Menu

Onderdeel van Pixfactory

Geen zin

Na mijn laatste column, ‘in de herfst van…’ verdwenen de kleuren in de natuur en fotografeerde ik zelf nog maar amper. Ook het weer was de laatste weken een enorme spelbreker voor me om erop uit te gaan. Laat staan dat ik de creativiteit, de tijd en de energie had om er iets mee te doen als het wel even mooi was. Kortom alle tijd zou je zeggen om aan deze eerste column voor een nieuw jaar te schrijven! Niets is minder waar!
geen zin
Dit is waar ik wel zin in heb... niet dat grijze weer. Fotograaf: Dave Zuuring

De kerstvakantie loopt op zijn einde als ik dit begin te schrijven. De TOP2000 die ik beluister bereikt zijn hoogtepunt en zojuist publiceerde ik mijn laatste blog op mijn eigen website. Wat ooit in 2010 begon met een overzichtje op mijn Flickr fotopagina te plaatsen, is inmiddels 9 jaar later uitgemond in een vast ritueel van mijn eigen lijst der lijsten in de vorm van een jaaroverzicht. Met dit jaar voor het eerst ook de best nine van instagram, waarop ik geattendeerd werd door dit platform natuurfotografie zelf. Aanleiding, omdat ik als nummer 9 deze lijst mocht completeren met een landschapfoto behorend bij de column: Foto verzadiging.

Nog even terug

Als jullie deze column lezen liggen deze lijstjes en overzichten alweer ruimschoots achter ons, zijn de eerste goede voornemens verdwenen en zijn we weer volop bezig met te doen wat we altijd al deden als gewoontedieren. Toch blik ik in deze eerste column van 2019 nog even terug op 2018.

Voor mij zal 2018 het jaar zijn, naast dat ik begon te schrijven als columnist voor natuurfotografie, waarin ik me bewuster werd van het begrip ‘natuurfotografie’. Zonder dat ik er erg in had durf ik nu ook daadwerkelijk te zeggen dat ik met natuurfotografie bezig ben. Ook leerde ik dat ik in mijn landschappen een enorme fascinatie lijk te hebben voor bomen. Naast uiteraard de welbekende heide 😉 Zo gaat er een lerend effect uit van terugblikken en je eigen jaaroverzicht maken.

Soms kun je op een grijze dag best een acceptabele plaat schieten. Fotograaf: Dave Zuuring

Grijze mist

Waar ik mezelf geen raad mee weet is de grijze mist om me heen. De afgelopen dagen, voor mijn gevoel al een dag of tig, tonen grijs en kleurloos. Ze hebben invloed op mijn stemming als fotograaf. Wellicht omdat bij mij creativiteit ontbreekt, maar ik zie het gewoon niet. Dagelijks ben ik buiten te vinden, wandelend met onze trouwe viervoeter. Die viervoeter geeft met zijn reebruine vacht nog iets kleur aan het verder troosteloze landschap. Maar de camera blijft thuis en in de kast opgeborgen. De grijze mist heeft dus een behoorlijke invloed op mijn al op een bedenkelijk laag pitje staande fotografie.

Met een telelens neem je minder afstand, maar druk je de elementen samen. Soms neem je noodgedwongen wel afstand van het fotograferen. Fotograaf: Dave Zuuring

Geen zin

De afgelopen dagen, wat zeg ik weken, heb ik met enige tegenzin afstand genomen van mijn hobby fotografie. Wat zeg ik, niet van de fotografie maar van het daadwerkelijk fotograferen! Ik heb de tijd die ik normaliter benut zou hebben om te fotograferen, besteed aan andere dingen.

En verrassend genoeg hebben vele ervan alles met fotografie te maken. Van het kijken naar de aangrijpende BBC film Dynasties over het lief en leed van de keizerpinguïns, het grappige en verrassende beeld van de natuur wat je krijgt te zien in de Wilde Stad tot het opnieuw kijken van de film Wild die zich om de hoek afspeelt op de Veluwe. Stuk voor stuk prachtig in beeld gebrachte natuur.

Anderzijds heb ik de tijd besteed om eens een goed plan te maken voor mijn steeds groter groeiende fotobibliotheek Lightroom. En dus werk gemaakt van het 3-2-1 back up systeem. 3-2-1 back up betekent, 3 totale kopieën hebben van je data, 2 kopieën zijn lokaal en 1 kopie off site. Inmiddels ben ik mijn 6TB Nas aan het herconfigureren en heb ik crashplan geactiveerd die 4 TB aan data aan het synchroniseren is in de cloud. Tevens heb ik mijn Lightroom bibliotheek opgeschoond en folders verplaatst. Tot slot heb ik de laatste twee nummers van het Natuurfotografie Magazine gelezen. Wat nou géén zin?!

Heerlijk moment, sneeuw en nevel, krijg alweer zin om erop uit te gaan als ik dit zie. Fotograaf: Dave Zuuring

Vooruitblikken

Oud en nieuw, ook een moment om vooruit te kijken. Eén van de natuurfotografieplannen is om wat te gaan doen met de telelens. Heb al gespeeld in de herfst met de Sigma 100-400 mm., maar hoop eerstdaags ook eens in een ‘boshut’ met een 60-600 mm. te kunnen fotograferen. En zo wil ik voorzichtig mijn natuurfotografie uitbreiden met bijvoorbeeld het portretteren van vogels. De droom daarbij is eigenlijk een eekhoorn vast te leggen. Na mijn eerste kennismaking met macrofotografie in 2017, is de ambitie in 2019 om dit genre verder verkennen. Bijvoorbeeld door een blauwtipje in de vroege ochtend in het veld te fotograferen. Ook wil ik ontdekken of ik meer kan doen met het blauwe uur in de natuur. Dus geen stadsgezicht maar natuur. Dit idee moet ik nog maar eens verder uitwerken.

Zouden we weer deze condities krijgen? Fotograaf: Dave Zuuring

Maar eerst is er de winter nog. Wat gaan de resterende wintermaanden ons nog brengen? Het eerste vlokje sneeuw is inmiddels gevallen, maar nodigde me nog niet echt uit om eropuit te gaan. Dus wat ga ik dan doen? En vooral ‘waar’ ga ik ‘wat’ doen zijn de vragen die mij nu bezighouden. Over die laatste vraag ga ik me niet zo druk maken. Als de condities interessant zijn, bijvoorbeeld mooi licht met een fraaie lucht, of sneeuw, mist, ijs, of rijp … in de natuur. Dan telt voor mij momenteel maar één ding deze winter: ‘naar buiten gaan en weer zin krijgen’.

Van een aansprekende lucht krijg ik altijd zin om te fotograferen in de winter. Fotograaf: Dave Zuuring

Geef een reactie

12 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dave Zuuring

Dave Zuuring

Dave is een enthousiaste vrijetijdsfotograaf met een passie voor landschappen, stedelijke landschappen en blue hour fotografie. Vanuit zijn motto 'Make your Memory Today' wekelijks en soms dagelijks bezig met vastleggen, beleven en herbeleven op fotografie gebied.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: