken te zien. Bruine kiekendieven vliegen boven de rietlanden en het barst hier tijdens het voorjaar en de zomer van de rietvogels. Langs het pad zijn blauwborsten en baardmannetjes met wat geduld goed te fotograferen. De vogelkijkhut zelf is niet ideaal voor vogelfotografie, maar wel een mooie plek voor beelden van grote groepen vogels of dier-in-landschap-beelden. Soms zwemt hier ook een bever langs.

De baardman.
De baardman. Fotograaf: Nico van Kappel

Locatie 3 – Getijdengebied

51.796798, 4.227212

De Hollandse Delta is een bijzonder deel van het dynamische rivierengebied. Het staat niet alleen onder invloed van hoge waterstanden in de winter en lage waterstanden in de zomer, maar ook van een verschil in hoog en laag water veroorzaakt door het getij. Bij lage waterstanden in het voorjaar, de zomer en de nazomer kan het hier wemelen van de steltlopers. Vanaf de dijken is het gebied goed te overzien. Let op de bomen en strekdammen langs de Haringvliet, hier zitten regelmatig één of meerdere zeearenden in het afgesloten deel. Op de grasgorzen in het westen grazen in de wintermaanden grote groepen (brand)ganzen.

Brandgans in de sneeuw
Brandgans in de sneeuw. Fotograaf: Nico van Kappel

Locatie 4 – Fietspad

51.796689, 4.242595

Aan de noordrand van het gebied ligt een fietspad. Tijdens drogere perioden kun je hier dicht bij de slikranden komen en het riet gebruiken als kijkscherm. Steltlopers en andere vogels, zoals de op vogeleiland Bliek broedende sterns, komen dan ook vaak verrassend dichtbij.

Kemphanen bij zonsopkomst.
Kemphanen bij zonsopkomst. Fotograaf: Nico van Kappel

Interessante soorten binnen het gebied

zeearend, grauwe gans, brandgans, bruine kiekendief, kluut, dwergstern, lepelaar, kemphaan

Op de kaart

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: