Menu

Onderdeel van Pixfactory

Grote grazers, Schotse hooglanders en de sayaguesa

Grote grazers, Schotse hooglanders en de sayaguesa (Spaanse koeien). Wat zijn ze mooi. De Schotse hooglander met zijn ruige vacht en markante kop en de zwarte sayaguesa met zijn imposante uiterlijk. Ik vind ze prachtig, maar dan wel graag achter een draadje of een hek.
Schotse hooglander
Schotse hooglander op het Doldersummerveld. Fotograaf: Ina Bouhuijzen

Wandelen in het natuurgebied met grote grazers

Grote grazers. Ik ben niet bang voor spinnen en allerlei ander kruipend en kriebelend ongedierte, maar.., ik ben wel een bang als het gaat om de grote grazers! Onder ons gezegd en gezwegen, ik sch…. dan zeven kleuren……

Meestal ga ik heel vroeg wandelen en fotograferen. Ik vind het prachtig, als het nog nevelig of mistig is, om dan de zon te zien opkomen in het veld. Maar als ik tijdens het wandelen zo’n hekje doorga, of een wildrooster passeer, waar ook zo’n bordje staat met: grote grazers, houd afstand; dan krijg ik toch altijd een spannend gevoel in mijn buik.

Tijdens het wandelen vraag ik me steeds af, waar staan die grote grazers nu, ze liggen toch niet ergens op dit smalle paadje? Of staan ze misschien net om de bocht, of achter dat heuveltje verderop? Straks komen ze ineens uit de mist opdoemen, zo pal voor mijn neus! Langzaam breekt me het angstzweet uit.

Al scheldend en mopperend op mezelf loop ik dan door. Stel je niet zo aan bangerd, doe niet zo gek angsthaas, loop door watje, die beesten doen je niks; dat maak ik mezelf intussen wijs.

Maar ja, die boswachter dan, die ik laatst op het Wapserveld tegenkwam, daar waar de sayaguesa lopen, die zei wel tegen me: “Kijk uit mevrouw voor die jonge stier, die wil nog wel eens ondeugend en vervelend zijn. Laatst heeft hij nog een wandelaar op de horens genomen, zomaar, omdat ze door de kudde liep!”. Dank je wel boswachter, voor de waarschuwing. Het enge spannende gevoel in mijn buik is ineens honderd maal erger, mijn angstzweet is mijlenver te ruiken en in gedachten zie ik nu overal beren (grote grazers) op mijn weg.

Sayaguesa koe met kalf op het Wapserveld, loop nooit tussen een koe en haar kalf door! Fotograaf: Ina Bouhuijzen

Goed afstand houden en ze niet te dicht benaderen, zeggen zowel het bordje als de boswachter. Rustig blijven. Maar ja, hoe houd ik nu afstand als ik ze niet zie, als ik niet weet waar ze zijn? Als ze me staan te begluren vanachter de bomen? Paniekerig word ik ervan. In mijn gedachten gebeuren er de meest enge en gevaarlijke dingen en hang ik al tussen de horens van zo’n grote stier. Inwendig griezelend vervolg ik met knikkende knietjes mijn pad en probeer al het moois wat ik tegenkom te fotograferen. Maar intussen blijf ik om me heen kijken of ik die grote grazers ook ergens zie.

En ja hoor…. dan doemen in de verte de grote grazers op! Wat een kolossen! En wat een enorme satéprikkers op die koppen! En o jasses, wat leuk…. Er lopen ook kalfjes bij. Iiiieeksss, wat ga ik nu doen? Loop ik al zingend en roepend door, zodat ze weten dat ik er aan kom en er langs wil? Of maak ik een hele grote omtrekkende beweging van een kilometer doorsnede? Of draai ik me toch om en loop met de snelheid van het licht dezelfde weg terug?

Al twijfelend en dubbend loop ik een paar pasjes verder, ondertussen benauwd kijkend wat die Schotse hooglanders/ syaguesa gaan doen, ruim afstand bewarend. O hemel, vergeet ik bijna geluid maken, ik moet gaan zingen, zodat de grazers zich niet een hoedje van mijn persoontje schrikken. Het geluid dat ik maak klinkt ijl en angstig over het stille veld….., ik weet niet of de grote grazers mijn benauwde gezang op prijs stellen.

Uiteindelijk passeren wij elkaar, de runderen kalm en bedachtzaam, al grazend of herkauwend en ik met bibberende benen en natte bezwete rug. Gelukkig, het gaat goed, er is niets gebeurd, ik ben niet via de horens door de lucht gevlogen. Ik heb het weer gered en nu snel verder! Eenmaal gepasseerd ben ik de stoerheid zelve, een held, een dappere Dodo! Bangerik, aansteller, zeg ik tegen mezelf. No problem! Maar ik weet nu al dat ik een volgende keer weer hetzelfde zal reageren, weer ga twijfelen en dubben, en weer loop te griezelen in mijn eentje!

Schotse hooglanders

Schotse hooglander op het Uffelterveld. Fotograaf: Ina Bouhuijzen

De oorsprong van dit ras is, zoals de naam al aangeeft, Schotland. Door hun dikke vacht zijn de Schotse hooglanders geschikt om het hele jaar door als grote grazer ingezet te worden. Veel zorg hebben ze niet nodig, het is een robuust ras met een rustig karakter, een vriendelijke uitstraling en ze zijn uitermate zelfredzaam.

Sayaguesa

Sayaguesa koe op het Wapserveld. Fotograaf: Ina bouhuijzen

Dit ras komt oorspronkelijk uit het zuidwesten van Spaanse provincie Zamora. De Sayaguesa is een Spaans runderras dat sterkt lijkt op de oerrund. Sayaguesa runderen zijn bij uitstek geschikt voor het begrazen van schrale natuurterreinen. Net als andere wild levende runderen leven ze in een matriarchale structuur met aan het hoofd een oudere ervaren koe.

Zowel de Schotse hooglander als de sayaguesa runderen zijn grote grazers in een natuurgebied en worden tot “vee” bestempeld en moeten daarom voldoen aan alle eisen die ook aan vee gesteld worden: ze hebben daarom oormerken en hun welzijn wordt actief in de gaten gehouden.

Fotografietips

  • Fotografeer de dieren op ruime afstand in hun habitat.
  • Gebruik een zoomlens, 200 mm is al voldoende.
  • Gebruik een groot diafragma om een mooie wazige achtergrond te krijgen.
  • Probeer eens op ooghoogte te fotograferen.
  • Heb geduld en houd je aan de gedragsregels.
Schotse hooglander, achter het hekje in de regen op het Uffelterveld. Fotograaf: Ina Bouhuijzen

Gedragsregels (bron: Natuurmonumenten)

  • Houd tenminste 25 meter afstand. Je bent welkom in het leefgebied van de grazers.
  • Doorkruis een kudde niet, zeker wanneer er kalfjes zijn of wanneer het bronsttijd is van de stieren. Soms liggen ze op een pad, dat vinden ze lekker warm. Neem dan toch een omloopje, ook al moet je daarvoor even van je pad af.
  • En met alles geldt, vertrouw je het niet? Ga dan terug en neem een andere route.
  • Voer de dieren niet. Ze worden opdringerig naar mensen toe en moeten uiteindelijk verwijderd worden.

Meer tips:

Schotse hooglander

5 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

5 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: