Menu

Onderdeel van Pixfactory

Geef je natuurfotografie een impuls met bekende soorten

Kuifeenden
Het fotograferen van “bekende soorten” kan jouw fotografie een positieve impuls geven. Fotograaf: Ronald Zimmerman

Een verre reis om prachtige en zeldzame dieren te fotograferen zal door de coronacrisis voorlopig moeilijk zijn en uitgesteld moeten worden.
Zeker in deze onzekere tijd is afleiding welkom. Bezig zijn met je passie voor natuurfotografie kan naast die afleiding ook positieve energie geven. Het fotograferen van “bekende soorten” kan daarnaast jouw fotografie een impuls vooruit geven.

Bekende soorten

In en rond het huis zie je met grote regelmaat dezelfde diersoorten, zoals de huismus, koolmees, pimpelmees, kauw en kruisspin. Ook zie je in de verschillende natuurgebieden in jouw eigen omgeving veelvoorkomende diersoorten zoals bijvoorbeeld de meerkoet, kuifeend, gewone pad, bruine kikker en zilvermeeuw. Dit zijn voorbeelden van zogenaamde “bekende soorten”. Met bekende soorten bedoel ik de algemeen voorkomende soorten uit je eigen omgeving. Die kunnen vanzelfsprekend per woonplaats verschillen.
Ook bestaat een onderscheid tussen algemeen voorkomende soorten en bekende soorten. Beide zijn veelvoorkomende soorten, alleen leven de bekende soorten in jouw eigen omgeving.

Konijn
Heb je wel eens geprobeerd een konijn in volle sprint vast te leggen? Fotograaf: Ronald Zimmerman

Welke mogelijkheden bieden deze bekende soorten

Volgens de richtlijnen van het RIVM mag je het huis uit en kun je naar een rustige locatie gaan om bijvoorbeeld te fotograferen. Grote kans dat je daar een aantal bekende soorten tegenkomt. Welke positieve impulsen kunnen deze bekende soorten jou geven?

Leerproces als natuurfotograaf

Voor natuurfotografie reis ik graag de hele wereld over om prachtige en zeldzame dieren te fotograferen. In deze paar weken per jaar word ik geen betere natuurfotograaf. Het zijn juist al die andere weken waarin ik investeer in mijn kennis en vaardigheden. Ik lees boeken over natuurfotografie en fotografeer de bekende soorten uit mijn eigen omgeving.

Het grootste voordeel van deze bekende soorten is dat je ze vaak tegenkomt en weet waar zij zitten. Je kan ze op veel verschillende manieren en tijden fotograferen. Als je thuis ontdekt dat een foto beter had gekund dan ga je opnieuw op pad voor een betere versie. Dit is ideaal om jezelf te ontwikkelen als natuurfotograaf. Voor natuurfotografie geldt “practice makes perfect” en hierbij is herhaling erg belangrijk.

Zelden een eenmalige ontmoeting

Diersoorten uit verre landen of zeldzame soorten zijn vaak een eenmalige ontmoeting. Dat geeft de ontmoeting een zwaardere lading, want je wil op dát moment een goede foto maken. De kans dat je voor een “veilige foto” kiest is dan ook groot. Dan heb je in ieder geval iets “aantrekkelijks” veiliggesteld. Dieren kunnen niet meewerken of verdwijnen met als mogelijk gevolg dat je geen (onderscheidende) foto hebt gemaakt.

Een bekende soort kun je ontspannen fotograferen. Er komt altijd weer een kans om het opnieuw te proberen. Deze kansen kun je gebruiken om een betere foto te maken of te experimenten als onderdeel van jouw leerproces.
Vanuit het perspectief van de natuurfotograaf vind ik een mooie foto van een algemeen voorkomende soort waardevoller dan een matige foto van een zeldzame soort. Dat geldt ook voor een goed gelukte foto van een bekende soort.

Grotere kans om interessant gedrag vast te leggen

Interessant gedrag van een dier op een creatieve manier vastleggen zijn ingrediënten voor een topfoto. Dit gedrag vastleggen vergt veel kennis, planning en een flinke dosis geluk. Bij bekende soorten is de kans dat je interessant gedrag waarneemt groter.
Bekende soorten kom je vaker tegen en kun je jaarrond fotograferen. Zo kun je per diersoort uitzoeken en leren wanneer je interessant gedrag kan fotograferen. Je kan bijvoorbeeld in het voorjaar de massale voortplanting van amfibieën fotograferen of de pimpelmezen in de tuin de die constant voedsel naar hun jongen brengen.

Rugstreeppad
Interessant gedrag van de rugstreeppad. Fotograaf: Ronald Zimmerman

Fotograferen onder perfecte lichtomstandigheden

Vanuit het perspectief van de natuurfotograaf kun je beter een foto maken van een algemene diersoort onder perfecte lichtomstandigheden dan een zeldzame soort waarbij de lichtomstandigheden minder goed zijn. Dit geldt ook weer voor de bekende soorten.
Dichtbij huis leer je wat de beste omstandigheden zijn om de bekende soorten te fotograferen. Zo kun je bijvoorbeeld wachten tot de lichtomstandigheden perfect zijn voor de foto die je in gedachten hebt. Het is zelfs mogelijk hiervoor op elk vrij moment naar de locatie te gaan.

Zandhagedis
Zandhagedis in mooi licht. Fotograaf: Ronald Zimmerman

De nabije toekomst is wellicht onzeker, maar er komen betere tijden. Wanneer deze aanbreken kun jij jezelf als natuurfotograaf verder ontwikkeld hebben. De opgedane kennis en vaardigheden kun je dan toepassen op de diersoorten in de verre landen.
Tot die tijd wens ik je namens het team van Natuurfotografie.nl veel sterkte toe. Wij hopen dat jij, je familie en vrienden veilig en gezond blijven.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u