Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het cameranieuws van februari

Elke maand wordt door Natuurfotografie.nl cameranieuws gepubliceerd. In het nieuws van februari worden de Panasonic Lumix S1 en S1R, de Canon EOS RP, Fujifilm X-T30 en de Panasonic Lumix FZ1000 MKII uitgelicht.

Panasonic stelde zijn eerste full-frame systeemcamera’s voor. De Lumix S1 en S1R waren al aangekondigd op photokina 2018. Beide camera’s zijn gebouwd rond de L Mount lensvatting.

Uiterlijk en qua bediening zijn de S1 en de S1R nagenoeg identiek. Het voornaamste verschil is de beeldsensor. In de S1 is dat er een van 24 megapixel, terwijl de S1R een 47 megapixelsensor bevat. Wie de hoogste resolutie wil om groot te kunnen printen of de opname te kunnen croppen, kiest dus best voor de S1R. Voor nog meer pixels is er de High Resolution Mode. Deze combineert informatie van acht opnames waarbij het Body I.S.-systeem de sensor steeds een halve pixel verplaatst. Het resultaat is een RAW-bestand van 96 megapixel op de S1 en maar liefst 187 megapixel op de S1R.

Voor video (tot maximaal 4K-resolutie aan 60 frames per seconde) gebruikt de S1R de hele sensor, terwijl de S1 een crop in APS-C formaat gebruikt. De Lumix S1 heeft een adviesprijs van 2.499 euro (body) of 3.399 euro (body + 24-105mm). De Lumix S1R gaat 3.699 euro (body) of 4.599 euro (body + 24-105mm) kosten.

 

Canon heeft een tweede full-frame systeemcamera klaar. De EOS RP verhoudt zich tot de EOS R zoals de EOS 6D tot de EOS 5D: een goedkoper model met een lagere resolutie. De EOS RP bevat een 26,2 megapixel CMOS-sensor met Canons Dual Pixel CMOS autofocussysteem. Het Dual Sensing IS-systeem corrigeert de invloed van cameratrillingen bij opnamen uit de hand. De EOS RP wordt Canons lichtste full frame digitale camera met verwisselbare lens, met een body die slechts 485 gram weegt. De Canon EOS RP is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 1.519 euro. De EOS RP kit inclusief de RF 24-105mm f/4L IS USM kost 2.539 euro. Tijdelijk wordt de EF-EOS R adapter voor compatibiliteit met EF- en EF-S-lenzen gratis meegeleverd.

Fujifilm heeft met de Fujifilm X-T30 het kleine broertje van de X-T3 klaar. Net als deze bevat de X-T30 een X Trans CMOS beeldsensor van de vierde generatie, met een resolutie van 26,1 megapixel. De standaard gevoeligheid begint op ISO 160, tegen ISO 200 voor de vroegere X Trans CMOS sensoren. De sensor is uitgerust met 16 miljoen fasedetectiepixels die het gehele beeld afdekken. De X-T30 gebruikt echter een slimmer autofocussysteem dat beter gezichten en ogen kan herkennen. Dit zal via een firmware-update ook voor de X-T3 beschikbaar worden. De X-T30 is verkrijgbaar in de kleuren zwart, zilver en de nieuwe kleurcombinatie “houtskool zilver” met een adviesprijs van 949 euro (alleen body).

Panasonic brengt een nieuwe superzoomcamera uit. De Lumix FZ1000 MKII bevat een 20,1 megapixelsensor in 1 inch-formaat. De 16x optische zoomlens biedt een bereik van 25-400 mm (equivalent van 35mm-camera), met een maximaal diafragma van f/2.8 in groothoek tot f/4 bij het inzoomen. de 5-assige hybride OIS (optical image stabilizer) compenseert camerabeweging, zodat ook bij lange brandpuntsafstanden uit de hand gefotografeerd kan worden. Ook handig wanneer je ver inzoomt en je onderwerp plots uit beeld verliest: de Zoom Compositie Assistent laat je met één druk op de knop uitzoomen om het onderwerp weer te zoeken, en zoomt dat automatisch terug in. De FZ1000 MKII biedt een snelle autofocus, een burst-snelheid van 12 fps (AFS) en een kortste sluitertijd van 1/16.000 seconden. De DC-FZ1000 MK II is begin april beschikbaar met een adviesprijs van 849 euro.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: