Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Paulien Bunskoek

Fotograaf Henri van Vliet stelt 12 eigenwijze vragen aan een natuurfotograaf. Hij benadert hiervoor vooral fotografen die wat hem betreft nog niet bekend genoeg zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat aandacht verdienen.
Jufferogen
Jufferogen.

Wie ben jij, en waarin onderscheid je je van andere fotografen ?

Ik ben Paulien Bunskoek, dierenarts van beroep en gepassioneerd liefhebber van natuur. Net als vele anderen vind ik daar mijn inspiratie en kan genieten ik van mooie landschappen en wildlife, maar mijn grootste passie is de macrofotografie. Een paar jaar geleden kon ik een keer met het MP-E 65 mm objectief van Canon werken waarmee je nog veel meer vergroting krijgt dan bij een standaard macrolens. Ik ben meteen verslingerd geraakt aan dit fantastische objectief en ik heb hem inmiddels zelf aangeschaft. Ik kruip heel dicht op het onderwerp en werk met open diafragma en dus (zeker bij deze lens) een hele kleine scherptediepte. Ik ben zelf iedere keer weer verbaasd wat voor kleuren en details je ineens te zien krijgt. Ik vind het dan ook leuk om maar een klein deel van een onderwerp op de foto te zetten zodat het soms moeilijk wordt om te zien wat het is. Ik werk tot dusverre met natuurlijk licht en ik hou van kleur, liefst wat zachtere kleuren.

Welke foto van jou ken ik waarschijnlijk?

Henri kent als jurylid van de Lowland photo contest 2016 acht foto’s van mijn inzending waar ik per ongeluk mijn naam had ingezet… Die fout maak ik dus nooit meer. Maar mijn bekendste foto is ‘Pearls on a wing’. Ook een opname met het MP-E 65 mm objectief. Deze foto was runner-up in de insectencategorie bij de Lowland photo contest 2015 en won de eerste prijs in ‘Art of nature’ bij de Roots natuurfotowedstrijd van 2016.

Pearls on a wing
Pearls on a wing. Fotograaf: Paulien Bunskoek

Wat is je favoriete onderwerp ?

Macrofotografie van insecten, bloemen, planten, paddenstoelen. Liefst met wat dauw of rijp.

Wat staat er al jaren bovenaan jouw bucketlist ?

Ik heb niet echt een bucketlist, maar zou graag wat beter zijn in het vinden van vlinders in de vroege ochtend. Dus ga ik volgend jaar wat workshops volgen.

Ruig haarmos
Ruig haarmos. Fotograaf: Paulien Bunskoek

Van wie krijg je (opbouwende)kritiek op je foto’s ?

Ik heb in 2014 en 2015 cursussen gevolgd bij Theo Bosboom, en hij helpt me nog steeds met het beoordelen van foto’s. Dit is voor mij erg waardevol.

Welk onderwerp binnen de natuurfotografie ga jij nooit fotograferen, en waarom niet ?

Ik zal niet bewust op zoek gaan naar zeldzame diersoorten. Ik denk dat het al moeilijk genoeg is om het evenwicht te bewaren tussen mooie foto’s maken en de schoonheid van de natuur uit dragen en het niet verstoren van dier en omgeving. Dit blijft voor mij sowieso een moeilijk punt. Ik probeer te werken binnen wat ik acceptabel vind, maar dat zal voor iedereen verschillen.

Kievietsbloem
Kievietsbloem. Fotograaf: Paulien Bunskoek

Welke (type) foto ben je beu ?

Dit vind ik de moeilijkste vraag… Ik kan genieten van allerlei soorten foto’s. Maar een ‘standaard’ foto van een edelhert doet me niet zo veel.

Ik zeg f22, wat zeg jij ?

Gebruik ik af en toe voor een mooi zonnetje door bomen heen. Maar bij mij staat het diafragma meestal juist op f2.8.

The dead tree
The dead tree. Fotograaf: Paulien Bunskoek

Welke fotograaf inspireert je op dit moment het meest ?

Er zijn er meerdere, maar als ik er een mag noemen is het Theo Bosboom. Hij krijgt het voor elkaar om onderwerpen op een vernieuwende manier te fotograferen, een reden om juist bij hem cursussen te volgen.

Wanneer moest je echt afzien voor het plaatje ?

Ik heb het best eens koud gehad, en ik heb ook wel in rare bochten moeten liggen voor een foto en als in de zomer de wekker gaat om 3 uur moet ik ook even slikken, maar ik heb nooit echt afgezien. Eigenlijk beleef ik er vooral plezier aan en geeft het me rust.

Springstaart
Springstaart. Fotograaf: Paulien Bunskoek

Welke foto vormt momenteel je bureaublad ?

Ik moet bekennen dat dat de standaard foto is van Apple. Maar ik kijk eigenlijk nooit lang naar een leeg bureaublad, meestal staat Lightroom geopend.

Welke vraag mis je in dit vreemde lijstje ?

“Wat vind je dat je zou moeten doen / leren maar het komt er maar niet van?”
Voor mij is dat leren omgaan met een flitser. Ik moet daar gewoon echt eens een middag de tijd voor nemen om te oefenen maar dat lijkt er dus maar niet van te komen.

Rups
Rups. Fotograaf: Paulien Bunskoek
Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

3 reacties

  1. Leuk om dit interview te lezen. Nu weet ik ietsje meer van Paulien.
    Ga maar een keertje mee voor de herten….

  2. Fraaie foto’s van een fotografe die met veel respect voor de natuur lekker haar eigen weg gaat en met name met haar mpe onderscheidende foto’s maakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

3 reacties

  1. Leuk om dit interview te lezen. Nu weet ik ietsje meer van Paulien.
    Ga maar een keertje mee voor de herten….

  2. Fraaie foto’s van een fotografe die met veel respect voor de natuur lekker haar eigen weg gaat en met name met haar mpe onderscheidende foto’s maakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: