Menu

Onderdeel van Pixfactory

Handige sneltoetsen in Lightroom

In je Lightroom-catalogus zitten waarschijnlijk duizenden beelden, waarvan een groot aantal met smacht ligt te wachten tot ze door jou bewerkt gaan worden. Hoewel beeldbewerking een erg leuk onderdeel van onze hobby is, gaat er ook veel tijd in zitten. Gelukkig kun je sommige handelingen flink versnellen met sneltoetsen.
De sneltoetsen van Lightroom zijn handig en versnellen het nabewerkingsproces. Fotograaf: Jowan Iven

Extra voordeel: je hoeft jezelf geen ongeluk meer te klikken met de muis of Wacom-pen en zult al snel de complimenten van je fysiotherapeut ontvangen. Enkele sneltoetsen waar ik absoluut niet meer zonder kan. Er zijn er natuurlijk veel meer, maar onderstaande gebruik ik constant.

Wil je alle mogelijke sneltoetsen bestuderen, kijk dan op https://helpx.adobe.com/nl/lightroom-classic/help/keyboard-shortcuts.html

R-toets

De R-toets is de sneltoets naar het crop-menu. Je hoeft dus niet eerst naar de Ontwikkelmodule en hoeft ook niet meer bovenin op het rechthoekje te klikken. Druk je in het crop-menu op O, dan komen een voor een de hulplijnen voorbij, variërend van rasters tot de zenuwenspiraal van Fibonacci. Met X wissel je tussen horizontaal en verticaal uitsnijden in de door jou gekozen verhouding. Wil je snel terug naar de Bibliotheek-module, druk dan op E. De G-toets toont de Grid-weergave in plaats van een enkele foto. Via de D van develop kom je weer in de Ontwikkelmodule terecht.

Tab-toets

De Tab-toets laat tijdelijk alle panelen aan de zijkanten verdwijnen zodat je je foto beter kunt bekijken. Met shift-Tab verdwijnen ook de panelen onder en bovenaan het scherm. Voor een nog beter zicht op je eindresultaat druk je op L, zodat de hele achtergrond zwart wordt. Je kunt ook altijd op I drukken om de informatie over de foto in beeld te krijgen, zoals de gebruikte camera en lens en instellingen, en de datum. Druk je op F, dan gaat heel Lightroom even aan de kant en vult je foto het beeld.

B-toets

Als je in eender welke module op B drukt, wordt de betreffende foto toegevoegd aan de Snelle Verzameling. Handig als je uit een berg foto’s een set wil selecteren die je naderhand wil exporteren. Of als je bezig bent een set foto’s samen te stellen die geschikt zijn voor een wedstrijd. Of voor een verhalend portfolio. Ben je klaar, vergeet de collectie dan niet te legen, voor je er om een andere reden weer foto’s aan toevoegt.

X-toets

Als je in eender welke module op X drukt, zet je de foto in het voorportaal naar het ronde archief. De foto is gemarkeerd om te verwijderen, maar nog niet weg. Met Alt-Backspace verwijder je de gemarkeerde foto’s definitief uit catalogus EN van je harde schijf. Gelukkig vraagt Lightroom nog een keer of je het zeker weet. En dan worden de beelden in de prullenbak geplaatst en zijn dus nog een laatste keer te redden, voor de twijfelkonten onder ons. Druk je op X in de uitsnijweergave (R), dan wissel je van horizontaal naar verticaal, ook erg handig!

Spatiebalk

De spatiebalk is de snelle manier om even snel naar een 100% zoom te gaan. Weliswaar in het midden van de foto, maar toch. Hou spatie ingedrukt en sleep over de foto om naar een ander stuk van je beeld te gaan. Zodra je spatie los laat, zoom je weer uit. Ideaal om even een paar kleine details door het beeld te checken. De Z van zoom brengt je ook naar een 100% vergroting, maar niet tijdelijk.

J-toets

In de grid-weergave verander je de informatie die je ziet door op J te drukken. Geen informatie, enkel een nummer, of de sterren die je hebt toegekend zijn achter elkaar zichtbaar te maken. In de ontwikkelmodule zet je met J de weergave van overbelichte en onderbelichte tonen snel aan en uit. Overbelicht en uitgebeten wordt rood, dichtgelopen zwart wordt blauw.

Het woud aan sneltoetsen kan al snel overweldigend lijken. Probeer ze daarom een voor een te leren gebruiken. Fotograaf: Jowan Iven

V- toets

Als je snel wil zien of een foto wellicht mooier is in zwartwit, druk je in zowel de ontwikkelmodule als de bibliotheek op V. De foto wordt omgezet naar zwartwit op basis van helderheidswaarden. Bedenk dat je nog prima de look kan aanpassen door per kleurkanaal de pixels helderder of donkerder te maken. Dit is slechts een eerste indicatie. Nog een keer V en je bent weer terug bij kleur.

Control-U

In de ontwikkelmodule kun je vanaf de grond zelf aan je foto sleutelen, je kunt Lightroom ook vragen vast een voorzetje te geven via Auto Toon. Druk op Control-U (Command-U voor Mac) en Lightroom doet zijn best. Vanuit die weergave sleutel ik meestal verder aan de foto tot ik ben waar ik wil zijn.

Cijfertoetsen

Na elke shoot geef ik sterren aan de foto’s. De slechte beelden krijgen een X en zijn gemarkeerd voor verwijdering. De toppers die ik zeker wil bewerken krijgen er 2. De beelden die bewerkt zijn krijgen er 1. Foto’s met familieleden krijgen er 3. Foto’s met andere fotografen die ik ze na wil sturen krijgen er 5. De 4 is gereserveerd voor foto’s waar iets mee is, zoals een slechte scherpstelling door de camera. Dat zijn bewijsfoto’s voor als het een keer nodig is. Die sterren ken je toe door op de cijfers 1-5 te drukken, eender in welke module. Met 0 haal je de sterren weer weg. Met 6-9 kun je kleuren toekennen. Dat doe ik bij foto’s die bij een panorama of HDR horen. Panoramabeelden krijgen een 6 en worden rood, HDR-onderdelen krijgen een 7 en worden geel. Zo is snel te zien dat ze bij elkaar horen en word ik niet verleid op zichzelf rare foto’s te verwijderen. Met 8 en 9 heb ik nog twee kleuren over.

2 reacties

  1. De X om te wisselen tussen horizontaal en verticaal uitsnijden kende ik nog niet. Handig!
    En nog één die ik veel gebruik:
    Als je in de Develop-module zit: Ctrl + pijltje rechts of Ctrl + pijltje links om naar de volgende resp. vorige foto te gaan.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. De X om te wisselen tussen horizontaal en verticaal uitsnijden kende ik nog niet. Handig!
    En nog één die ik veel gebruik:
    Als je in de Develop-module zit: Ctrl + pijltje rechts of Ctrl + pijltje links om naar de volgende resp. vorige foto te gaan.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: