Menu

Onderdeel van Pixfactory

Geduld is een schone zaak!

Heb jij dat nou ook, dat de omstandigheden soms zo overweldigend zijn, dat je niet goed weet wat je moet doen? Je loopt maar wat rond en wilt alles tegelijk fotograferen. Helaas kun je maar op één plek zijn en laten de magische taferelen zich vaak maar kort zien. Het loont ook wel de moeite om een mooi plekje uit te zoeken waar je verwacht dat er iets moois staat te gebeuren.
Foto genomen om 06:32:25 uur - 1/40s - f/13 - 70mm - iso50. Fotograaf: Nancy Carels

Verkennen

In augustus sta ik altijd te popelen om de hei op te gaan! Eerst ga ik overdag een paar keer een rondwandeling maken en meestal laat ik mijn camera dan thuis, zodat ik meer kilometers kan maken. Tijdens deze rondwandelingen kan ik alvast bekijken hoe het met de hei ervoor staat, welke plekken het mooiste zijn en wat voor lenzen ik mee ga nemen als ik ’s ochtends vroeg op pad ga. Om op een veelbelovende ochtend midden op de hei te staan, sta ik al om half 4 op. Eerst nog een half uur er naar toe rijden en dan nog een klein half uurtje lopen zodat ik ruim voor zonsopkomst ter plekke ben. En ja, dat voelt als vrouw best weleens raar, in het (half)donker in het bos lopen in je eentje. Zo kwamen er laatst ineens 13 compleet gecamoufleerde soldaten met getrokken geweer uit het bos op me af. Wat doen jullie vroeg ik verbaasd? We zijn met een oefening bezig antwoordde soldaat nr. 1. Oh prima zei ik, fijne dag nog. Waarschijnlijk waren zij net zo verbaasd om een dame in het donker tegen te komen die iets in haar hand heeft wat op een geweer lijkt.

Het gouden kwartiertje

De foto’s die je hier ziet zijn in een tijdsbestek van 17 minuten gemaakt. Het is verbazingwekkend om te zien hoe snel de zon steeds een stukje hoger klimt. Ik heb de camera op het statief gezet en ben gewoon blijven staan. Af en toe heb ik op het knopje van mijn camera gedrukt en heb genoten van het prachtige schouwspel van moeder natuur.

Foto genomen om 06:15:18 uur – 1/20s – f/10 – 70 mm – iso100. Op deze foto komt de zon net op, het is alsof er iemand een lamp achter de boom heeft gelegd. Fotograaf: Nancy Carels
Foto genomen om 06:18:07 uur – 1/3s – f/22 – 70 mm – iso100. Op deze foto schijnt de zon als een sterretje door de boom, ik heb hier een diafragma van 22 toegepast. Fotograaf: Nancy Carels

Bij de laatste 2 foto’s heb ik een paar stappen naar rechts gezet om de zon achter de boom te kunnen houden.

Foto genomen om 06:27:33 uur – 1/25s – f/13 – 70mm – iso50. Deze foto straalt een heel andere sfeer uit dan de vorige 2. Hij oogt wat donkerder en mysterieuzer. Fotograaf: Nancy Carels
Foto genomen om 06:32:25 uur – 1/40s – f/13 – 70mm – iso50. Fotograaf: Nancy Carels

Vijf minuten later staat de zon weer een stukje hoger en schijnen er prachtige zonnestralen door de boom heen. Het zal nu niet lang meer duren voordat de magie voorbij is.

Kiezen blijft moeilijk

Welke foto vind ik zelf nu het mooiste? Ik zou het echt niet weten, ze zijn me allemaal even lief. Na zo’n ochtendje vroeg de hei op kan ik thuis om half 9 alweer aan de koffie zitten. Uiteraard moeten de foto’s snel bekeken worden. Als de beelden zijn zoals ik gehoopt had, dan ben ik de rest van de dag in een opperbeste stemming. Nu maar hopen dat het morgenvroeg weer zo mooi is, maar eerst vroeg naar bed!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: