Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het fotogenieke oorzwammetje

De prachtige vormen van het oorzwammetje. Fotograaf: Yvon van der Laan

Het fotogenieke oorzwammetje valt niet echt op en je loopt er zomaar aan voorbij. Toch zijn ze in de herfst en vroege winter op heel veel plekken in onder andere bossen en parken goed te vinden.

Je vindt oorzwammetjes over het algemeen op dode, op de grond liggende, takken van onder andere de beuk, eik en wilg. Ook kunnen ze groeien op bladstrooisel en op de stengels van kruiden. Vaak zie je al wandelend alleen maar de aanhechting van het zwammetje aan bijvoorbeeld een tak, maar keer je de tak om dan zie je pas de echte schoonheid.

Je vindt ze in allerlei formaten variërend van 0,5 tot 3 centimeter. Ze groeien vaak in groepjes, met grote en kleine exemplaren, bij elkaar. De kleur is wit tot bruinachtig of gebroken wit.

De hoed van de oorzwam is nier-, waaier- tot schelpvormig en de rand van de hoed is bochtig en onregelmatig gevormd. De lamellen staan wijd uiteen en vormen een prachtig patroon.

Zoom ook eens in op de lamellen van de oorzwam. Fotograaf: Yvon van der Laan

Fotografietips:

  • Gebruik bij voorkeur een macrolens voor het fotograferen van oorzwammetje.
  • Zoom ook eens in op het midden van het oorzwammetje zodat je de mooie structuur van de waaiers vast kunt leggen.
  • Gebruik bij donkere omstandigheden een statief.
  • Fixeer het takje met de oorzwammetjes, bijvoorbeeld met behulp van een plamp, en draai het zodanig dat je een mooie achtergrond hebt.
  • Zorg met behulp van het diafragma voor een mooie balans in de scherptediepte. Het is mooi de lamellen en de diepte daarvan mooi scherp vast te leggen. Dit bereik je door een groter diafragma getal te kiezen. Kies je echter een te hoog getal, dan zal de achtergrond ook in scherpte toenemen. Zorg dus voor een mooie balans. Wordt het oorzwammetje beeldvullend in beeld gebracht, dan kun je uiteraard een groter diafragma getal kiezen voor meer scherptediepte.
  • Temper de lichtinval eventueel met behulp van een wit parapluutje. Dit voorkomt het uitbijten van witte delen.
  • Wil je meer weten over het fotograferen van het oorzwammetje lees dit artikel eens.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Leuk artikel en prettig om te lezen. Paddenstoelen en zwammen zijn inderdaad een apart hoofdstuk in de macro en close-up fotografie. Ze groeien meestal daar waar je moeilijk bij kan. Dit artikel frist even weer m’n reeds vergaarde kennis op, bedankt daar voor.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u