Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wijnaerden

Het Midden-Limburgse Maasplassengebied is ontstaan door de winning van zand en grind. De vele plassen vormen een stille getuigen van deze winningen. Nu vormen ze een toevluchtsoord voor watervogels. Verder hebben de plassen zelf vaak weinig waarde vanwege de diepte. De randen zijn vaak interessanter, met een uitbundige flora.
Zwarte zwaan. Fotograaf: Bob Luijks

Wijnaerden

Wie denkt dat het Maasplassengebied ‘af’ is, heeft het mis. Ten zuiden van het dorpje Neer (nabij Roermond) wordt op dit moment gewerkt aan project Wijnaerden. De komende jaren is het hier alles behalve rustig. Toch biedt dit gebied nu al kansen voor de natuurliefhebber en -fotograaf. De uitvalsbasis wordt gevormd door de weg Zwaarveld.

Buienlucht. Fotograaf: Bob Luijks

Het gebied ten oosten van deze weg is klaar en deels toegankelijk. Het wordt onder andere gebruikt door een visvereniging. Je kunt hier tot aan de waterlijn komen en zo watervogels vanaf een zeer laag standpunt fotograferen. Er dobberen altijd wel wat ganzen, futen en zwanen rond. Afhankelijk van het seizoen kun je hier ook andere watervogels verwachten. Ook ijsvogels zijn altijd van de partij. In het gebied grazen boerenkoeien, altijd een leuk onderwerp of een blikvanger in het landschap. De begrazingsdruk is laag, waardoor allerlei bloeiende planten een kans krijgen. Zo vind je hier onder andere wilde marjolein, zeepkruid en kruisdistel.

Koeien in Wijnaerden. Fotograaf: Bob Luijks

In het gebied aan de westkant van de weg wordt nog actief zand en grind gewonnen, waardoor het nog van dag tot dag verandert. Op het moment van schrijven wordt over een aanzienlijke oppervlakte de toplaag verwijderd en elders aan de plas weer verwerkt tot natuurlijke oevers. Centraal in de plas is een landtong opgespoten. Dit vormt een waar vogeleldorado. Diverse ganzen- en meeuwensoorten, reigers, aalscholvers en steltlopertjes vinden hier een rustige verblijfplaats. Pionierssituaties trekken gemakkelijk leuke soorten aan. Vandaar dat je hier regelmatig vogelaars met een telescoop treft.

Veel vogels in de landtong. Fotograaf: Bob Luijks

Ideaal voor

Voor landschapsfotografie is dit gebied is minder geschikt, omdat je snel last hebt van hoogspanningsleidingen. Wel is het contrast tussen mens en nieuwe natuur interessant.

Vogelfotografen kunnen hier hun hart ophalen. Er valt hier altijd wel iets te ontdekken, van de vele watervogels tot een torenvalkje dat boven de weg bidt.

Macrofotografen leven zich uit op de diverse fraaie plantensoorten.

Torenvalk. Fotograaf: Bob Luijks

Beste plekken

Locatie 1 : 51.249665, 6.003977

Via een klaphekje loop je het wat ruige grasland op. Zeker op de steilere delen groeien veel fraaie planten. Naast de reeds genoemde soorten bloeien er onder andere nog gele kamille, venkel, rapunzelklokje en grote kaardenbol. Hoewel het beslist geen insectenhotspot is, is de kans best groot dat je hier een koninginnepage tegenkomt.

Zeepkruid. Fotograaf: Bob Luijks

Locatie 2: 51.247153, 6.003483

Ook hier kun je via een klaphekje het perceel in. Vaak is de vegetatie hier korter en daardoor voor de macrofotograaf minder interessant. De oever is echter vrij vlak, waardoor je gemakkelijk een laag standpunt in kunt nemen om watervogels te fotograferen. ’s Ochtends is er een grote kans op mist en met tegenlicht levert dat hier fantastische resultaten op. Wie weet stuit je op dat vroege tijdstip nog op een bever.

Kruisdistel. Fotograaf: Bob Luijks

Locatie 3: 51.247294, 6.002598

Op deze plek bevindt zich een verbreding in de weg. Zo kun je vanuit de auto het vogelleven op de landtong aanschouwen. Je kunt ook een stukje doorrijden en zo nog iets dichterbij de vogels komen. Wel kijk je dan in de lengterichting over de landtong, waardoor het zicht wat minder is. Je kunt veel verschillende vogels treffen. Fraaie soorten zijn grote zaagbek, grote zilverreiger, smient, pijlstaart, geelpootmeeuw en brilduiker.

Witte kwikstaart. Fotograaf: Bob Luijks

Interessante soorten binnen het gebied

Je kunt hier verschillende watervogels aantreffen zoals ganzen- en meeuwensoorten, reigers, aalscholvers en steltlopertjes.

Op de kaart

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: