Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe fotografeer je een gedeeltelijke zonsverduistering?

Bij een totale zonsverduistering schuift de maan tussen de aarde en de zon en zorgt ervoor dat de zon even volledig weg is. Bij een gedeeltelijke zonsverduistering zal de maan de zon niet volledig afdekken. Het kan zijn dat je dan hier in Nederland een klein hapje uit de zon ziet verdwijnen, terwijl die hap ergens anders groter of kleiner is, of de zon zelfs helemaal wordt afgedekt.
gedeeltelijke zonsverduistering
Soms heb je het 'geluk' dat de bewolking voor een natuurlijk zonnefilter zorgt. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Groothoek of tele?

Zoals bij elke vorm van fotografie kun je bij zonsverduisteringen alle kanten op en is er niet één vuistregel. Met een groothoek is een landschapsfoto met verduistering een optie, terwijl een telelens een close-up met veel detail van de verduistering als resultaat geeft. Ook kun je een multi-exposure sequence maken, een reeks foto’s die je later met software over elkaar legt om 1 beeld te maken. Voor een mooie serie foto’s is het voldoende om iedere 5 of 10 minuten een foto te maken. In die tussentijd is de maan genoeg verschoven ten opzichte van de zon voor een net wat andere foto. De belichting hoeft niet steeds aangepast te worden.

Zonsverduistering-gedeeltelijk
Alleen wanneer de zon nog heel laag staat kun je deze nog zonder zonnefilter fotograferen. Fotograaf: Jaap Schelvis

Zonnefilter

Voor het fotograferen van de zon is met uitzondering van zonsopkomst, zons­ondergang en mist of bewolking een zonnefilter nodig. Dit is niet alleen om te voorkomen dat de zon nog steeds overbelicht is bij de snelste sluitertijd van de camera, maar ook ter bescherming van het oog. Pas zeker op met het fotograferen van de zon zonder filter tijdens de bovengenoemde momen­ten, gevaarlijke UV straling kan nog steeds schade aan het oog toebrengen, ook al is de zon in het optisch licht niet zo helder. Een populair product is ‘Astrosolar’. Deze dunne folie houdt 99,999% van het licht tegen (D5 = 1E­5) en kost slechts een paar tientjes. Er is ook een D3.8 Astrosolar Photofilm dat ‘slechts’ 99,984% van het zonlicht tegen­ houdt. Dit filter is niet veilig om langdurig door te kijken en is alleen voor fotografie met hoge F-­waarden. Standaard ND filters zijn niet veilig en dimmen de zon niet ge­noeg. Tegenwoordig zijn er filterhouders te koop voor ‘Astrosolar’, maar met wat karton of triplex, plakband en een paar kleine schroefjes kan er goedkoop een makkelijk herbruikbaar filter gemaakt worden. Het beeld dat door het filter verkregen wordt, is een witachtige zon. Het ruwe resultaat is goed, maar het RAW-be­stand zal enorm verbeteren door nabewer­king van de witbalans. Bij gebruik van een zonnefilter zoals ‘Astrosolar’ wordt de belichtingstijd rond 1/2000 s bij f/8 en ISO 200.

cover weerfotografie praktijkboek
Meer lezen over zonsverduisteringen?

Koop ons Praktijkboek weerfotografie.
Hét standaardwerk over weerfotografie.
Te koop bij de betere boekhandel en via de webshop.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: