Menu

Onderdeel van Pixfactory

Heksenschermpjes fotograferen

Heksenschermpje
Heksenschermpjes zijn van juli tot ver in november te vinden in naald- en loofbossen. Fotograaf: Yvon van der Laan

Op dit moment zijn ze nog volop te vinden, de mooie heksenschermpjes (mycena rosea). Heksenschermpjes zijn zeer fotogenieke paddenstoelen die zeker de moeite waard zijn om voor door de knieën of zelfs plat op de buik te gaan.

Het heksenschermpje is een algemeen voorkomende soort die voornamelijk groeit in loof- en naaldbossen. Je kunt de paddenstoel aantreffen vanaf juli tot ver in november. Mooi aan de soort is dat deze over het algemeen jaarlijks terugkeert op dezelfde plek. De paddenstoeltjes kunnen daar zelfs een ware heksenkring vormen.

Het heksenschermpje is een helder roze gekleurde paddenstoel met een witachtige tot roze steel. De hoed van de paddenstoel heeft een diameter van ongeveer 6 centimeter. Aanvankelijk heeft de hoed ook daadwerkelijk de vorm van een hoedje, maar als de paddenstoel wat ouder is krult de onderkant met de prachtige lamellen omhoog. De paddenstoel is dan op zijn mooist om te fotograferen.

Het heksenschermpje wordt vaak verward met het elfenschermpje, echter deze laatste soort is meer paars tot lila van kleur. Ook is de steel donkerder en is deze soort iets minder fors dan het heksenschermpje.

Pas op: Alhoewel het heksenschermpje een snoepjesachtige kleur heeft en enigszins naar radijsjes ruikt, is de paddenstoel zeker niet om op te eten. Heksenschermpjes zijn namelijk giftig.

Hekse
Het heksenschermpje heeft een prachtige roze kleur. Fotograaf: Yvon van der Laan

Enkele fotografietips:

  • Fotografeer de paddenstoel laag bij de grond. Het mooist is zelfs de paddenstoel iets van onderaf te fotograferen.
  • Vaak staan paddenstoelen op donkere plekken in het bos. Je zult dus veelal moeten werken met lange sluitertijden. Gebruik daarom een statief wat laag bij de grond kan en bijvoorbeeld een draadontspanner om bewegingsonscherpte te voorkomen.
  • Experimenteer ook eens met verschillende lenzen bijvoorbeeld voor close-up de macrolens en een groothoek om ook wat meer van de omgeving te laten zien.
  • Zorg voor een rustig beeld en haal eventuele storende takjes voorzichtig weg.
  • Staat de paddenstoel toch enigszins in de zon gebruik dan een wit parapluutje of diffusie schermpje om de paddenstoel in de schaduw te zetten. Hiermee voorkom je uitgebeten plekken.

Veel fotografieplezier!

Geef een reactie

Eén reactie

  1. dank voor de tip,
    hoe kreeg je die roze tinten ook in de achtergrond, dit is normaal geen tint die je veel vindt in bossen..
    jan

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u