Menu

Onderdeel van Pixfactory

Sint Jansberg

In de voorlaatste ijstijd schuift een enorme gletsjer vanuit het hoge noorden over het land. Met zijn enorme gewicht schuift deze zand en stenen voor zich uit, opgestuwd tot een forse heuvel. Wanneer het ijs zich terugtrekt blijft de heuvel – een stuwwal – achter in het landschap. De Sint Jansberg is de zuidelijkste uitloper van deze tot tachtig meter hoge heuvelrug. Vooral in de herfst is het bos hier een lust voor het oog.
Helbeek. Fotograaf: Bob Luijks

Het gebied wordt al eeuwen lang bewoond en door de mens gebruikt. In de Romeinse tijd staat er een immense villa, waarvan de contouren zichtbaar zijn gemaakt. Honderd jaar geleden was het opnieuw een landgoed. Het landhuis werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest, maar restanten van de tuin, pronkvijvers, een ijskelder en exotische planten getuigen nog van deze periode.

Bijzonder is het watersysteem in het gebied. Diverse sprengenbeken voeren water richting de Bovenste Plasmolen, de enige dubbelslagmolen van Nederland. Sprengenbeken komen in Limburg uitsluitend hier voor en zijn vooral bekend van de Veluwe. Juist in de (vochtige) omgeving van de beken is de vegetatie opmerkelijk, met onder andere reuzenpaardenstaart, bosanemoon en dubbelloof. Het oude (beuken)bos biedt onderdak aan 77 broedvogelsoorten, das en vliegend hert.

Ideaal voor

Landschapsfotografie: het open beukenbos, al dan niet met de sprengenbeken.

Macrofotografie: plaatselijk is een uitbundige voorjaarsflora aanwezig van vooral bosanemoon.

Hoewel het bos een rijk dierenleven kent, is dit lastig voor de lens te krijgen, mede door de relatief hoge recreatiedruk.

Beste plekken

Helbeek en Helkuil: deze sprengenbeek voert door het mooiste stuk van de Sint Jansberg. Zware beuken hangen over het kleine stroompje.

Dal van de Drie Vijvers: ooit aangelegd om te pronken en voor vertier, nu poelen van rust die de herfstkleuren prachtig weerspiegelen.

Omgeving landhuis: geheel bovenop de Sint Jansberg gelegen, bevat tal van merkwaardige elementen, zoals oude muren, sneeuwklokjes en een mammoetboom.

Interessante soorten binnen het gebied

beuk, dubbelloof, bosanemoon, vliegend hert, bosuil

Op de kaart

Eén reactie

  1. De plaatsen op de kaart zijn niet erg precies. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen het nooit gaan vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. De plaatsen op de kaart zijn niet erg precies. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen het nooit gaan vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: