Menu

Onderdeel van Pixfactory

High key in vogelfotografie

High Key
High key opname. Fotograaf: Renate van den Boom

Voordat ik vogels ging fotograferen, bekeek ik ze alleen maar. Heerlijk om naar een ogenschijnlijk leeg veld te turen met je verrekijker, om vervolgens te ontdekken dat er overal vogels te zien zijn. Maar gaandeweg ging ik ze fotograferen en werd het fotograferen voor mij interessanter dan kijken alleen.

In het begin vond ik het al een hele opgave om de vogel überhaupt scherp op de foto te krijgen. De foto’s die ik maakte, waren statisch en registrerend. Niks mis mee, natuurlijk. Met mooi licht en een rustige achtergrond een vogel eruit laten knallen, ik genoot ervan!

Na een tijdje ben ik ook vanuit vogelhutten gaan fotograferen. Als afwisseling en omdat ik het soms ook wel heerlijk vind om in een (luie) stoel achterover te hangen en af te wachten wie zich voor de hut zou laten zien.

Tijdens een dagje vogelhut wil ik nog wel eens wat andere technieken uitproberen. Alleen maar registrerend met neutrale belichting ging me vervelen. Dus ik besloot voor een high key opname te gaan. Een badderend kuifmeesje werkte lekker mee.

Ik heb deze foto gemaakt met een Canon EOS R en een Canon RF70-200mm F2.8. Het diafragma heb ik ook volledig opengezet, om zoveel mogelijk licht op te pakken. Omdat ik de kuifmees wel scherp wilde hebben, koos ik voor een sluitertijd van 1/160. Dat bleek voldoende voor een scherpe foto. De ISO heb ik op 3200 gezet, om het high key effect te krijgen.

De foto heb ik bewerkt in Lightroom. Omdat ik met een 70-200mm fotografeerde, heb ik de foto nog iets uitgesneden. Het contrast heb ik flink opgehoogd, net als de textuur en helderheid. Omdat er redelijk wat groene en gele tinten in het kroos zaten, heb ik de verzadiging van die tinten volledig teruggedraaid. Ik wilde de aandacht alleen op de vogel hebben en niet teveel afleiding in de omgeving. Het bruin en oranje in de vogel heb ik iets opgehaald. Minimaal, maar het geeft net iets meer bruis aan de vogel. Verder heb ik de foto iets verscherpt.

Geef een reactie

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u