Menu

Onderdeel van Pixfactory

Gedeeltelijke zonsverduistering op 10 juni

Op donderdag 10 juni heb je de mogelijkheid om een bijzonder fenomeen te fotograferen. Op die datum is er namelijk een gedeeltelijke zonsverduistering te zien in Nederland en België. Het begint die dag om 11:05u en duurt tot 13:30u. Op het hoogtepunt, om 12:19u, is de zon voor ongeveer 26% bedekt. Of het ook goed te fotograferen is ligt natuurlijk een beetje aan het weer, maar het is de moeite waard om het te proberen, want de volgende gedeeltelijke zonsverduistering is pas weer op 25 oktober 2022. Deze mogelijkheid krijg je dus niet heel erg vaak.

Soms heb je het ‘geluk’ dat de bewolking voor een natuurlijk zonnefilter zorgt. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Let bij het fotograferen en observeren van de zon wel goed op je veiligheid. Lang naar de zon kijken is namelijk niet goed voor je ogen. Een zonnebril biedt niet voldoende veiligheid. Gebruik nooit een verrekijker of telescoop om naar de zon te kijken, dat kan leiden tot ernstige schade aan je netvlies of zelfs blindheid. Dit gebeurt natuurlijk ook als je met een (tele)lens door de zoeker naar de zon kijkt. Gebruik altijd een speciale ‘eclipsbril’ om rechtstreeks naar de zon te kijken.

Ook voor het fotograferen van de zon heb je een speciale folie nodig om beschadiging van je sensor te voorkomen. Daar lees je alles over in dit artikel van Peter den Hartog: Hoe fotografeer je een gedeeltelijke zonsverduistering.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u