Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het gemak van een schone theedoek

Regen geeft een dramatische sfeer aan je foto’s. Bereid je goed voor op een buitje, zodat je gewoon door kunt blijven fotograferen. Fotograaf: Ronald Zimmerman

De natuurfotograaf kan tijdens een regenbui unieke beelden maken. Want een regenbui geeft een dramatisch effect. Met een schone theedoek kun je tijdens regenbuien eenvoudig je camera en lens drooghouden.

Als aanvulling op de regenhoes

Een regenhoes om je camera en lens biedt bescherming bij een regenbui. Aanvullend zorgt de zonnekap dat regendruppels minder snel op de frontlens vallen. Alleen valt regen zelden recht van boven. Druppels die op de frontlens vallen wil je zo snel mogelijk verwijderen, want deze zie je terug als grote vlekken op je foto’s. De beelden verliezen hierdoor ook contrast. Met een schone theedoek zijn de regendruppels eenvoudig te verwijderen.

Een streeploos resultaat

Een schone theedoek heeft in het veld dezelfde voordelen als in de keuken. Hij neemt veel water op en laat geen strepen achter op glas. Perfect om de frontlens én eventueel je bril te drogen. Een normaal vezeldoekje neemt namelijk veel minder goed water op.
Na een tijdje gebruikt te hebben wordt een theedoek vettig. Dan neemt deze minder water op en zal hij strepen achterlaten. Was de theedoek dan ook regelmatig.

Verknip de theedoek

Een theedoek is groot en neemt veel ruimte in. Je cameratas zit vaak al overvol. Het is dan ook aan te raden om de theedoek in vier stukken te knippen.

Droog de buitenkant van de zoomlens

Zelf gebruik ik het schone stuk theedoek ook om mijn telezoom te drogen wanneer er geen regenhoes omheen zit. Het stuk lens dat uitschuift droog ik zodra er druppels op komen. Doe je dit niet dan worden de druppels in de lens gezogen als deze weer inschuift. Dit kan condens in de lens veroorzaken. De foto’s worden dan “mistig”. Als dit water in de lens blijft zitten kan er zelfs schimmel ontstaan.

Een theedoek is een waardevolle en goedkope aanvulling in de fototas. Hij verwijdert water effectief en streeploos van de frontlens.

En áls het dan regent…

Hieronder vind je nog wat artikelen met tips voor het fotograferen tijdens regen:

Schone theedoek
Toch wel handig, zo’n schone theedoek. Onmisbaar in elke fototas. Fotograaf: Ronald Zimmerman

Geef een reactie

2 reacties

  1. Zelf gebruik ik een zeem,neemt nog meer vocht op.
    Kun je bij een lichte bui ook over je objectief heen leggen,ipv regenhoes.Ook als je met een paraplu in de binnenzak fotografeert,komen er toch nog wel een druppels op je objectief dan is een zeem ook handig.
    Dus in mijn fototas zitten standaard een paar zemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u