Menu

Onderdeel van Pixfactory

Gratis fotobewerkingsprogramma’s

Er wordt vaak gedacht dat fotobewerkingssoftware altijd handen vol geld moet kosten. Dat is niet waar. Er zijn ook hele goede beeldbewerkingsprogramma's die je helemaal gratis kan gebruiken. In dit artikel geven we je een lijst met verschillende gratis fotobewerkingsprogramma's.
Vuurzwammetje
Gratis fotobewerkingsprogramma's kunnen een prima alternatief zijn voor de dure pakketten. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Gratis open source fotobewerkingsprogramma’s

Er zijn enkele open source programma’s die heel erg krachtig zijn, en die op het gebied van opties en bewerkingsmogelijkheden de commerciële programma’s naar de kroon steken. Daarnaast zijn ze ook nog eens geheel gratis te gebruiken. Zeker voor fotografen met een kleine beurs kunnen deze programma’s heel aantrekkelijk zijn. Eén van de grote voordelen van open source software is dat je ze kan installeren op verschillende besturingssystemen, zoals Windows, macOS en Linux.

Het nadeel van open source programma’s is dat ze vaak wat minder gebruiksvriendelijk zijn en dat het langer duurt voordat nieuwe opties geïmplementeerd worden in de software.

GIMP

Dit is een heel bekend, gratis alternatief voor Adobe Photoshop. GIMP is heel krachtige software en veel van de functies die gekend en geliefd zijn uit Photoshop vind je hier terug. In vergelijking met Photoshop is het programma wel moeilijker te leren. GIMP heeft van zichzelf niet de mogelijkheid om met RAW-files te werken, maar met de gratis Ufraw-plugin is dat probleem ook snel opgelost.

Je kan GIMP hier downloaden.

Darktable

Waar GIMP een gratis alternatief is voor Photoshop is Darktable een gratis alternatief voor Lightroom. Net als Lightroom is dit programma opgebouwd uit verschillende secties. Er is onder andere een sectie om je foto’s te catalogiseren en een sectie om je foto’s te bewerken. Voor Lightroom gebruikers zullen veel van de onderdelen van dit pakket heel bekend overkomen. Toch zijn er ook verschillen. Waar de workflow voor het ontwikkelen van foto’s bij Lightroom heel simpel en overzichtelijk is heb je in Darktable meer dan 60 ontwikkelmodules, waarbij het niet altijd meteen duidelijk is wat het verschil tussen de modules is en wat ze precies doen. Darktable maakt gebruikt van non-destructieve bewerkingen en is daarom ideaal voor RAW-bestanden.

Darktable kun je hier downloaden.

RawTherapee

Zoals de naam al doet vermoeden is RawTherapee een programma om RAW-foto’s te bewerken. Dat doet het op een heel krachtige manier. Zoals het hoort met RAW bewerking zijn ook de aanpassingen die je in dit programma maakt non-destructief. De aanpassingen die je maakt worden dus niet opgeslagen op het bestand zelf, maar in een apart bestand, zodat je altijd terug kan naar het originele bestand als de bewerking niet goed is gegaan. RawTherapee mist de catalogusfunctie die Darktable en Lightroom wel hebben. Verder is er wel wat studie nodig om het maximale uit het programma te kunnen halen, maar er is een heel uitgebreide handleiding beschikbaar.

Je kan RawTherapee hier downloaden.

RawTherapee
RawTherapee.

 

Gratis fotobewerkingsprogramma’s voor Windows

Er zijn enkele gratis bewerkingsprogramma’s die het noemen waard zijn, maar die alleen beschikbaar zijn voor Windows pc’s. Deze programma’s zijn vaak minder uitgebreid dan voorgenoemde programma’s, maar door het ontbreken van de ingewikkelde functies zijn ze iets gebruiksvriendelijker en prima geschikt voor de basisbewerkingen van je foto’s.

Paint.net

Dit programma moet je niet verwarren met het programma Paint dat werd meegeleverd met Windows. Waar Paint vooral was bedoeld om simpele tekeningen te maken is Paint.net uitgegroeid tot een volwaardig beeldbewerkingsprogramma. Het heeft niet dezelfde uitgebreide functies als bijvoorbeeld Photoshop en GIMP, maar voor simpele bewerkingen voldoet het programma prima.

Je kan in de Windows store een betaalde versie van Paint.net kopen, maar via de website kun je hem ook gratis downloaden.

Ashampoo Photo Optimizer en Ashampoo Photo Commander

De Duitse softwareontwikkelaar Ashampoo richt zich op het maken van zeer toegankelijke software. Hun softwarepakket Photo Optimizer is een programma om je foto’s op een gemakkelijke manier te verbeteren en met Photo Commander kun je je foto’s gemakkelijk catalogiseren, maar waarmee je ook simpele bewerkingen kan uitvoeren. Van beide programma’s heb je een (goedkope) betaalde versie en een versie die je gratis kan downloaden.

Ashampoo Photo optimizer
Ashampoo Photo Optimizer.

Hieronder de links naar de gratis downloads:
Ashampoo Photo Optimizer
Ashampoo Photo Commander

Gratis fotobewerkingsprogramma’s voor macOs

Zoals je software hebt die alleen geschikt is voor Windows, zo heb je ook software die alleen geschikt is voor macOs. En wat voor de Windows programma’s geldt, datzelfde geldt ook hier: de programma’s zijn iets minder uitgebreid, maar wel wat eenvoudiger.

Foto’s voor macOs

Als je een Apple computer hebt, dan heb je automatisch een prima fotobewerkingsprogramma. De Foto’s-app van Apple zelf is namelijk een heel compleet programma om je foto’s te bewerken en te catalogiseren. Een bijkomend voordeel is dat je de foto’s in de iCloud kan zetten en ze dan ook kan bewerken op je iPad of iPhone. Zelfs de aanpassingen die je maakt worden gesynchroniseerd.

Gratis fotobewerkingsprogramma’s online

Naast de reguliere fotobewerkingsprogramma’s zijn er ook steeds meer webprogramma’s waarbij je online je foto’s kan bewerken. Het voordeel van dit soort programma’s is dat je helemaal niets hoeft te installeren, je gaat gewoon naar de website toe en kan meteen aan de slag. Hierdoor zijn deze programma’s geschikt voor bijna iedere computer.

Dit soort webtools hebben meestal een gratis versie, maar om gebruikt te kunnen maken van alle opties moet je weer een abonnement afsluiten.

Twee van de bekendste en meest gebruikte online fotobewerkingsprogramma’s zijn Pixlr X en Fotor. De standaard bewerkingsopties van de gratis versies zijn vrij basic en met alle opties op het gebied van filters, stickers en collages lijken deze webapps zich niet te richten op de serieuze fotografen. Toch kun je met deze programma’s vaak hele goede resultaten behalen als je niet veel meer nodig hebt dan de standaard bewerkingen.

Je kan deze online fotobewerkingsapps hier vinden:
Fotor
Pixlr X

 

3 reacties

  1. Ik gebruik ART. Het is een aftakking van RawTherapee met het idee om een versie van RawTherapee neer te zetten die gebruiksvriendelijker is. Je hebt iets minder opties, maar een makkelijkere user interface.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

  1. Ik gebruik ART. Het is een aftakking van RawTherapee met het idee om een versie van RawTherapee neer te zetten die gebruiksvriendelijker is. Je hebt iets minder opties, maar een makkelijkere user interface.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: