Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe breng je droogte in beeld?

Geïnspireerd door de Photo Challenge ‘Droogte’ wilde ik een filmpje te maken met dit thema om de verschillende aspecten van de droogte in de natuur te laten zien. Je kunt nog foto’s voor deze Challenge insturen tot en met zondag 16 september 2018 trouwens, hoewel ik hoop dat de droogte niet zo lang duurt. Ik besloot het dicht bij huis te zoeken en ging filmen in een stadspark.
droogte
Ik besloot te filmen in retrostijl om de droogte te benadrukken Fotograaf: Monique Smulders

Retrostijl

Eén ding stond vast: ik ging gebruik maken van de retrostijl om de droogte te benadrukken, met een knipoog naar de (eveneens droge) zomer van 1976. Ik had nog nooit die ‘knop omgezet’ op mijn camera, dus het werd voor mij ook een experiment. Zoals altijd heb ik in grote lijnen een idee, in dit geval dus ‘droogte filmen in retrostijl’, maar inspiratie voor de invulling moet ter plekke komen. Ik wacht tot mijn oog ergens op valt dat met het thema te maken heeft en begin te filmen. De eerste shots gebruik ik lang niet altijd in de film. Ik moet even ‘in het onderwerp komen’, maar als ik eenmaal een idee heb zie ik steeds meer toepasselijke beelden.

droogte
De zachte veenbodem was gescheurd door de droogte en de hitte. Fotograaf: Monique Smulders

Het was nagenoeg windstil, dus er bewoog niet veel

De bladeren van de bomen staken roerloos af tegen de lucht, de struiken zuchtten onder watergebrek en lieten hun blaadjes hangen. Er zaten flinke scheuren in de bodem en ook in het geasfalteerde fietspad.

droogte
Niet alleen de bodem was gescheurd door de droogte en de hitte, maar het fietspad ook. Fotograaf: Monique Smulders

Om enige dynamiek te krijgen in het filmpje maakte ik gebruik van mensen, dieren, water (!) en uiteindelijk toch ook nog blaadjes. Een snorrend brommertje gaf niet alleen wat beweging, maar ook diepte aan de beelden. Achter de treurig hangende blaadjes flitsen twee fietsers voorbij. Ik zorg er trouwens voor dat mensen niet herkenbaar in beeld komen, want niet iedereen zit te wachten op eeuwige roem op YouTube. Een lieveheersbeestje liep over uitgedroogde grasjes en kauwtjes en eksters maakten ruzie over de laatste restjes eten die te vinden waren. Ik heb ze een tijdje gefilmd en de meest dynamische beelden uitgekozen in de edit. Let ook op de wisseltruc van de ekster die in een kauwtje lijkt te veranderen achter de boomstam.

droogte
Momenteel vallen de blaadjes sneller dan in de herfst. Fotograaf: Monique Smulders

Water en vallende blaadjes

In het park staan enkele waterpompen bij een zandbak. Ik heb er diverse shots gemaakt: overzichten en close ups. Terwijl de camera op statief stond te draaien, gaf ik een zwengel aan de pomp (maar bleef uit beeld). Uiteindelijk heb ik de close up gebruikt en daarvan alleen het laatste deel waarin de waterstraal kleiner wordt. Wat mij betreft symbolisch voor het huidige watertekort. Uiteindelijk gaven blaadjes ook nog wat beweging. De populieren laten hun gele bladeren in rap tempo vallen om zelf niet aan uitdroging ten onder te gaan. Ik heb in de herfst al eens vallende bladeren proberen te filmen en ik kan je vertellen: dat gaat een stuk minder snel.

droogte
Speuren naar het laatste voedsel. Fotograaf: Monique Smulders

Evaluatie van de retrostijl

De retrostijl van de camera zorgt voor veranderingen in de belichting (contrastrijker met witte uitgebeten vlekken), kleur (beigetonen en weinig verzadiging) en scherpte (voornamelijk minder scherp). Wat betreft belichting en kleur droeg de stijl absoluut bij aan het beoogde effect: de hitte, felle zon en droogte benadrukken. Ik kon daardoor ook het asfalt en de straat met bomen zo filmen, dat de nadruk op de droogte bleef. De beelden pasten goed bij de rest doordat de kleuren gedempt werden. Wat betreft het gebrek aan scherpte ben ik iets minder blij: ik had vliegen gefilmd op de afgevallen vruchten, maar daar bleef weinig van over in de beelden, het waren wazige vlekjes. Ook de vogels staan er minder duidelijk op dan ik zou willen. Maar dat is wel heeeeel erg 1976 ?

En dan dit nog. Iedereen zal zich vast afvragen: had ik een paraplu bij me? Nee, dat tafereeltje heb ik echt zo aangetroffen….

2 reacties

  1. Prachtig. Ik voelde weer de drukkende warmte van de afgelopen tijd. Heel mooi in beeld gebracht.
    Mooie details zoals die druppende kraan.
    De paraplu had iemand, als zijnde niet meer nodig, maar alvast gedumpt……

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Prachtig. Ik voelde weer de drukkende warmte van de afgelopen tijd. Heel mooi in beeld gebracht.
    Mooie details zoals die druppende kraan.
    De paraplu had iemand, als zijnde niet meer nodig, maar alvast gedumpt……

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: