Menu

Onderdeel van Pixfactory

Geheugenkaarten

Kies de juiste geheugenkaart. Zonder geheugenkaart in je camera kan je niet fotograferen. Maar hoe kies je de juiste kaart? Sommige fotografen laten zich bij aankoop van een geheugenkaart door één criterium leiden: de laagste prijs per gigabyte. Er zijn echter meer verschillen tussen geheugenkaarten dan de prijs. Deze aankoopgids maakt je wegwijs in de relevante criteria.
Er bestaat een grote verscheidenheid aan geheugenkaartjes. Wanneer kies je nu wat? Fotograaf: Tom Pumford

Kaarttype

Er bestaan verschillende types geheugenkaarten met een eigen vorm en afmetingen. In een camera past meestal maar één soort geheugenkaart, dus koop zeker het type dat geschikt is voor jouw camera. Het meest gebruikte type vandaag is Secure Digital (SD). Ook CompactFlash (CF) wordt nog frequent gebruikt. Daarnaast zijn er nieuwere maar minder courante types: Nikon gebruikt XQD- geheugenkaarten in de D5, D500, D850 en Z-systeemcamera’s. Canon gebruikt CFast-geheugenkaarten in de 1D X Mark II (die ook een gewoon CompactFlash-slot heeft) en in zijn EOS Cinema camera’s. CFast-kaarten lijken op CompactFlash maar zijn niet compatibel, vergis je dus niet.

Van links naar rechts: een CFast-kaart; een Secure Digital-kaart; een externe kaartlezer en een XQD-geheugenkaart. Fotograaf: Prograde

Opslagcapaciteit

De capaciteit (tegenwoordig uitgedrukt in gigabytes) bepaalt hoeveel foto’s er op een kaartje passen. Welke capaciteit je nodig hebt, hangt af van je camera en de manier waarop je fotografeert. Hoe hoger de resolutie van je toestel, des te groter de bestanden die je camera vastlegt. Als je in RAW fotografeert, zijn de bestanden groter dan wanneer je in JPEG werkt. En als je een zuinige fotograaf bent die tijdens een shoot hooguit een dozijn opnames maakt, heb je minder capaciteit nodig dan een wildlifefotograaf die continu-opnames maakt of een videomaker die in 4K-resolutie filmt. Gelukkig zijn geheugenkaarten niet zo duur – zeker in verhouding tot een camera of objectief – zodat je best meerdere kaarten kunt aanschaffen.

Maximale snelheid

De snelheid van een geheugenkaart (uitgedrukt in megabyte per seconde, MB/s) bepaalt hoe snel een camera de foto’s naar het kaartje kan wegschrijven (schrijfsnelheid), en hoe snel de foto’s van het kaartje uitgelezen kunnen worden (leessnelheid). Als er maar één getal vermeld wordt, is dat de leessnelheid, omdat die het hoogste is.

Soms wordt de snelheid niet uitgedrukt in een absoluut getal maar als een veelvoud, bijvoorbeeld 600x. Het gaat daarbij steeds om veelvouden van 150 kilobyte per seconde, de standaardsnelheid van geheugenkaarten in de tijd dat de dieren nog konden spreken.

Om deze om te rekenen naar megabyte per seconde gebruik je de formule *150/1024. Een 600x kaart haalt dus ongeveer 87 MB/s (600*150/1024). Ook hier gaat het om de maximale leessnelheid.

Snelheidsklasse

Voor video is niet de maximale leessnelheid maar de gegarandeerde schrijfsnelheid van belang. Een videobestand moet namelijk zonder haperen weggeschreven kunnen worden. In plaats van de verouderde aanduiding ‘Class’; (bijvoorbeeld Class 10) gebruikt men voor Secure Digital kaarten de aanduiding ‘U’ gevolgd door het getal 1 of 3. Tegenwoordig zie je ook de aanduiding ‘V’; gevolgd door het getal 10, 30, 60 of 90; deze verwijst naar de snelheid bij het vastleggen van video.

Om te filmen in 4K-resolutie heb je een kaart met aanduiding U3 / V30 nodig. Op CF-kaarten gebruikt men de aanduiding VPG (video performance guarantee), soms weergegeven met het ikoontje van een ‘klapper’; uit de filmwereld. Videoklasse VPG 30 komt overeen met U3 / V30.

Prijsklasse

De meeste fabrikanten maken niet één soort geheugenkaart maar hebben verschillende prijsklassen, van budget tot professioneel. De verschillen tussen de prijsklassen zitten hem vooral in de technologie die gebruikt wordt om de gegevens op de kaart weg te schrijven en te beheren. Daardoor is bij de duurdere kaarten de kans dat gegevens verloren gaan kleiner.

SD kaarten zijn tegenwoordig niet meer zo duur. Zelfs de Extreme Pro kwaliteit is betaalbaar. Fotograaf: Sandisk

Op een geheugenkaart vind je heel wat informatie. Deze SD-kaart heeft een capaciteit van 128 gigabyte en een maximale leessnelheid van 170 megabyte per seconde. Ze heeft snelheidklasse U3 (de oude klasse 10) en videoklasse V30. Extreme Pro is de topklasse van SanDisk.

Een CompactFlash kaart die geoptimaliseerd is voor video. Afhankelijk van het doeleinde heb je soms een andere kaart nodig voor de beste prestaties. Fotograaf: Lexar

Deze CompactFlash-kaart heeft een capaciteit van 64 gigabyte en een maximale schrijfsnelheid van 156 MB/s (1066*150/1024). Het cijfer op de klapper verwijst naar de video performance guarantee: een gegarandeerde schrijfsnelheid van 65 MB/s, ruim voldoende voor 4K-video.

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: